Mostarki vrtići

Stotinjak djece još uvijek čeka smještaj u vrtiće i jaslice

vrtic
VL FOTO
09.09.2011.
u 15:44

Prema riječima ravnateljice JU Dječji vrtići Mostar Danijele Kegelj, na čekanju je stotinjak djece. Otprilike polovica njih čeka mjesto za jaslice, a druga za vrtiće

Mostarski vrtići su već 1. rujna otvorili svoja vrata za mališane. Međutim, sve potrebe djece i roditelja nisu mogle biti zadovoljene. Prema riječima ravnateljice Javne ustanove Dječji vrtići Mostar Danijele Kegelj, na čekanju je ostalo stotinjak djece. Otprilike polovica njih čeka mjesto za jaslice, a druga za vrtiće.

Problem su jaslice

- Mislim da ćemo glede vrtića većim dijelom zadovoljiti potrebe, dok nam jaslice predstavljaju problem već dvije-tri godine. Imamo dosta beba na čekanju. Nisu nam problem prostorni kapaciteti već profesionalni kadar. Nemamo financijskih mogućnosti za zapošljavanje novih ljudi, a u ovome trenutku trebalo bi nam njih bar četvero - obrazlaže Kegelj.

I dok određeni postotak djece u vrtićima zbog raznih razloga odustane, takav slučaj nije i s jaslicama. Jedino riješenje je da Grad Mostar kao vlasnik pomogne zapošljavanje novih odgajateljica.

- Mi već sad imamo djece za gotovo tri jasličke skupine. A što se tiče vrtića, trenutačno imamo upisanih 420 djece u pet vrtića. S druge strane, tu veliku ulogu igra i nesređena ekonomska situacija, zbog čega roditelji koji ostaju bez posla automatski prestaju koristiti i usluge vrtića. Oni koji pak rade i imaju mogućnost ne slati djecu u vrtiće, nastoje uštedjeti na tome, što se najbolje vidi u vrijeme školskih raspusta kada se, kako tvrdi Kegelj, broj korisnika u mostarskim vrtićima smanji - dodaje Kegelj.

Cijene iste

Cijene su odlukom Grada u posljednje dvije godine ostale iste. Jaslički program tako stoji 190 KM, dok u vrtićima cjelodnevni stoji 160 KM, poludnevni 120 KM, a za igraonički roditelji trebaju izdvojiti 60 KM. Što se pak tiče tehničke opremljenosti vrtića i ishrane u njima, stvari su zadovoljavajuće.

- Ishranom su roditelji prezadovoljni, a što se tiče didaktičkih pomagala, to polako rješavamo u hodu. No, sama činjenica da imamo tolike popise čekanja dovoljno govori da su roditelji, a i djeca zadovoljni uvjetima i radom naših vrtića - zaključuje ravnateljica Danijela Kegelj. U odnosu na ranije godine, liste čekanja djece na upis u vrtiće ipak nisu toliko velike kao proteklih godina, a razlog su otvoreni novi vrtići kao što je “Mrvica”. Istodobno, sve veću konkurenciju javnim predškolskim ustanovama predstavljaju i moderni privatni vrtići koji u svojim ponudama nude različite dodatne sadržaje poput tečajeva engleskog jezika, crtanja aerobika i sl. Također, u privatnim vrtićima roditelji djecu mogu ostaviti u razdoblju od 8 do 21 sat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?