Vukoja pojašnjava

Što znači... Specijalni rat

Frano Vukoja
21.05.2013.
u 09:49

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da specijalni rat često uvod u oružanu agresiju

Na raznim simpozijima, za okruglim i kavanskim stolovima čuje se kako se u BiH i oko nje vodi – specijalni rat! I na drugim krajevima svijeta također se vode specijalni ratovi, posebno prije i poslije onih pravih ratova, oružanih sukoba. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je specijalni rat skup organiziranih i koordiniranih političkih, gospodarskih, psihološko-promidžbenih, obavještajnih, a često vojno-policijskih aktivnosti jedne države, a poduzima se protiv druge države, separatističkog pokreta, političke organizacije ili socijalne skupine radi nametanja svojih interesa, miješanjem u postojeće političke, gospodarske i društvene odnose. Za vođenje specijalnog rata rabe se različite nasilne mjere i metode, uključujući i ograničenu uporabu vojne sile, obično djelovanjem spacijalnih i paravojnih snaga. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da specijalni rat često uvod u oružanu agresiju. Ciljeve i sredstva specijalnog rata uglavnom se ne objavljuju u javnosti već se nastoje prikriti općim ideološkim i političkim parolama, a ostvaruju se kombinacijom nekoliko aktivnosti, kao što su psihološke operacije, nekonvencionalno ratovanje, gospodarski pritisak i slično.

Začeci specijalnog rata javili su se uoči Drugog svjetskog rata, a rasplamsao se prije pola stoljeća u vrijeme blokovske bipolarizacije, hladnog rata. U ljubavi i ratu sve je dopušteno, a u specijalnom ratu u Bosni i Hercegovini te oko nje i više od toga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?