Vukoja pojašnjava

Što znači... Povijesna silnica

Frano Vukoja
24.05.2013.
u 09:33

Pojam silnica nastao je iz riječi sila, a to je svaki utjecaj koji izaziva gibanje ili promjenu brzine gibanja tijela, fizička snaga, utjecajna država...

Političke prilike u Bosni i Hercegovini rezultat su i povijesnih silnica na bh. prostoru, čitavog Balkana pa i šire. U Anićevom rječniku stoji da je silnica krivulja koja pokazuje smjer električnog ili magnetskog polja, a u prenesenom smislu riječi silnica smjer je kretanja razvoja. Anić u svom rječniku navodi primjer: povijesne silnice. Drugi izvori navode primjere kao što su gospodarske silnice, političke silnice, duhovne silnice… Prema Hrvatskoj općoj enciklopedija silnice su zamišljene krivulje koje se pružaju u djelovanja električnih, odnosno magnetskih sila u prostoru, od jednog pola do suprotnog. U ovoj enciklopediji stoji da se u principu može govoriti o silnicima bilo kojeg polja sila. Izraz se najviše udomaćio za električna i magnetska polja, gdje se silnice mogu zorno predočiti, na primjer pomoću staklenog praha ili željezne piljevine. Silnice su i zamišljene krivulje koje predočuju vektorsko polje, izviru iz pozitivnih naboja, a poniru u negativnim. Magnetna silnica pokazuje magnetni tok od Sjevernog prema Južnom polu. Silnica je i žena koja ima i koristi silnu moć, onakvu kakvu ima neki silnik. Pojam silnica nastao je iz riječi sila, a to je svaki utjecaj koji izaziva gibanje ili promjenu brzine gibanja tijela, fizička snaga, utjecajna država (svjetska sila), a u prenesenom smislu sila može biti sposobna, snažna osoba (on je sila). Postoji i sedma sila, sila teže. Sve to izaziva razne silnice pa tako i povijesne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?