Vukoja pojašnjava

Što znači... Parola(štvo)

Frano Vukoja
23.07.2013.
u 10:12

Pojam dolazi iz francuske riječi parole, a znači riječ, govor, jezik. Potječe od latinske riječi parabola (grčki: parabole), a znači prispodoba, priča.

Na bh. političkoj i ukupnoj javnoj sceni previše je parolaštva. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je parolaštvo političko djelovanje svedeno na upotrebu parola. Prema Klaić-Goldsteinovom rječniku, parolaštvo je i političko djelovanje svedeno na upotrebu ispraznih obećanja. Pojedincima je isprazno djelovanje napunilo džepove, ali i ega. Parola je riječ ili rečenica propagandnog karaktera, kao misao vodilja, politički program, geslo. Po Klaiću i Goldsteinu, parola je i tajna ugovorena riječ ili izraz za prepoznavanje u vojnoj službi ili u konspirativnim organizacijama, lozinka. U Hrvatskoj općoj enciklopediji kratko stoji da je parola sažeta izreka, osobito političkoga ili promidžbenoga značaja, krilatica, slogan.

Parolaš je onaj koji se u govoru služi parolama, koji uzvikuje parole, koji ih upotrebljava pri izražavanju svoga mišljenja, onaj koji se želi istaknuti navođenjem parola, a ne radom. U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji da u pejorativnom smislu parolašiti znači prikrivati pomanjkanje ideja ili stvarnih namjera parolama, izbacivati prazne riječi u obliku parola kad nema stvarnog sadržaja govora, izlaganja ili raspravljanja. Pojam dolazi iz francuske riječi parole, a znači riječ, govor, jezik. Potječe od latinske riječi parabola (grčki: parabole), a znači prispodoba, priča. U socijalizmu bila je parola: Snađi se, druže! A u kapitalizmu oni koji su se najbolje snašli postali su – gospoda!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?