Vukoja pojašnjava

Što znači... Indiferentno(st)

Frano Vukoja
16.05.2013.
u 09:48

Pojam potječe od latinske riječi indifferentia, a znači ravnodušnost

Mnogo je problema u BiH, a mnogi se prema njima ponašaju indiferentno. U Anićevom rječniku stoji da je indiferentan onaj koji ne pokazuje svoju naklonost, ravnodušan, nezainteresiran. Indiferentno je ono što je na indiferentan način pa Anić navodi primjer: indiferentno se ponašati. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića indiferencija je odsutnost interesa prema drugima, hladnoća, odsutnost naklonosti, ljubavi koja je prije postojala, indiferentnost. U psihologiji indiferencija (indiferentnost) je duševno stanje ravnodušnosti, nezainteresiranosti, neosjetljivosti, bez emocionalnih reakcija na događaje, bez suosjećanja za drugoga. Ima ovoga i u politici i za izvoz. Indiferentnost je i apatija. Pojam potječe od latinske riječi indifferentia, a znači ravnodušnost.

U srednjovjekovnoj skolastici indiferencija je idealno stanje duha oslobođenog tjelesnosti, a u idealističkoj filozofiji 19. stoljeća nerazlučivost slobode od nužnosti, prirode od duha, realnog od idealnog te njihovo totalno prožimanje. Prema Klaiću indiferentan je i neodređen, nehajan, hladan, kojemu je svejedno, koji je neutralan, nemaran, ni dobar ni zao, ma kakav, neznatan, sporedan, nuzgredan. Idinferentisti su pristaše filozofskog pravca koji smatra da je idealan životni stav rezignacija prema svemu. To u politici nije baš dobar izbor. Pitali su Muju:

“Što te više brine, neznanje ili nezainteresiranost?“ Mujo im odgovori:

“Ne znam i ne zanima me!“

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?