Norijada u BiH

Stisnuli su ruke jedni drugima i oprostili se uz pjesmu i ples

Norijada
Zoran Grizelj
18.05.2013.
u 12:07

Obilježili su jučerašnji dan u BiH, nasmijani i radosni krenuli su u svoju posljednju srednjoškolsku etapu, a sada ih očekuju novi izazovi, od izbora fakulteta do potrage za poslom

“Zapjevajmo svi pjesmu rastanka, rastaje se naša generacija”, orilo se jučer u gradovima diljem BiH. Maturanti su potvrdili da rastanci ne moraju uvijek biti tužni, no pokoja iskrena suza iskradala se iz oka. Jedno razdoblje života jučer je za njih završilo, sada im slijedi novi početak na fakultetima u BiH, susjednoj RH ili negdje drugdje, a neki će ravno iz srednjoškolskih klupa na posao.

Originalni maturanti


Naši fotoreporteri su na terenu imali priliku doživjeti posljednji dan učenika jedne generacije. Uz neizostavnu pjesmu i ples, maturante su obilježile i majice s natpisima. I ove smo se godine uvjerili koliko se originalnosti krije u tim mladim ljudima. Svoj dan su u većini slučajeva organizirali sami. Dok je u dobrom dijelu gradova u drugim državama praksa da se ovaj dan organizira u suradnji s općinama ili gradovima koje za norijadu organiziraju makar glazbu uživo, u BiH je to rijetkost. Više od tisuću sarajevskih maturanata na Trgu djece otplesalo je quadrillu u lovu na Guinnessa. Odjeveni u žute i plave majice kreirali su najveću zastavu BiH i oduševili građane. Od srednje škole oprostili su se i maturanti diljem Banja Luke koji su u svečanim haljinama i odijelima prošli gradom.

Proslave u Hercegovini

U Širokom Brijegu se također slavilo po cijelome gradu. Veseli maturanti su se zabavljali pored parka Borak odakle su se slijevali na druge destinacije. Predivne maturantice i maturanti svoj su defile napravili i kroz središte općine Grude. Mnoštvo razdraganih građana došlo ih je pozdraviti i poželjeti im sreću u ostvarivanju svojih životnih ciljeva. U Ljubuškom su maturanti isto tako prošetali od srednjoškolskog centra do središta grada. Najhrabriji su se okupali u gradskoj fontani, na čemu bi im čestitali i maturanti iz Zagreba koji se tradicionalno kupaju na fontani u glavnome gradu Hrvatske. Taj običaj, kako sada stvari stoje, postaje ustaljen i u Ljubuškom. Maturanti su se uz pjesmu i druženje zabavljali i u Posušju. Što se tiče Mostara, norijada će se održati u utorak. Sada je jasno da su neki novi klinci završili s jednom etapom života, a sada slijedi ona puno ozbiljnija. Ipak, iskusniji znaju da ako ovi mladi ljudi dobro organiziraju život i pravilno rasporede prioritete, ostvarit će i svoje ciljeve. Ali srednje škole, tog razdoblja, zauvijek će se sjećati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?