vl u londonu

Štimac: Kod Srba se vidi strah od nas!

Igor Štimac portal
Davor Javorović/Pixsell
06.02.2013.
u 08:01

Restoran Scalini u srcu Londona, talijanski u kojem se okuplja krema engleske metropole. Znamo za kavu s predsjednikom, pa i doručak s predsjednikom, a sada smo dobili ručak s izbornikom.

Igor Štimac uoči utakmice s Južnom Korejom (Craven Cottage, srijeda 15 sati) ugostio je hrvatske novinare.

– Neću eksperimentirati protiv Koreje, sustav nećemo mijenjati. Lijepo je što je s nama i Lovren, ovaj dio kvalifikacija Šimunić je na fenomenalan način iznio na svojim plećima. Sad ćemo vidjeti kako dalje, nijedno ime nećemo podrediti našim ciljevima. Očekuje nas najteže razdoblje kvalifikacija, pokazali smo kolliko možemo, sada više nema onog skepticizma koji nas je pratio po pitanju mogućnosti. Vjerujem da sam apsolutno detektirao probleme i pokazao kako se rješavaju. Sada moramo držati razinu, učvršćivati obranu, podizati je još više od naših vratiju, pojačavati pritisak na protivnika i kreirati što više prigoda – kaže Štimac.

Utakmica s Korejom mu je važna, ali...


– Tražit ću maksimalan angažman, ali ne mogu tražiti da se bacaju na glavu. Prijateljska je utakmica, svi naši igrači jako dobro su plaćeni u svojim klubovima i moramo ih paziti. Imperativ je pobjeda, ali moja želja je da nitko iz utakmice s Korejom ne izađe ozlijeđen.

Ne očekuje neke velike novosti. Startat će najbolja postava, a prigodu će, između ostalih dobiti i debitanti Franko Andrijašević i Arijan Ademi.


– Imamo prostora u svim linijama, neka se dignemo po pet posto i ukupni učinak bit će ogroman. Ono što je vrijednost našeg rada u proteklih šest mjeseci je što smo rasli iz utakmice u utakmicu. Pratila nas je neugodna atmosfera, bilo je puno sumnje u sve što radimo, za igrače je bio šok novi stožer, novi način rada, ali sada smo sve to premostili.

Sve ovo je predigra uoči ožujka i utakmice sa Srbijom u Zagrebu. Srpski izbornik Siniša Mihajlović tvrdi da Hrvatska nije zaslužila deset bodova na kontu.

– Mihajlović je u pravu, mi smo morali imati dvanaest bodova. To je sve što se može reći o tome. Pa, mi smo protiv Belgije u posljednjoj minuti imali mrtvu šansu Vide, a Belgija nam je dala gol izvan sudačkog vremena... Kad sve zbrojim trebali smo imati dvanaest bodova po svemu što smo prikazali.

Srbi kao da se hrabre uoči Maksimira.

– Vidljiv je strah kod Srba, on se očituje kroz ove bombastične najave, kroz najavu neke njihove prezentacije koja nema pokriće u ovome što se događalo posljednjih šest mjeseci. Ali, mene kalukacije ne zanimaju, idemo utakmicu po utakmicu, a naš cilj se zna, otići u Brazil.

Jedan od glavnih pokretača prema ostvarenju tog cilja je Mario Mandžukić, koji igra u vrhunskoj formi.

– Pričao sam s Mandžukićem, slično razmišljamo. Jedva čekamo utakmicu sa Srbijom. Mandžo je vrlo nestrpljiv, a to je vrlo loše za njih.

Plaši li se izbornik da Hrvatske ne izgori u toj utakmici.


– Ne postoji opasnost da izgorimo, imam previše iskustva da bih to dopustio. Mi ćemo se potpuno izolirati od svega onog što su značenja te utakmice, jer jedino tako možemo dati svoj maksimum. Nećemo trošiti nepotrebno energiju.

Želi Hrvatsku koja će jurišati. Za njega je ogledni primjer ona predstava protiv Walesa kada smo imali 27 udaraca prema protivničkim vratima.

– Težim jednoj sasvim drugačijoj igri od one koju je Slaven Bilić prakticirao. Tražio je mirnu igru, uspostavi posjeda lopte. A ja želim agresivnu, brzu igru. Nemojte to uspoređivati s Mourinhom ili Guardiolom, ja sam sebi najbliži, želim svoj stil.

Odnosi u HNS–u. Svašta se piše, priča... Kakvi ste vi i Davor Šuker?

– Kad bih svaki dan demantirao neki napis gdje bih završio. Odnosi su više nego u redu, tako bih rekao, meni kao izborniku ništa ne nedostaje. Sve što je potrebno momčadi na vrijeme se osigura, bit će to još i bolje kad se sve ukomponira, jer predsjednik radi puno promjena. Bitno je da A selekciji ništa ne nedostaje.

Štimčevi špijuni su na putu.

– Gleda se Wales i Srbija, na put su otišli Luka Pavlović i Marijan Vlak. Oni su cijelo vrijeme sa mnom.

Protiv Koreje u napadu će igrati Olić i Mandžukić. A gdje je u toj priči Jelavić?

– Jelavić i Mandžukić su slični tipovi, najviše golova daju iz prostora sedam metara od vratara. Njima treba gol pripremiti, ali to ne znači da ne mogu igrati zajedno. To ovisi i o protivniku, protiv Makedonije se i te kako pokazalo da mogu igrati zajedno.

Za kraj je izbornik rekao par rečenica o transferima Matea Kovačića i Josipa Radoševića.

– Vrijeme će pokazati s obzirom na njihove igre u novim momčadi koliko ćemo ih čekati i koliko će sudjelovati u reprezentaciji. Ali, ovo je na ponos svih nas, talijanski klubovi uzimaju naše mlade igrače. Oni će se bolje razvijati u sredinama u kojima ne moraju razmišljati kako platiti telefonski račun ili hoće li ga prebiti navijač nakon poraza. Njihova jedina preokupacija postaje kako što bolje igrati i trenirati što nije bio slučaj kod nas.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije