EU TRAŽI REZULTATE

Stefano Sannino dolazi na sastanak s liderima

stefan
08.09.2012.
u 10:43

EU, kako doznajemo, ne zanimaju pojedinačni prijedlozi, već konačno rješenje prihvatljivo svima

Generalni direktor Direkcije Europske komisije za proširenje Stefano Sanino, kako smo doznali, dolazi idućeg tjedna u BiH kako bi održao sastanak s bh. liderima u BiH.

Planovi lidera

U dogovoru s povjerenikom EU-a za proširenje Štefanom Fueleom, koji je vodio razgovore 27. lipnja s bh. liderima u Bruxellesu i uručio im Mapu puta, prenijet će poruku ali i daljnja očekivanja EU-a. Kako doznajemo, liderima stranaka poslao je poziv specijalni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen za sastanak u Sarajevu 12. rujna. Teme sastanka trebale bi biti vezane uz europski put BiH, ali i razmotrena aktualna politička situacija u BiH i planovi lidera za daljnje dogovore. Kako se doznaje, visoki dužnosnik EU-a Stefano Sannino tražit će od bh. lidera da se precizno dogovore kada će se ispoštovati rokovi, kojom dinamikom i da se odrede prioriteti koje odmah tijekom listopada i studenog treba realizirati. Specijalni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen informirao je već ranije Bruxelles o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH i ponovnom zatezanju odnosa među pojedinim strankama kao i o neispunjavanju zadanih rokova od pojedinih stranaka. Upravo je po ovom pitanju prije nekoliko dana poruku poslao i Fuele naglasivši kako su rokovi koje je EU postavila pred BiH prioritet za napredak. Većina lidera spremni su se odazvati na poziv za sastanak u Sarajevu, potvrđeno je iz stranaka. No, teško da će imati što novo reći europskim dužnosnicima, jer se na provedbi Mape puta malo toga uradilo. EU, kako doznajemo, ne zanimaju pojedinačni prijedlozi, već konačno rješenje prihvatljivo svima. Kraj studenog krajnji je rok do kojeg se očekuju konkretni rezultati i to se ne odnosi samo na provedbu presude “Sejdić i Finci“, već i na druge korake, kao što je uspostava učinkovitog mehanizma koordinacije u procesu europskih integracija, bez čega, također, nema napretka BiH na putu k EU.

Ne krije se zabrinutost

Službeni Bruxelles ne krije zabrinutost razvojem političke situacije u BiH posljednjih nekoliko mjeseci. Jasno je kako je provedba Mape puta ozbiljno ugrožena te kako su na bh. političkoj sceni dominantna neka druga pitanja i prioriteti. Ipak, europski predstavnici donose i upozorenja: BiH bi mogla ozbiljno zaostati za ostatkom regije, te biti na kraju vlaka koji ide za EU. Pomoć se nudi, pitanje je koliko će se znati iskoristiti. No, ionako zategnutu političku situaciju, o kojoj iz prve ruke od bh. lidera želi čuti i Stefano Sonnino kako bi Bruxellesu prenio viđenje političke situacije u BiH, i spremnost lidera na dogovor otežava i vrijeme. Ušlo se u predizbornu kampanju i malo se toga u idućem razdoblju može učiniti. Neki ozbiljniji potezi na provedbi Mape puta realni su tek nakon 7. listopada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?