IZVJEŠĆE

State Department: BiH je ostala slaba zemlja

CIA
08.08.2010.
u 12:23

BiH je ostala slaba, decentralizirana država sa slabim sigurnosnim agencijama koje se samo natječu za ovlasti

Organizacije za provođenje zakona BiH tijekom prošle godine surađivale su sa SAD-om u oblasti borbe protiv terorizma, unatoč etničkoj polarizaciji, korupciji i sporovima između političkih lidera, čime je ometeno funkcioniranje vlasti, navodi se u novom izvješću američkog State Departmenta.

U izvješću se ističe da SIPA, kojoj je primarna odgovornost borba protiv terorizma, ima ograničene kapacitete, ali da je poboljšala suradnju s entitetskim policijama u ovoj oblasti. - U sklopu napora da se na efikasniji način istraži i kazneno obrađuju slučajevi terorizma ured državnog tužitelja prebacio je odgovornost na specijalizirani odjel za borbu protiv organiziranog kriminala, koji je dobio tehničku podršku od SAD-a i drugih članica međunarodne zajednice. Politizacija pitanja terorizma u BiH, uključujući i analize terorističke prijetnje, sada predstavlja manji problem.

Obavještajne agencije na razini države pružile su suradnju i predstavnici vlasti u BiH odgovarali su na zahtjeve SAD-a za suradnju u borbi protiv terorizma, ističe se u izvješću. State Department navodi i da su “napori dužnosnika RS-a na potkopavanju državnih institucija” usporili napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i financiranja terorizma.

- BiH je ostala slaba, decentralizirana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se natječu za ovlasti. Svi ti faktori rezultirali su da BiH bude podložna tome da se potencijalno njezin teritorij iskoristi za terorističke operacije u Europi, smatra State Department. Spomenuto je prebacivanje Mirsada Bekteševića, osuđenog za pripremu terorističkog napada, u Švedsku i suđenje Rustempašiću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?