KONAČNO

Stanje u središnjoj Bosni se normalizira

Kiseljak
Foto: Ana Popović
1/3
07.02.2012.
u 12:09

Očistiti putove do udaljenih sela problem je svih 12 općina SBŽ jer magistralni kao i regionalni putni pravci su već prohodni

Usprkos obilnom snijegu i hladnoći stanje u svih 12 općina Srednjobosanske županije postupno se normalizira.  Prema podacima Stožera civilne zaštite Srednjobosanske županije, zahtjev za hitnu pomoć stigao im je ovih dana iz Uskoplja gdje se pokušava deblokirati Mjesna zajednica Voljevice. Nikica Stipinović, direktor Uprave CZ SBŽ kaže da će na raščišćavanju puta do Voljevice najvjerojatnije biti angažirati pripadnici Oružanig snaga BiH. 

Očistiti putove do udaljenih sela problem je svih 12 općina SBŽ jer magistralni kao i regionalni putni pravci su već prohodni, uključujući i magistralni pravac koji Kiseljak povezuje s glavnim gradom Sarajevo. Put od Kiseljaka do Blažuja najbolje je očišćen u odnosu na sve ostale prilaze Sarajevu, doznajemo u JP „Ceste“ Kiseljak.  I preostali lokalni putovi u općina SBŽ trebali bi biti očišćeni u idućih dan, dva.. Škole i dalje ne rade, a najveći problemi u općinama su čišćenje prilaznih putova do stambenih zgrada, kuća i poslovnih objekata u što bi se trebali uključiti svi stanovnici.

Kao primjer organiziranja navodimo općinu Fojnica, ali i još neke općine u kojima se već dva dana organiziraju akcije čišćenja. Lopata je trenutačno najtraženiji artikl u središnjoj Bosni, vjerojatno kao i u ostatku BiH. Mogućnost prekida vodoopskrbe te izbijanje zaraza trenutačno najviše brinu općinske vlasti. Vodocrpilišta zbog sušnog ljeta su na minumumu, a pristupi do deponija otpada još nisu očišćeni. U Travniku je jučer zasjedao Stožer civilne zaštite SBŽ na kojem su donoseni zaključci i preporuke za ponašanje u nastaloj situaciji. Jedan od zaključaka jest i da će se općinama nastojati osigurati jednokratna pomoć za saniranje nastalih šetta, osobiti na poljoprivrednim usjevima i plastenicima koje je snijeg uništio, a općinskim Stožeri ma civilne zaštite naloženo je da seveć počnu pripremati za zaštitu od poplava koje bi mogle nastati naglim topljenjem snijega.

Zanimljivo je da u središnjoj Bosni ima mjesta u kojima snijeg viši i od metra nije nikakva posebna vijest. Takvo je mjesto Vareš. „Kod nas nije vijest da ima snijega u ovo doba godine. Sa sigurnošću možemo kazati da ga neće biti samo u kolovozu. Nama je vijest dana da je prošla ralica do nekog sela jer čišćenje puta znači povratak života“, ispričao nam je fra Vjeko Tomić, župni vikar u Varešu.  Do nekih sela u ovoj općini sasvim sigurno ralica neće doći još danima kao što su Borovica i Duboštica, udaljeni i do 20 kilometara od Vareša. No, mještani ovih planinskih sela spremno dočekuju zime, pa ih ni snijeg od metar pai i dva ne može iznenaditi. Hrane i ogrjeva pripreme dovoljno…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?