KRIMINAL

Srušena utvrda “sive eminencije” u Z. Bosni, uhićen šef policije

kastel
VL FOTO
12.12.2010.
u 17:53

Specijalci blokirali i upali u MUP Unsko-sanske županije, kao i druge institucije i privatne domove osumnjičenih

Nakon lanjske ‘svjetlosne’ akcije protiv vehabija u središnjoj Bosni, jučer rano ujutro istom jačinom se udarilo na korupciju u zapadnoj Bosni, i to pod kodnim imenom ‘Kastel’ (utvrda). Kao i u Hrvatskoj, potvrdilo se što javnost odavno zna - izvršna vlast, policija i zdravstvo jedni su od najkorumpiranijih područja. Unatoč tome što su na to ukazivala istraživanja javnog mnijenja, predstavnici ovih institucija i dalje tvrde da takva negativna slika ne odgovara stvarnosti. Jedan od njih je bio i Ramo Brkić, jučer zbog organiziranog kriminala i korupcije uhićeni ravnatelj MUP-a Unsko-sanske županije.

Unatoč u javnosti prikazivanom ugledu čovjeka “čvrste ruke i riječi, s blagim osmijehom i oštrom naravi”, decertificirani policajci, koji su zbog puno manjih grijeha ostali bez posla, zdušno tvrde da je Brkić zapravo tvorac ozbiljnih policijskih nedjela i glavni kreator politike cijelog MUP-a. Valjda je zbog toga, nakon višemjesečne istrage, čak 400 policajaca iz više županija iznenada blokiralo ovaj MUP i razoružalo sve prisutne u ‘utvrdi’, a za njima je stigao i zapovjednik čitave akcije, glavni državni tužitelj Milorad Barašin, u pratnji četvorice kolega, istražitelja, stručnih suradnika...

U akciji uhićenja političara iz raznih stranaka i policijskih dužnosnika zbog primanja mita, dara ili drugih oblika koristi, pretraženo je više od 40 lokacija. Tako su u svome domu uhićeni i ekonomisti Esad Bašagić iz Cazina, predsjednik Županijskog odbora SDA i ratni invalid sa Zlatnim ljiljanom, te Adnan Alijagić, bivši bihaćki načelnik i aktualni općinski vijećnik SDA, koji se spominje u aferi Hypo banke, kao i politolog i prijaratni obavještajac Mesud Mešić, trenutačni ravnatelj Zavoda za zapošljavanje, kojemu se spočitava ratna prošlost, i Mujo Beganović iz A-SDA zvani Letva, županijski zastupnik i poznati nasilnik.

Među njegovim najznačajnijim ‘pothvatima’, a na što mu i nadimak sugerira, izdvaja se lanjski nasrtaj na televizijsku ekipu, koju je automobilom pokušao pregaziti na pločniku. Kada su mu ostali zastupnici skrenuli pažnju na ovaj incident, Beganović im je kazao da ne zna o čemu se priča. Odlazeći sa skupštinske govornice, u prolazu je dobacio: - Pa, nisam ih udario! Zastupnik Mujo Beganović je svojedobno bio i glavni akter fizičkog napada na Harisa Silajdžića kada se još 15. lipnja 1996. skupina građana na skupštini Stranke za BiH u Cazinu fizički htjela obračunati s predsjednikom stranke Harisom Silajdžićem. Provalili su u dvoranu, a u napadu je ozlijeđeno nekoliko osoba, među kojima i sam Silajdžić. Inače, osumnjičeni se ponajviše terete za nezakonito dodjeljivanje i namještanje poslova u državnim institucijama, najprije u MUP-u i Ministarstvu zdravstva.

Naime, spornim se drži natječaj za prijam 40 novih policajaca, kao i o tri projekta čijom bi realizacijom radne knjižice trebalo dobiti 115 nezaposlenih osoba iz kategorija invalida, žena - žrtava nasilja, mladih osoba bez radnog iskustva te žena bez posla. Cirkus je mogao početi...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?