europska komisija

Srbiji status kandidata za EU uz uvjet nastavka dijaloga s Kosovom

unija
Reuters/PIXSELL
12.10.2011.
u 13:50

Ppregovori o priključenju pokrenut će čim Beograd postigne daljnji napredak u ispunjavanju ključnog kriterija

Europska komisija preporučila je da se Srbiji dodijeli status kandidata za prijem u EU, "uz razumijevanje kako će se dijalog Beograd-Priština obnoviti", a početak pregovora ovisi o pregovorima s Kosovom, objavili su mediji u Srbiji.

- Temeljem napretka u provođenju reformi, suradnji s Haaškim tribunalom i pomirenja u regiji, predlažem da se Srbiji dodijeli status kandidata, uz pretpostavku nastavka dijaloga Srbije s Kosovom i u dobroj vjeri primjeni do sada ostvarene sporazume - izjavio je povjerenik za proširenje EU Štefan Füle u Bruxellesu, a u isto vrijeme šef izaslanstva EU u Srbiji Vincent Deger srpskom premijeru Mirku Cvetkoviću prenosi izvješće Europske komisije.

Füle je rekao kako, osim toga, Europska komisija predlaže da se pregovori o priključenju pokrenu odmah kada Beograd postigne daljnji napredak u ispunjavanju ključnog kriterija, a to su daljnji koraci u normalizaciji odnosa s Prištinom "u smislu uvjeta Procesa stabilizacije i priključenja".

- To je jedini prioritet i on sam po sebi predstavlja potvrdu ostvarenih reformi pravosuđa, vladavine prava i drugih područja od ključnog značaja za ispunjavanje kopenhaških političkih kriterija - pojasnio je Füle.

U izvješću u koje je B92 imao uvid, navodi se kako Srbija "nastavlja podržavati paralelne institucije lokalne vlasti na sjeveru Kosova" te da je na zahtjev Beograda prekinut dijalog s Prištinom, nakon nemira na graničnim prijelazima sa Srbijom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

KU
kukuriku
13:15 13.10.2011.

..eko ,...kandidatka za EU se prikljucúje-Istambuliju !!...\"kud svi Turci, tud i mali Radovan \"..-:))

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?