Sporni sporazum

Srbi sa sjevera Kosova nezadovoljni i najavljuju prosvjed

kosovo
Anto Magzan/Pixsell
20.04.2013.
u 09:29

"Dogovorit ćemo se s našim građanima o daljnjim koracima i ukoliko je raspoloženje naših građana takvo, a siguran sam da je, nastavit ćemo borbu i nećemo dozvoliti da se ni ovi kao ni svi prijašnji sporazumi provedu na terenu"

Srbi sa sjevera Kosova, kao što su najavili i prije završetka dijaloga u Bruxellesu, nisu zadovoljni postignutim sporazumom Beograda i Prištine i neće ga primjenjivati, javlja agencija Tanjug, a prenose svi važniji mediji u Srbiji. Oni, kažu, nikada neće prihvatiti uspostavljanje kosovskih institucija na sjeveru Kosova i za ponedjeljak u Kosovskoj Mitrovici najavljuju miting na kojemu, znaju unaprijed, donijeti odluku o formiranju Skupštine sjevernog Kosova.

Zamjenik direktora vladinog Ureda za Kosovo, Krstimir Pantić izjavio je kako nisu uspeli dobiti tekst prijedloga sporazuma od predstavnika Vlade Srbije, ali da su imali uvid u tekst koji su Albanci objavili i temeljem onoga što se vidi u sporazumu, on je "apsolutno neprihvatljiv jer predviđa da policija i pravosuđe budu u okviru kosovskih zakona i da nema nikakve veze sa srpskim institucijama, što je definitivno povlačenje Srbije s ovih prostora".

- Dogovorit ćemo se s našim građanima o daljnjim koracima i ukoliko je raspoloženje naših građana takvo, a siguran sam da je, mi ćemo nastaviti borbu i nećemo dozvoliti da se ni ovi kao ni svi prijašnji sporazumi provedu na terenu - prijeti Pantić pozivajući građane neka "ostanu mirni i budu uz lokalne samouprave, ne podliježu emocijama i ostanu hrabri kao što su bili u proteklih 14 godina" i poručio Ivici Dačiću neka dođe na sjever Kosova i narodu objasni što je potpisao u Bruxellesu.

Zanimljivo je da Pantić ne poziva i proziva Aleksandra Vučića koji je također bio na razgovorima u Bruxellesu i ništa se u i o Srbiji ne odlučuje bez njega što se može objasniti time da je Pantić dužnosnik SNS-a, stranke kojoj je Vučić predsjednik. Nezadovoljni su i kosovski ekstremisti pa oporbeni pokret Samoopredjeljenje drži kako se sporazumom "stvara Kosovo podijeljeno po etničkim linijama" i "nije ispunjen ni minimum interesa Kosova"

>>Prosvjed u središtu Beograda: Kosovo je Srbija!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?