Velika analiza

Zrinjski zasad mijenjao najviše igrača, u Širokom novi trener...

17.06.2023.
u 10:20

Davno je NS BiH donio odluku da prijelazni rok za profesionalce počinje 19. lipnja i traje do 8. rujna 2023. godine. Amaterski prijelazni počinje 26. lipnja i trajat će sve do 22. rujna. Klubove kao da propisani datumi ne zanimaju pa su prelasci igrača iz kluba u klub počeli već 28. svibnja, dan nakon što je završilo premijerligaško prvenstvo, piše portal Večernjeg lista BiH. Koliko se može doznati iz medija te sa službenih klupskih stranica, 12 premijerligaša nečim je nezadovoljno, pa u velikoj mjeri mijenja "sadržaj svlačionice".

Premalo igrali, potplaćeni...

Najmanje razloga za nezadovoljstvo imaju klubovi s vrha ljestvice. Ipak, prvak Zrinjski zasad je najviše mijenjao. Glavni razlog mogla bi biti iskustva iz prošlosti. Naime, Zrinjski je i ranije ulazio u ljeto kao prvak (ili kao klub koji je izborio Europu). No, ni mostarski klub, ni bilo koji klub iz BiH, nikad nije izborio skupni dio europskih natjecanja, a to je korak koji svi sanjaju.

Iz Zrinjskog je još zimus otišao vratar Josip Čondrić u Astanu (Kazahstan) pa su Mostarci "nabavili" novog vratara Marka Marića, koji je stigao iz Atromitosa (Atena). Sad je pod Bijeli brijeg došao i Lovre Rogić (27), dosadašnji pouzdani vratar bivšeg HNL prvoligaša Šibenika. Zrinjski je ostao i bez Karla Kamenara (29), "polušpica", koji se premjestio 50-ak km zapadno, na posuški Mokri dolac. Zrinjski je napustio i iskusni bek Almir Bekić. Mario Ćuže i Petar Sučić nakon posudbe vraćaju se u Dinamo, a Silvio Ilinković u Rijeku... Odlazi i Dragan Juranović, koji nakon sezone i pol nije proljetos igrao baš zapaženo. Petar Bojo bio je na posudbi u Konjicu, ali, po svemu sudeći, neće se vraćati u Mostar.

Uz niz odlazaka, velik je i popis dolazaka: Zvonimir Kožulj, bivši igrač Širokog Brijega, Hajduka, poljskog Pogona, turskog Gaziantepa i još niza klubova, vratio se u Mostar. Došao je i Mato Stanić (prije Široki i Rijeka), napadač Nikola Marić (Jadran Ploče - 3. liga), Aldin Hrvanović (Stupčanica Olovo), veznjak Dario Čanadžija (29) Šibenik, prije toga klubovi iz Rumunjske, Norveške, Slovenije, Rijeka, Varaždin...), Tarik Ramić (Sarajevo), Petar Mišić (Tuzla City), bek Teo Marošević (München 1860), lijevi bočni Luka Marin (Istra), navodno i Mikayil Faye (18) iz Kustošije. No, "kupoprodaja" u Zrinjskom, po svemu sudeći, još nije završena. Zrinjski, Borac, Željezničar i Sarajevo već su počeli pripreme, jer ih uskoro čekaju europski nastupi. Zrinjski je imao prozivku 12. lipnja, dio priprema provest će (opet) u Sloveniji.

Za Široki smo već pisali kako je ostao bez 10 igrača, neki od njih bili su standardni (Josipović, Mašić, Bruno, Pejić, Radić...). Došao je Tomislav Dadić (Posušje), ali i Marijan Budimir, koji je postao novi trener NK Široki Brijeg, što je u petak objavio i klub s Pecare. Ovaj 42-godišnji stručnjak na Pecaru stiže nakon ostvarenih sjajnih rezultata na klupi juniorske momčadi splitskog Hajduka. Produljeni su ugovori s Božom Musom, Adolfom Tomićem... Posušje se pojačalo Kamenarom (Zrinjski), Stapićem (Sloga), Dario Krišto i Gabrijel Boban produljili su ugovore). Otišao je Tomislav Dadić (u Široki Brijeg), sprema se otići Slobodan Milanović... Velež se rastao sa Semirom Zeljkovićem, Antonijem Pavićem, Markom Karamarkom, Jovanom Blagojevićem, Ardonisom Mućajem, Lejsom Pličanićem, Tinom Blažom Laušem... Dolaze Azur Mahmić, Amer Ordagić (?), Samir Radovac, Mathias Fanimo (?), Slovenac Alen Krajnc...

Neki se samo "osipaju"...

Za Tuzla City još se ne zna puno, osim da ga je napustio Mišić, a isto se spremaju Gavrić i Subašić. Bit će puno jasnije ako na čelu kluba ostane Azmir Husić, osobito ako se Tuzla fuzionira sa Slobodom. "Mali rat" za vlasništvo Tuzla - Slobode vode Husić i vlasnik tvrtke Bingo, Senad Džambić (kažu jedan od najbogatijih ljudi u BiH). Sloga se pomalo osipa. Otišli su Karlo Stapić (Posušje) i Nemanja Mihajlović (Borac), navodno odlaze Saša Baštić, Luka Kulenović, Dimitrije Zajić. GOŠK je ostao bez Šere, iako možda i ne ode (!) u Južnu Afriku, a Filip Vasilj namjerava produljiti ugovor, kao i Dejan Zarić. Igman se zasad samo "osipa", ali prijelazni rok tek počinje..., piše portal Večernjeg lista BiH.

Kompletan članak i mnoštvo drugog sadržaja pronađite u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije