Zrinjski u Europi ostao "posljednji Mohikanac"

05.08.2023.
u 10:10

Sinoć su 2. kolo nogometne Premijer lige BiH "otvorili" na osvijetljenom posuškom Mokrom docu susjedi Posušje i Široki Brijeg, dok su u četvrtak navečer svoj europski put "zatvorili" Borac i Željezničar. Banjolučani i Sarajlije zapeli su na bečkoj Austriji u Banjoj Luci te na azerbajdžanskom Neftchiju u prijestolnici Bakuu. Borac je prvi susret u Beču izgubio s 0:1 pogotkom u sudačkom vremenu. Ponovio je neuspjeh i pred svojim navijačima u Banjoj Luci (1:2). U 49. minuti činilo se kako je Borac blizu prolaska jer je njegov Kolumbijac Jose Cortes doveo u vodstvo domaće. No, Banjolučani se nisu imali vremena dugo radovati jer su Bečani preko Andreasa Grubera poravnali na 1:1 već u 51. minuti. U 68. minuti već je bilo 1:2 golom Manuela Polstera i... bio je to konačni rezultat te kraj europskog puta momčadi trenera Vinka Marinovića. Bilo je ovo manje bolno ispadanje od lanjskog jer Borac je godinu ranije ispao na "nevjerojatan način protiv nevjerojatnog protivnika", anonimnog autsajdera B36 Torshavna, kluba s Farskih otoka. Borac je tada dobio prvi susret u Modriči (2:0), ali u uzvratu su farski ovčari poveli 3:0! Borac je nekako smogao snage smanjiti na 1:3. Odlučila je bijela točka, s koje su Farani slavili 4:3 i išli dalje, a Borac ispao.

Ovaj put poraz Borca protiv ugledne Austrije puno je manje bolan od sramote na Ovčjim otocima... I Željezničar je ispao, ali kako... Vodio je 1:0 i 2:1 na Grbavici, ali su Azeri s Kaspijskog mora uspostavili 2:2 u sudačkom vremenu. U uzvratu u četvrtak Neftchi je poveo 1:0 preko "američkog pečalbara" Kennyja Saiefa, a konačnih 2:0 postigao je Eddy Israfilov (68). Može se primijetiti da bh. klubovi "rado" primaju golove u sudačkom vremenu, kako kući tako i u gostima. Bilo kako bilo, i Borac i Željezničar "riješili" su se Europe, pa sad mogu nastaviti premijerligaške borbe. Dodajmo da je Sarajevo ranije ispalo iz Uefinih natjecanja (zamislite – također golom u sudačkom vremenu protiv gruzijskog Kutaisija na Koševu)! U životu je ostao samo Zrinjski, ali "ne stanuje" više u Ligi prvaka nakon što je (treći put!) ispao protiv Slovana iz Bratislave (0:1 u Mostaru, 2:2 u Bratislavi, iako je gubio 0:2). Slovan je svoj gol pod Bijelim brijegom zabio u sudačkom vremenu.

Taj je gol sve odlučio. Zrinjski ima još "dva euroživota". Igrat će protiv islandskog Breidablika, gdje je objektivno favorit. Prođe li, nastavit će natjecanje u skupini Europske lige, u najgoroj varijanti u skupini Konferencijske lige i, u svakom slučaju, dobro "oplemeniti" klupsku blagajnu. NS BiH je i u 2. kolu Premijer lige odgodio tri susreta (Tuzla City – Zrinjski), Borac – Sarajevo i Sloga – Željezničar. S tri odgode u 1. kolu sad će čelnici Saveza tražiti čak šest termina za nadoknadu neodigranih susreta. Dok se ne odigraju, gledat ćemo "šarenu" i nimalo regularnu premijerligašku ljestvicu. Dakle, u 2. kolu igraju se tri utakmice (Posušje – Široki Brijeg – sinoć 21 sat pod rasvjetom), Zvijezda 09 – Igman (subota – 17 sati) te Velež – GOŠK (nedjelja – 21 sat)...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?