Povijesna utakmica Konferencijske lige u kolijevci nogometa za Zrinjski

Zrinjski nije izdržao pakleni pritisak, na Villa Parku poražen u 94. minuti

05.10.2023.
u 23:14

Nogometaši Zrinjskog bili su jako blizu senzacije. Plemići su poraženi od Aston Ville u Birminghamu pogotkom u 94. minuti susreta. Mostarci su odigrali hrabro, ali pred sami kraj susreta nisu imali koncentracije.

Povijesna utakmica

Još jednu povijesnu utakmicu odigrao je Zrinjski, ovaj put u kolijevci nogometa. Mostarci su igrali svoju prvu službenu utakmicu u Engleskoj, samo to po sebi veliki je događaj za Zrinjski, mostarski nogomet, ali i bh. nogomet u cijelosti. Nogometaši Zrinjskog dijelili su teren sa zvijezdama poput Martineza, Dignea, Tielemansa, Zaniola... Nestvarno je bilo gledati jedan bh. klub na stadionskom zdanju kakvo je Villa Park. Zrinjski je u jednoj mjeri iznenadio s početnom postavom i početnom formacijom. Jasno je bilo da se Plemići žele prilagoditi protivniku, takvo nešto bilo je sasvim razumljivo. Imao je Zrinjski impresivnu potporu u Birminghamu. Oko 800 navijača Plemiće je bodrilo s tribina. Takvo što impresivno je za mostarski klub. Navijači su sa svoje strane dali maksimum bez obzira na to kako je njihovim ljubimcima išlo na terenu, davali su bezrezervnu podršku. Sami početak utakmice svi iz tabora Zrinjskog dočekali su s velikim ushićenjem, jasno je bilo da su svi na terenu i oko njega bili istinski sretni. Ova utakmica bila je tim posebnije jer je Zrinjski, među ostalima, s tribina gledao i William, princ od Walesa. I taj podatak ostat će negdje zapisan u povijesnim nogometnim knjigama.

Zrinjski je jako dobro djelovao u prvom poluvremenu. Plemići su u prvih 45 minuta imali više pravih prilika nego njihov domaćin, što se prije same utakmice teško moglo očekivati. Istina, Aston Villa imala je više od igre, ali uglavnom je to bio jalovi posjed lopte. U prvom dijelu trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić dao je svom kolegi Unaiju Emeryju puno materijala za razmišljanje. Zrinjski je osujetio plan Aston Ville u igri kroz sredinu, iz igre je tako praktički izbacio neke sjajne veznjake iz protivničke momčadi. Mostarci su djelovali kompaktno, a u trenucima kada su imali loptu nisu podlegli pritisku, znali su što rade u svakom trenutku. Takva igra sigurno je iziskivala mnogo žrtve, ali nakon prvih 45 minuta vidjelo se kako Zrinjski nije "zalutao" na Villa Park. Prvu pravu priliku imali su Plemići u 15. minuti. Ćuže je sa sredine terena odlično proigrao Tičinovića koji se spustio u trku po lijevoj strani te sjajno ubacio pred gol za Bilbiju. Kapetan Zrinjskog je dobro pratio, šutirao je iz sjajne situacije, ali je ipak ostao uskraćen za gol. Na golu Aston Ville vratar Emiliano Martinez pokazao je zašto je vrhunski u onom što radi, zašto je vratar momčadi koja je osvojila prošlo Svjetsko prvenstvo. Glasni navijači Zrinjskog uzdahnuli su za tom prilikom, svima je bilo jasno kako takvih situacija te večeri neće biti puno. Deset minuta poslije agilni Tičinović također je imao dobar šut, šut koji je otišao malo preko gola. Onima koji poznaju njegovu igru u trenutku kada je prilazio lopti bilo je jasno da slijedi lažnjak. Ipak, takvo nešto nije znao njegov protivnik koji je otišao u prazno... Da je Tičinović zabio gol iz te situacije, taj bi se pogodak dugo vrtio na odjavnim špicama. Uslijedilo je razdoblje igre u kojemu Villa nije nalazila ključ za obranu Zrinjskog, a Mostarci su strpljivo i hrabro stajali. Tek je jednom u 40. minuti Zaniolo pokazao svoj talent, pokušao je iz nezgodne situacije zabiti škaricama, ali je Marić bez većih problema obranio. Gol Zrinjskog je nekoliko minuta poslije pokušao ugroziti Tielemans, ali je Marić bio dobro postavljen i rutinski je uhvatio loptu.

Primili gol u nadoknadi

Već na početku drugog dijela domaći su uveli "tešku konjicu". U igru su ušli Watkins, Luis i Cash. Zrinjski je brzo počeo opasno živjeti. Aston Villa stisnula je Mostarce i prilike su se počele redati. U 54. minuti sudac je svirao jedanaesterac misleći kako je Jakovljević igrao rukom nakon jednog udarca. Ipak, odluka je promijenjena nakon VAR konzultacija. Domaći su bili opasni nakon prekida. Ipak, vratar Marić bio je koncentriran. Marić je po dva puta obranio šuteve Tielemansa i Lengleta te neugodan šut koji je uputio Zaniolo. Nogometaši Zrinjskog jednostavno su teško disali, nisu se uspijevali sastati s loptom. Zrinjski je imao priliku preko Kožulja, ali je njegov udarac obranio Martinez. Ipak, dojam je kako gol ne bi bio priznat jer je asistent Bilbija vjerojatno bio u zaleđu. Ipak, kako je utakmica odmicala, pritisak je lagano jenjavao. Igra se malo primirila, a domaći su tek preko Luisa u 90. minuti imali opasan pokušaj kada je spomenuti igrač pokušao izravno šutirati na gol nakon kornera. Marić ipak nije spavao i obranio je još jedan šut. Kada se činilo da će Zrinjski napraviti iznenađenje, uslijedila je 94. minuta. Zabio je gol McGinn nakon ubačaja Casha, kojeg su prethodno propustili zatvoriti Memija i Ćuže. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?