U Konferencijskoj ligi UEFA je radila ustupke, što je natjecanje jače - pravila su stroža

Zrinjski cijelo vrijeme dobiva upute za otklanjanje nedostataka na stadionu, u BiH ne postoji stadion 4. kategorije

14.08.2023.
u 16:10

U bh. medijskom prostoru odjeknula je vijest kako bi Zrinjski u slučaju prolaska u grupnu fazu nekog europskog natjecanja utakmice grupne faze mogao igrati na stadionu u Mostaru. Ta vijest nije službeno potvrđena, a kamoli da ju je potvrdila UEFA..., piše Večernji list BiH.

Jasna pravila, ali...

Pravilnik za igranja grupne faze europskog natjecanja je jasan. Ako ćemo se striktno držati pravila, ni Zrinjski, ni bilo koji drugi bh. klub u ovom trenutku ne bi mogao ugostiti grupnu fazu nekog europskog natjecanja na svom stadionu. Ni jedan stadion u BiH trenutačno nema 4. kategoriju koja je potrebna za grupnu fazu. Stadion Zrinjskog, ali i neki drugi bolji stadioni u BiH imaju samo 3. kategoriju. Ipak, upravo u tomu što u BiH nema stadiona 4. kategorije otvara se prostor za ustupak. U UEFA-i su poznati po razmišljanju nekoliko koraka unaprijed. Zrinjski je tijekom ljeta stalno dobivao instrukcije kako ciljano popraviti nedostatke na stadionu. Mostarski klub je uoči početka sezone ubrzano mijenjao stvari na tribinama. Kreiran je ponajprije VIP B sektor, važan detalj, te niz drugih detalja. Neobično za mostarski stadion je to što igrači i službene osobe ne izlaze izravno na teren, svlačionice za suce jako su udaljene od terena, a još je tu niz manjih ili većih nedostataka koje će biti potrebno ispraviti u budućnosti. Ipak, najveći problem za igranje grupne faze bio je kapacitet sjedećih mjesta. Za 4. kategoriju taj kapacitet treba iznositi najmanje 8000 gledatelja. Ipak, ključan trenutak dogodio se na utakmici Zrinjski - Breidablik kada su u optjecaj puštena i mjesta na gornjoj zapadnoj tribini. UEFA je za tu utakmicu dala posebno odobrenje i već je to indikativno za Zrinjski. Ni tih dodatnih oko 1500 mjesta nije bilo dovoljno za dosegnuti broj od 8000 gledatelja, ali je već jasno kako je UEFA spremna za kompromis. Prošle sezone Konferencijsku ligu prvi je put igrao predstavnik Gibraltara Lincoln Red Imps. Taj klub svoje je utakmice grupne faze igrao na Victoria stadionu koji ima kapacitet od 5000 mjesta te niz drugih nedostataka. BiH u klupskom nogometnom smislu još nije na razini Gibraltara koji je već imao predstavnika u grupnoj fazi, pa se po toj osnovi može očekivati kompromis jer BiH nikad nije imala predstavnika u grupnoj fazi. Ne bi bilo čudno da Zrinjski, ako izbori grupnu fazu Konferencijske lige, zaigra na svom stadionu. Takvo nešto iz UEFA-e bi sigurno uvjetovali prema Zrinjskom, primjerice da klub mora do iduće sezone popravi nedostatke. Ipak, Zrinjski realno još nije prošao Breidablik iako ima prednost od 4 gola (6:2 prvi susret). Ako Zrinjski u četvrtak i potvrdi prolazak, u džepu će imati barem grupnu fazu Konferencijske lige.

Jače natjecanje druga priča

U tom slučaju Zrinjski bi igrao s LASK-om za plasman u grupnu fazu Europske lige. Ako bi Zrinjski protiv toga protivnika napravio iznenađenje i prošao, ipak bi bilo teško zamisliti da bi se tada u Mostaru mogla igrati grupna faza Europske lige. Jače europsko natjecanje značilo bi i stroži pristup. Tu se vodimo logikom iz prošlosti. Poznati su nam primjeri kako je UEFA radila ustupke u Konferencijskoj ligi. Ipak, nisu nam poznati primjeri ustupaka u jačoj Europskoj ligi. Za Zrinjski će sve to biti slatke muke kada i ako se dogode pozitivniji scenariji. Ipak, u stvarnosti Mostarci još nisu napravili ništa. Zrinjski u utorak putuje na Island. Mostarce tek u četvrtak očekuje uzvratni susret protiv Breidablika. U europskom nogometu događali su se i luđi preokreti, Mostarci sada moraju zadržati ozbiljnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije