Žalbeno tijelo

UEFA odbila žalbu Osasune, Budimir i suigrači ostali bez Europe

Fernando Pidal / SOPA Images/SIPA USA
04.07.2023.
u 21:49

Žalbeno tijelo će sljedećih dana priopćiti zašto su odlučili isključiti Osasunu iz europskog natjecanja, objavio je klub dodavši kako će svoju zaštitu potražiti na Arbitražnom sportskom sudu (

Žalbeno tijelo Europske nogometne federacije (UEFA) odbilo je žalbu Osasune, koja će tako ostati bez mjesta u Europi, objavio je španjolski klub na svojim stranicama.

Osasuna, za koju igra hrvatski napadač Ante Budimir, je u lipnju izbačena iz europskih klupskih natjecanja jer je njena bivša uprava osuđena za namještanje utakmica u španjolskom prvenstvu 2014. godine.

Klub se žalio, međutim UEFA-ino žalbeno tijelo je odbacilo prigovor kluba iz Pamplone, javlja HRT

- Članovi Žalbenog tijela UEFA-e nisu razmatrali navode koje je klub iznio prošli petak te su potvrdili prvotno mišljenje inspektora Kontrolnog, etičkog i disciplinskog tijela UEFA-e. Žalbeno tijelo će sljedećih dana priopćiti zašto su odlučili isključiti Osasunu iz europskog natjecanja, objavio je klub dodavši kako će svoju zaštitu potražiti na Arbitražnom sportskom sudu (CAS).

- Osasuna će nastaviti koristiti sve pravne instrumente koji su mu na raspolaganju kako bi se suprotstavio UEFA-i i okončao ono što smatra teškim kršenjem svojih prava, dodaje se.

Klub je bio upleten u skandal s namještanjem utakmica u sezoni 2013./14. Suđenje početkom 2020. rezultiralo je osudom nekoliko bivših direktora kluba, a Vrhovni sud je u siječnju 2023. potvrdio osuđujuće presude upravi koja je vodila klub od 2012. do 2014. za korupciju i lažiranje dokumenata. UEFA je nakon provedene istrage kaznila Osasunu izbacivanjem iz Konferencijske lige.

Prema pravilima UEFA-e svaka momčad umiješana u namještanje utakmica od travnja 2007. može biti isključena iz europskog natjecanja za koje se kvalificira. Osasuna je ove sezone zauzela sedmo mjesto u Primeri izborivši plasman u Konferencijsku ligu.

Umjesto Osasune u Konferencijskoj ligi će zaigrati osmoplasirani Athletic Bilbao.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije