Nogometna tržnica u BiH

Tko donese punu torbu – može kupiti koga poželi

22.01.2022.
u 07:50

Već smo u dva-tri navrata pisali o aktualnom prijelaznom roku za bh. nogometaše. On je službeno počeo 20. siječnja, a službeno će završiti 14. veljače ove godine. Slično je bilo i nekoliko prethodnih sezona, zimskih i ljetnih, ali ni tada se nije “poklapao” s odmorom klubova i početkom priprema. To je jednostavno tako.

Treneri ne mogu biti sretni

Činjenica je da treneri nisu sretni što počinju pripreme, a da nisu stigla očekivana i planirana pojačanja, kao i činjenicom da nisu otpušteni igrači za koje misle da nemaju željenu vrijednost. Jer, dok se momčad ne kompletira, neki su igrači samo “smetnja” u svlačionici. Njih bi se treneri rado riješili, ali ne mogu i ne smiju, jer ne znaju hoće li klupski čelnici pronaći odgovarajuće (bolje) zamjene. Nisu svi ti igrači “za otpad”, pa dosta njih zbog mladosti i drugih razloga odlaze negdje na posudbu, s idejom da se vrate kad stasaju u drugim klubovima, obično u nižim stupnjevima natjecanja. Poznato je da je većina bh. premijerligaša siromašna i nema novca za kupnju kvalitetnih pojačanja. Takvih je svakako malo, pa većinom gledaju preko granice, gdje mogu dobiti više novca za promjenu klupske majice. Vidljivo je “s Mjeseca” da je zimus Željezničar u najvećim financijskim teškoćama pa igrači s Grbavice iz dana u dan podnose zahtjeve za ispisnicom... Klub ih rado daje, jer nije u stanju podmiriti dugove, a ovako ipak nešto učini na svojoj stabilizaciji – nudeći ispisnice za oprost dugovanja. Željezničar su napustili ili planiraju napustiti: Bruno Zdunić, Luka Juričić, Petar Bojo, Mustafa Mujezinović, Mate Crnčević, Vedran Vrhovac..., a otišao je i trener Tomislav Ivković. On nije ni stigao do rodnog Zagreba, nego je zastao u Banjoj Luci i postao sportski direktor Borca. Na njegovo mjesto stigao je (vratio se) Edis Mulalić, godinama standardni bivši igrač, jedno vrijeme i trener plavih. Željezničar je ipak našao pojačanja u “isluženim” Semiru Štiliću i Edinu Cocaliću, kao i u Šefkiji Resiću, “otpisanom” igraču Sarajeva. Možda se vrate i već zaboravljeni Toni Livančić (Vitez, Sloboda) te Nigerijac Dialiba...

Borac ima velike planove, uz ostalo novi izlazak u Europu. Ali, nakon što ga je pri kraju jeseni napustio najbolji strijelac Stojan Vranješ, Banju Luku napustio je jednako (ako ne i više) zaslužni igrač Goran Zakarić (29) izgledi su sve “tanji i manji”. Zakarić će nastaviti igrati u bogatoj Saudijskoj Arabiji. On godinama vrijedi za jednog od najboljih igrača u BiH (Široki, Dinamo, Zrinjski, Lokomotiva, Zrinjski, Željezničar, Univerzitatea Crajova, Partizan, Borac). Borac je za utjehu svojim pristašama doveo Ivana Grgića (Široki), Gorana Brkića (Tuzla City), Ljubišu Reljića (Tekstilac Derventa) i druge neafirmirane igrače... Sarajevo se (jedva) riješilo trenera Gorana Sablića, koji nije želio otići prije nego ga klub isplati... Na Koševo je stigla zamjena – Makedonac Aleksandar Vasoski (42), koji je trenirao skopske Akademiju Pandev i Vardar, te kao igrač bio zapažen u Vardaru, grčkoj Kavali, Eintrachtu Frankfurt, FC Skopju... Navodno iz Skoplja s njim stiže i vezni igrač Danijel Avramovski... Kao i Željezničar, i Sarajevo traži pojačanja u svojim bivšim igračima. Iz Mađarske se vratio Asmir Suljić (krilo - ofenzivni vezni), ranije istaknuti član kluba s Koševa, ali on odavno nije nigdje igrao u kontinuitetu.

Povratak Mujakića

Slično možemo reći za Nihada Mujakića, koji pristiže iz belgijskog Kortrijka, gdje se također nije naigrao, pa je išao na posudbe u Hajduk i RWD Molenbeck... Vratio se na Koševo i Adnan Šećerović, veznjak koji je već nosio majicu Sarajeva, ali i Tuzla Cityja, Mladosti D/K, Željezničara, Radnika, Slobode, te za niz nizozemskih, austrijskih, ciparskih i litavskih klubova. Sarajevo se uzda i u afirmaciju nekolicine mladih igrača iz svoje nogometne akademije. Sarajevo je napustio i Numan Kurdić. Nekada ubojiti strijelac Radnika, Beograđanin, koji je s tim klubom izborio Europu i osvojio Kup BiH, na meti je polovine premijerligaša (Sarajevo, Željezničar, Radnik, Velež, Sloboda). On se vratio iz višegodišnje pečalbe (Kazahstan, Bjelorusija, Rusija, Uzbekistan...). Obradović je (čini se) najbliže Slobodi, čiji ga trener Mladen Žižović po svaku cijenu želi dovesti na Tušanj. Kad je već riječ o Slobodi, ona je zimus ostala bez jednog od najboljih igrača – Amara Beganovića, koji je prešao u slovensku Muru. Sloboda ga je rado pustila, jer je dogovorila da joj Beganović oprosti ne baš sitne dugove... Ugovor je istekao i standardnom Eldaru Hasanoviću. Tuzla City uvijek je bio sklon kupnji, ali i otkazivanju igračima. Uz Gorana Brkića, odlazi i Argentinac Augustin Doffo, te iskusni strijelac Vojo Ubiparip. Širokom je najveći gubitak odlazak stamenog braniča Jure Obšivača u Uzbekistan. Na Pecari traže zamjenu, a to bi mogao biti Vedran Vrhovac iz Željezničara (ako ne završi u Poljskoj) ili Petar Bosančić (bivši član Hajduka, Istre, Sesveta, ukrajinskog Mariuopola...). Široki je pak otpustio Tonija Kolegu, mlade braniče Zvonimira Matu Lasića i Davida Martića poslao na posudbu u hrvatskog trećeligaša Jadran Ploče. Nije tajna da Široki traži i napadača. U svakom slučaju, na Pecari bi htjeli kompletirati momčad prije odlaska na turski jug, u toplu Antalyju. Dok ne dođu novi igrači, Široki je produljio ugovore s vratarom Darijom Miškićem te Božom Vukojom, a učinit će to s još nekoliko standardnih pojedinaca. Nismo brojali, ali dojam je da je najviše novih (i kvalitetnih) igrača nabavio Zrinjski. Jedan od njih je Petar Bojo, jesenas ponajbolji igrač kluba s Grbavice. Napad Mostaraca “oplemenio” je iskusni Irfan Hadžić, koji je već igrao za Zrinjski. Iz Dinama na posudbu bi trebao doći daroviti i mladi (20) krilni ili središnji napadač Niko Janković. Otišli su Anes Vazda Marko Tešija, Gabrijel Čoko i Gojko Gadža, a Anes je Mašić otišao na posudbu u Posušje.

Brandao na izlaznim vratima

Veliki dobitak za Zrinjski je ostanak prvog topnika Premijer lige Nemanje Bilbije, kao i trenera Sergeja Jakirovića, koji sada ima ugovor do 2024. godine. U posljednji trenutak Zrinjski je zaustavio odlazak na posudbu na Mokri Dolac vratara Luku Kukića. No, Posušje se snašlo, pa je iz Dinama posudilo Dinka Horkaša, koji je došao na novu posudbu, nakon što je “stažirao” u Varaždinu i Zrinjskom. Ni u Vrapčićima nisu sjedili skrštenih ruku. Vjerojatno najveće pojačanje je dolazak Banovićanina Nermina Haskića, odličnog napadača. Mostarci su doveli i kvalitetnog vratara, Marka Jovičića iz Partizana, dok je iz Varaždina stigao defenzivni vezni Matej Senić.

Velež ima i još će imati i stanovitih gubitaka. Odlazak je najavio Brazilac Brandao, ispisnicu je uzeo ofenzivac Obren Cvijanović, Velež ga je pustio iako je imao ugovor. Ispisnicu je dobio i vratar Luka Kačavenda te Haris Zubanović. Puno promjena doživio je Leotar. Trener, Branislav Krunić, koji je jesenas vodio momčad, dobio je otkaz, a na njegovo je mjesto došao novi učitelj – Miodrag Bodiroga. On je dobio i pomoćnika – Damjana Ratkovića. Sigurno je da će Leotar dobro izmijeniti igrački kadar. Odlaze Dejan Maksimović, Dragan Ristić, te iskusni Srđan Andrić. Možda odu i Asim Zec, Lazar Zečević, Anel Ramić, Nikola Prebiračević, Aleksandar Begenušić... Došao je Filip Arežina, bivši igrač Zrinjskog i još puno klubova te još nekoliko iskusnih i manje iskusnih nogometaša. Posušje je otpustilo 5 – 6 igrača (Jure Glavina, Slavko Brekalo, Ante Stipić, Mateo Radunica, Petar Milićević, Dario Blagojević, Marin Vranjić). Došli su Frane Maglica, Anes Mašić (posudba – Zrinjski), Dinko Horkaš (posudba – Dinamo)... Još se traže pojačanja. Za Tuzla City već smo nešto rekli glede odlazaka. Došao je Senegalac Pape Lo iz Italije te Adrian Mendeš iz Orašja. Rudar je otpustio Stefana Gavranovića, Andriju Rajovića i vratara Kenana Topolovića. Izgledno je da će “netko od premijerligaša” kupiti Josepha Amoaha, Jovana Pavlovića, Santosa Clasimira, Xelila Asanija. Neće biti problema, samo ako tko donese punu torbu. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije