Nikola Šimić i Zvonimir Erkapić

Školom vraćaju djecu zdravijem životu

malaskola2_nnn_bih_01122015
02.12.2015.
u 07:00

Sve je manje djece na igralištima, ne voze se bicikli, nema igre skrivača, nema plivanja, stoga je pokrenuta 'Mala sportska škola'

Grude, kada ih gledaju putnici sa strane, malo su mjesto prema broju stanovnika, ali su zato velike kada se gledaju uspjesi. Ono što osobito izdvaja ovu općinu posljednjih godina sportski su uspjesi. Od nogometa, preko košarke, do rukometa u novije vrijeme, Grude su se uvijek trudile dati svoj maksimum i ono najbolje što imaju.

Motorički razvoj djeteta

A da bi se stvorili vrhunski sportaši, potrebna je jaka infrastruktura, ona koja će, prije svega, odgajati, a zatim obrazovati, nadograđivati i jačati talentiranu djecu. A najvažnije je da djeca žive zdravim načinom života. U posljednje vrijeme na taj način radi i "Mala sportska škola" koja od 2014. godine djeluje na području općine Grude.

- Činjenica je da se dijete na selu sve manje igra na igralištima ili na livadama i da se ne vozi biciklom kroz polje, nema preskakanja lastike, igre skrivača, kauboja-indijanaca, u obližnju školu ne ide se pješice, djeca se ne penju na trešnju, u obližnjim rijekama i jezerima se ne uči plivati, jahati na konju ravno je vožnji na letećem tanjuru... Nekad se ovim aktivnostima poticao motorički razvoj djeteta, a dokazano je da se motoričkim razvojem potiče i emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj. I zato smo odlučili pokrenuti ovu školu i vratiti djecu zdravijem načinu života, govori za Večernji list BiH prof. Nikola Šimić, dipl. kineziolog i voditelj ovog sportskog programa.

Šimić je nekad aktivno igrao nogomet, a sada je svoj rad usmjerio stvaranju mladih sportaša, a, prije svega, zdravih ljudi koji će se zahvaljujući svojoj fizičkoj i psihičkoj snazi jednom moći baviti bilo kojim poslom, kao i sportom bilo rekreativno ili profesionalno. Ističe da su igre na selu koje su nekad i stvarale profesionalce isčeznule. Zvone Boban, Kruno Jurčić, Dario Šimić i drugi velikani sporta koji potječu iz ove općine zasigurno nisu bili stalno pred TV-om. Na računalima u mladosti nisu bili sigurno, a kamoli na tabletima i smartphoneima. Nažalost, suvremeno vrijeme mnoge je mlade zarobilo upravo u takav način života.

Prednost igri

- Dakle, ako nema sadržaja koji će djeci dati šansu upražnjavati svoje slobodno vrijeme na prirodniji način, kroz igru, možemo zaključiti da je u opasnosti odgoj djeteta i njegov psihofizički rast i razvoj, kaže nam Šimić. "Mala sportska škola" pokrenuta je u mjesnim zajednicama Sovići i Drinovci, u općini Grude 2014., a cilj je uključiti što veći broj najmlađe djece u sportske aktivnosti i tjelovježbe.

- Treninzi su koncipirani na način da se daje prednost igri, uživanju i druženju kroz osmišljene kineziološke sadržaje. Program nije usmjeren za treniranje sportova i natjecanje, već na poticanje optimalnog razvoja djece u dobi od 5 - 12 godina. Ideja je bila da se djeci u ruralnim dijelovima naše općine omogući uključivanje u program ovakvog tipa organiziranog vježbanja, a da roditeljima i djeci sve bude nadohvat ruke. Program pohađa 145 djece u dvije podružnice: Sovići-Gorica (95) i Drinovci-Tihaljina (50). Treninge provodimo u dvorani osnovne škole u Sovićima, dijelom i na vanjskim terenima, i u dvorani Osnovne škole u Drinovcima. Osim redovitih treninga i stjecanja osnovnih znanja iz atletike, gimnastike, mini rukometa, nogometa, košarke, badmintona, stolnog tenisa organizirali smo i nekoliko poludnevnih izleta u prirodu s različitom tematikom: mini-biciklijadu te brdarenje i izlete. Odradili smo i natjecateljske utakmice u mini rukometu i nogometu s vršnjacima iz Vinjana s djecom iz OŠ Zmijavci i podružnicom iz Drinovaca, govori nam Šimić.

Škola sudjeluje i u humanitarnim akcijama. On, zajedno s drugim trenerom prof. Zvonimirom Erkapićem kreće u nove projekte. Plan je još više unaprijediti rad u podružnici Drinovci-Tihaljina, odraditi još nekoliko natjecanja, otići na vikend kampiranje...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije