Premijerligaško prvenstvo stiglo je do posljednjega - 33. kola

Široki traži pobjedu i Europu, Posušje "spas" s Veležom

27.05.2023.
u 09:22

Nedjelja (17 sati) bit će "dan D" za čak osam klubova Premijer lige. Dakle: Željezničar (50 bodova), Široki Brijeg (48), Tuzla City (34), Igman (34), Sloga (34) i Posušje (34) te Sloboda (32) i Leotar (31 bod) ući će u utakmice s pobjedničkim planovima jer samo tako bit će sigurni da će ostvariti planove.

Milijun kombinacija

Nekima treba i nešto više od same pobjede. Pođimo od Željezničara i Širokog Brijega, čija je jedina želja izboriti Europu. Sarajlijama je cilj osvojiti (barem) bod. No, postoji (teoretska) mogućnost da Željezničaru nije dovoljan bod (ako, recimo, odigra 0:0, što mu ne bi bilo dovoljno ako Široki pobijedi, recimo, 4:0 ili više). Ali ako Željezničar odigra 3:3 ili 4:4, a Široki pobijedi s manje od (recimo) 5:0, Željezničar će u Europu. Željezničar igra protiv Slobode u Tuzli, a Široki Brijeg na trebinjskim Policama. Slobodi i Leotaru gori pod nogama, osobito Leotaru. Slobodi je nedovoljna svaka pobjeda ako svi klubovi koji imaju 34 boda upišu pobjede. No, ako Sloboda pobijedi, a Igman izgubi, Sloboda će biti ispred Igmana zbog boljega odnosa (0:0, 1:1, 5:1). Ako Sloboda pobijedi, a Tuzla City izgubi, Sloboda će s istim brojem bodova preteći Tuzla City – također zbog boljeg međusobnog rezultata (0:0, 0:0, 1:0 za Slobodu). Sloboda je međusobno bolja i protiv Sloge (4:2, 2:2, 0:1). Sloboda i Leotar ne mogu nakon 33. kola imati isti broj bodova, pa je nevažno što je Sloboda međusobno bolja od Trebinjaca (0:0, 2:2, 0:0). No, ako Sloboda pobijedi, a Posušje podijeli bodove s Veležom, Posušje je u prednosti jer je sva tri puta (!) svladalo Tuzlake (1:0, 2:1, 2:0). Leotar je u najtežoj situaciji. Ako pobijedi, a svi klubovi koji trenutačno imaju po 34 boda osvoje (samo) po bod, Trebinjcima to neće pomoći i ispast će. Leotaru "igra" i ova mogućnost – uz pobjedu protiv Širokog trebaju mu porazi oba tuzlanska kluba – Slobode i Tuzla Cityja:

- Davno sam rekao da ćemo se boriti do posljednjeg kola. "Igra" nam samo pobjeda, ali ovisimo i o rezultatu u Tuzli. Dok ima nade, nema predaje. Naše posljednje igre i rad na treninzima daju nam nadu za pobjedu - kaže pomoćni trener Širokog Stanko Bubalo, a isto misli i kapetan Marijan Ćavar:

- Vjerujem da možemo u Europu. Na Pecari ostajem još dvije godine, ovdje se odlično osjećam - kaže sve bolji Ćavar.

- Zaboravimo sve što je iza nas. Dolazi Velež, koji je u padu forme, ali je većinu proljeća odigrao odlično. Imaju Haskića, Hrkaća, Anđušića. Igrat će rasterećeno, osobito mladi igrači. Naravno da ćemo dati sve od sebe - rekao je trener Branko Karačić, dok je mladi Ivan Bešlić (desni bek - krilo) optimističan te je pozvao navijače da ispune tribine i podrže posušku momčad.

Niz je mogućnosti koje otvaraju razne teorije uoči 33. kola prvenstva. Dogodi li se da (recimo) tri kluba sakupe isti broj bodova, njihova međusobna ljestvica će odlučiti. Najprije je važan veći broj bodova pa međusobni omjer i na kraju (bolja) gol-razlika. Sve su to teorije, ali sve su koliko-toliko moguće. Pa se Tuzla City nada da neće izgubiti kući (Srebrenik) protiv Zrinjskog, inače...

Zrinjski u kombiniranoj postavi

Zrinjski će igrati u ne baš najboljoj postavi jer želi odmoriti neke igrače. Jedni će reći kako to nije baš korektno i da se tako ugrožava regularnost, dok će drugi kazati kako Mostarci imaju pravo izvesti sastav kako im je volja. Mogu Husićeve trupe i izgubiti, ali se ipak spasiti selidbe – ako Sloboda i Leotar ne osvoje više od boda. Jedna od mogućnosti koje se (realno ili nerealno) mogu dogoditi je da se u sve umiješaju svemogući suci i nekog "malo poguraju" u talu s (također svemogućim) kontrolorima, ne vodeći računa što će stradati netko treći. To je svakako "stalnost" protiv koje se ništa ne može (ili neće). Suci su kroz prvenstvo "kreirali" niz rezultata i usmjerili bodove u željenom pravcu! Neki klubovi imaju privilegije - to je jasno pratiteljima zbivanja u ligi, osim onih koji su nadležni to spriječiti, a to su oni koji sjede u raznim tijelima Saveza! Ako netko misli da nije tako, neka se javi s dokazima koji će srušiti ovu teoriju. Malo se zezamo, više govorimo ozbiljno. Kako bilo da bilo, u 33. kolu sudarit će se: Sarajevo – Igman (sudi Antoni Bandić), Posušje – Velež (Miloš Gigović), Sloboda – Željezničar (Irfan Peljto), Sloga – Borac (Aleksandar Njegomirović), Leotar – Široki Brijeg (Admir Musić) i Tuzla City – Zrinjski (Dragan Petrović)... 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?