12 premijerligaša uvelike se priprema za 23. prvenstvenu sezonu i Kup BiH, a četvorka i za Europu

Šestorka na Kupresu, četiri kluba na Zlatiboru, Zrinjski i Sarajevo na obroncima Alpa

28.06.2023.
u 21:15

Sad kad je, promoviranjem Zvijezde 09 u novog premijerligaša, liga (napokon) kompletirana i kad su poznata imena 12 klubova koji će igrati u 23. zajedničkom prvenstvu na prostoru čitave BiH, recimo da su svi klubovi počeli pripreme, piše Večernji list BiH.

Svi su nakon prozivke malo radili u mjestima odakle potječu, a onda će nastaviti (ili su već nastavili) s radom u svojim "ljetnim planinskim bazama". Zanimljivo - to su, praktički, samo tri mjesta.

U planinskom okružju

"Najnaseljeniji" je Kupres, gdje se smjestilo (ili namjerava) šest premijerligaša: GOŠK, Posušje, Široki Brijeg, Velež, Igman i Tuzla City. Svi su smješteni u hotelu Adria Sky, a u blizini je 5-6 novoizgrađenih travnjaka za treninge te drugi sadržaji, sve uz odlične klimatske uvjete u izvanrednom planinskom okružju. Željezničar i Borac, koji se pripremaju za domaća, ali i UEFA-ina natjecanja, te Sloga Doboj i Zvijezda 09 iz Etno sela Stanišići u Semberiji, za pripreme su izabrali Zlatibor, gdje su uvjeti također vrhunski. Zrinjski i Sarajevo dva su preostala "Europljanina", a za pripreme su odabrali krajnji sjeverozapad Hrvatske i krajnji sjeveroistok Slovenije. Zrinjski je s hrvatske strane granice u Sv. Martinu na Muri, a Sarajevo je daleko 32 km u slovenskim Moravskim Toplicama. Zrinjski je već igrao dva susreta, protiv slovenske Mure (0:1), te prvoligaša HNL-a Varaždina (3:1). Danas će igrati protiv Lokomotive (Zg). Sarajevo je niz pripremnih susreta počelo protiv rumunjskog Petrolula (Ploešti) i lagano slavilo (5:0). Željezničar je na Zlatiboru nadigrao crnogorski Arsenal iz Tivta (2:0). I Borac "puni akumulatore" po zlatiborskim proplancima. U klubu pokušavaju "plasirati dojam" da u Borcu cvjeta mirisno cvijeće, ali teško je sakriti razočaranost zbog odlaska trojice najboljih igrača: Aleksandra Vojnovića, Nikole Ninčevića i Momčila Mrkajića. Navodno su momci tražili više nego što im je klub nudio. A već su ranije otišli Benjamin Tatar, Nedeljko Pivčević i Darko Lazić. Predsjednik kluba Milan Tegeltija tješi navijače:

- Mi ne pravimo momčad jakih pojedinaca, nego jak kolektiv. To je kriterij kad je u pitanju dovođenje igrača...

Pa je Borac doveo nekoliko (polu)anonimaca, među njima i Hosea Kortesa iz daleke Kolumbije...

Kad govorimo o odlascima i dolascima, njihov ukupni broj pisat će se s tri znamenke. No, zasad u BiH nema senzacija i milijunskih transfera. Toga u ovoj državi nije nikad ni bilo, a teško će ikad i biti. "Promet" je u svim klubovima velik, ali zarada će biti mala. Podsjetimo, NS BiH odlučio je da ljetni prijelazni rok počinje 20. lipnja, a završit će 8. rujna. Savez je donio još neke zanimljive odluke. Recimo, u sljedećem Kupu BiH, u finalu će se opet igrati dvije utakmice. Svaki će finalist biti domaćin i gost. Dosadašnji "običaj" igranja jedne utakmice na "neutralnom teritoriju" nije se pokazao sretnim. Sljedeća novotarija iz Saveza je da i dalje u početnim sastavima premijerligaških momčadi mogu biti tri stranca, ali ubuduće se nogometaši iz država bivše Jugoslavije neće tretirati kao stranci, odnosno, igrači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, S. Makedonije i Crne Gore imat će isti status kao igrači iz BiH. Ideja za ovu promjenu stigla je iz redova predstavnika FS Republike Srpske, ali u ideji strši iznimka koja glasi: Ovo ne vrijedi kad su u pitanju igrači s Kosova! Zanimljivo: prijedlog je prihvaćen jednoglasno. Neki su ga pozdravili, drugi ga vide diskriminacijskim, ali bilo je i onih koji u svemu naslućuju "reinkarnaciju bivše Jugoslavije"... Izmjena je i pravilo da u svakoj momčadi u početnom sastavu mora biti najmanje jedan igrač mlađi od 21 godinu, a u zapisniku još dvojica. Ako se mladi igrač (recimo) ozlijedi, može ga zamijeniti samo drugi mladi igrač. Ostaje pravilo da se mladi igrači sa statusom "stranac" ne računaju...

Po "tisuću petsto devedeset treći" put predsjednik NS-a BiH Vico Zeljković najavio je skoro uvođenje VAR tehnologije na utakmicama Premijer lige. Da mu vjerujemo? Ja neću, a vi? Stegovno povjerenstvo NS-a BiH usvojilo je zahtjev Leotara za odštetu koju mora platiti Sarajevo za štetu koju su napravili njegovi navijači ("čuvene" Horde zla) na trebinjskim Policama 15. travnja (0:3). Oni su zapalili i teško oštetili atletsku stazu pa Sarajevo mora platiti štetu i kaznu u iznosu od 39.725 KM. Sarajevski mediji ovu su odluku nazvali drakonskom, ali nismo primijetili osudu "navijača". Azmir Husić "samo što nije" pobijedio protukandidate Vinka Divkovića (nogometni trener i menadžer), Senada Mujkanovića (tvrtka Tom cat Tuzla) i Senada Džambića (lanac robnih kuća Bingo). Čini se da su "poene" za Husića donijele Fukare - navijačka skupina Slobode. Husić je inače predsjednik, sponzor i vlasnik Tuzla Cityja, koji navodno želi fuzionirati dva tuzlanska kluba. Pričekajmo, možda se to i dogodi, pa bi Sloboda izbjegla ispadanje iz lige. A možda od fuzije neće biti ništa jer ta se mogućnost ne dopada Fukarama...

Čeka se osvjetljenje...

I Široki je igrao prvi pripremni susret. U Splitu je s novim trenerom Marijanom Budimirom, bivšim trenerom Hajdukovih juniora koje je doveo u finale juniorske Lige prvaka, u "zatvorenoj" utakmici (bez publike) odigrao 1:1. Široki je inače najavio rekonstrukciju travnjaka na Pecari, ali radovi nikako početi. Navodno, uskoro i neće. Posušju pak nedostaju sitnice da "pusti u pogon" reflektore na Mokrom docu. I novi (stari) premijerligaš GOŠK na svojoj je Podavali počeo kopati temelje za stupove električne rasvjete. Trebali bi i zasvijetliti tijekom jeseni.      

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije