Hrvatski košarkaški klub Široki obilježava pola stoljeća od osnutka

S asfalta širokobriješke Gimnazije do najtrofejnije sportske momčadi u BiH

13.04.2024.
u 15:42

Prije pet desetljeća osnovan je Košarkaški klub Mladost iz Širokog Brijega koji će poslije, početkom devedesetih godina 20. stoljeća, promijeniti ime u Hrvatski košarkaški klub Široki, piše Večernji list BiH. Upravo je prije nekoliko dana, 5. travnja, kada je i osnovan, ugostio Košarkaški klub Mladost iz Mrkonjić Grada u drugom kolu Lige za prvaka Bosne i Hercegovine, a momčad s Pecare slavila je s visokih 104:86.

Sportski entuzijasti

Prije 50 godina sportski entuzijasti iz Širokog Brijega, predvođeni profesorom Stankom Jelčićem i tadašnjim gimnazijskim ravnateljem Antom Vasiljem, i skupina košarkaških poklonika najzaslužniji su za utemeljenje kluba ni ne sluteći da će jedan tada amaterski klub postati najtrofejnija poslijeratna košarkaška momčad u BiH. Od hercegovačke zone, Druge republičke lige Bosne i Hercegovine pa poslije hercegbosanske lige i Prvenstva Bosne i Hercegovine, Hrvatski košarkaški klub iz Širokog Brijega osvojio je ukupno trideset i dva naslova. Košarkaši Širokog bili su jedanaest puta prvaci BiH i devet puta osvajali Kup. U prvenstvu Herceg Bosne bili su četiri puta prvaci, a osam puta osvajali Kup. Nakon što su počela zajednička natjecanja Bosne i Hercegovine u sezoni 1996./1997., košarkaši Širokog okrenuli su se prvenstvu Bosne i Hercegovine i samo igrali hercegbosanski košarkaški Kup i u njemu potpuno dominirali. Od osnutka kluba do danas klub je na svom čelu imao 12 predsjednika. Prvi predsjednik kluba s Pecare bio je Ljupko Karačić, a nakon njega klub su vodili Ante Vasilj, Stanko Galić, Pero Galić, Branko Markić, Zdravko Kutle, Jago Lasić, Ljiljanko Naletilić, Srećko Mandić. Zlatna era košarkaša Širokog, kada se najviše naslova donijelo na Pecaru, dogodila se kada su na njezinu čelu bili Berislav Kutle i Ante Suton. Do posljednjeg naslova prvaka BiH (u sezoni 2020./2021.) Široki je stigao na čelu s Igorom Jelčićem.

- Program obilježavanja velikog jubileja trajat će cijelu godinu, a naš će ga klub posebno obilježiti u rujnu, kada je planiran tradicionalni memorijalni turnir na koji ćemo dovesti renomirane klubove iz okružja. Planirano je i predstavljanje monografije kluba, kao i prigodni film o sportskom ponosu Hercegovine. Ovim putem želimo iskreno zahvaliti svima koji nas podržavaju, nadamo se da ćemo nastaviti s uspjesima i u sljedećih 50 godina na radost i ponos svih onih koji vole i žive za naš klub - kazao je predsjednik Hrvatskog košarkaškog kluba Široki Ante Suton.

Zahvaljujući uspjesima košarkaša započetih na asfaltu širokobriješke Gimnazije i poslije njezine sportske dvorane, početkom dvijetisućite godine širokobriješki košarkaši uselili su se u velebnu sportsku dvoranu na Pecari u kojoj su se slavili brojni naslovi. Uz desetke igrača poniknulih iz vlastite igračke škole, hrvatske i bh. reprezentativce i one koji su draftirani i za najjaču ligu svijeta, momčad s Pecare ukupno je vodilo i 19 poznatih trenera s ovdašnjih i širih prostora.

Brojni treneri

U više navrata na klupi Širokog nalazili su se Ivan Velić, Danijel Jusup, Jakša Vulić, Hrvoje Vlašić, Mladen Vušković i Damir Vujanović. Prvi trener Mladosti, a poslije Širokog bio je pokojni Stanko Jelčić. Treneri Širokog bili su i: Vlado Vanjak, Živko Ljubojević, Ivica Burić, Joke Vranković, Romeo Bilinovac, Edi Dželalija, Neven Plantak, Tihomir Bujan, Krunoslav Krajinović, Ivan Sunara, Boris Kurtović, Anđelko Matov…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?