namještaljke u nogometu

Prvi su s “prstima u medu” uhvaćeni prije 55 godina

18.06.2019.
u 12:14

U rujnu prošle godine, Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NS BiH) dobio je pismo iz FK Zvijezde 09 - Etno Sela Stanišići, u kojemu su navedene sumnje da su dvojica nogometaša Zvijezde sudjelovali u namještanju utakmica. Klub je naveo da je isto pismo uputio i Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS). Iz kluba, MUP–a i Saveza objavili su da su “poduzeli istragu i da će javnost biti obaviještena o svemu što se saznaju”.

“Štelili” rezultate

Naknadno su mediji objavili imena sumnjivih igrača – Nemanja Vejnović i Ibrahim Škahić, koji su navodno u suradnji s “nekim” na svoju ruku “štelili” rezultate čak pet Zvijezdinih utakmica (Željezničar 1:3, Zrinjski 2:5, Čelik 0:2, Sarajevo 0:4 i Tuzla City 1:3). Klub se odrekao Vejnovića i Škakića, ali nakon svega nitko nije iznio rezultate istrage, pa se ni danas ne zna jesu li igrači krivi ili lažno optuženi.

Tek su mediji nagađali da su u telefonima ovoga dvojca pronađene sumnjive poruke koje upućuju na dogovore o “štelama”. Priča je zamrla, a Zvijezda 09 na kraju izborila ostanak u Premijer ligi BiH. Brojne ranije sumnje u ishode rezultata utakmica bh. klubova raznih stupnjeva natjecanja završile su na sličan način – bez rezultata. Slično, isto ili još gore je bilo često u bivšoj državi.

Predsjednik Nogometnog prvenstva Jugoslavije Slavko Šajber, koji je bio i jaka politička fora, usudio se u proljeće 1986. godine poništiti čitavo 30. (posljednje) kolo nogometnog prvenstva Jugoslavije.

Učinio je to iako mu je Stane Dolanc, politički “bog i batina”, savjetovao da se ne miješa gdje mu nije mjesto! Šajber je poništio sve utakmice jer je (opravdano) sumnjao da su svi muljali – jedni zbog naslova prvaka, drugi zbog izlaska u Europu, treći zbog ostanka, četvrti zbog naslova najboljega strijelca prvenstva, peti...

Šajber je zapovjedio da se sve utakmice ponove! Neki su mu zamjerali da kao Hrvat štiti samo interese hrvatskih klubova, ali je on spremno odgovorio: Što ćemo onda s Dinamom, Hajdukom i Rijekom, njima također nije odgovaralo ponoviti kolo?! Umiješali su se čelnici klubova, političari, suci i mafijaši! U “kolu” se našao i skopski kombinator i mešetar Velibor Džarovski, koji se javno hvalio da je namjestio stotine utakmica. Navodno ga je Šajber pitao: Je li istina da si namjestio sedamnaest utakmica, a Džarovski mu rekao: Nije, namjestio sam ih osamnaest!

Džarovski se hvali da je namještao i pobjede na glazbenim festivalima, utakmice Prve lige, Lige europskih prvaka, u novije vrijeme čak i rezultate makedonskih parlamentarnih i drugih izbora! Namjestio je i da rukometna utakmicu završi 0:0 (!). Ipak, najveći “podvig” je namještena utakmica dva nižerazredna makedonska kluba, Leskoec – Velgošti, koju je dobio Leskoec 134:0. Morao sam ići na takav rezultat jer sam saznao da konkurenti spremaju nešto slično. Njima je pobjeda 96:0 bila premala, hvalio se poslije meštar fantastičnih rezultata. Velibor Džarovski je tu i tamo završio u zatvoru. Prijetile su mu dugogodišnje kazne, ali iz brave je proveo tek oko tri mjeseca... “Štela” je bilo i 1946., odmah po nastanku bivše države, ali prvi koji su ulovljeni s prstima u medu bili su 1964./65. godine Hajduk, Željezničar i Trešnjevka. Oni su u “trokutu” namještali rezultate, a uhvaćeni su nakon što je “propjevao” tadašnji vratar Sarajeva Tomislav Planinić.

Posljedice su bile da su kažnjeni Oto Hofman, predsjednik Dinama (posrednik kod namještanja utakmica Trešnjevke), Milovan Ćirić - trener Hajduka, te Vlatko Konjevod - trener Željezničara, te Ivica Osim i Mišo Smajlović, tada prve violine Željezničara. Tri kluba izbačena su u drugu ligu, ali je nakon žalbe kazna ublažena: Željezničaru minus šest bodova, Hajduku i Trešnjevki minus pet...

U današnje vrijeme “šteli” se slično, ali i različito. “Štele” Grci, Turci, Srbi, Hrvati, Talijani, Rusi, Kinezi. “Štele” kladioničari, kladionice, klupski čelnici, treneri igrači... Bosna i Hercegovina je u golemom zaostatku po sportskim rezultatima za Europom, svijetom i susjedima, ali je u “namještaljkama” ravnopravna. Tu i tamo jača od svih. Što i ne bi jer u BiH su mnoge prljave stvari u sportu gotovo legalizirane. Juventus, Lazio, Bešiktaš, Fenerbahče i drugi ugledni klubovi kažnjeni su od svojih saveza ili od Uefe izbacivanjem u niži stupanj natjecanja ili iz europskih kupova, ali bilo bi nevjerojatno da NS BiH izbaci Čelik, Željezničar, Zrinjski, Široki Brijeg, Sarajevo, Borac, Travnik, Slavija... Rezultati i ovih klubova znali su se naći pod povećalom. Bilo je optužbi, ne dokaza. Pod sumnjom su bile utakmice Široki – Zrinjski, Velež – Gošk, Leotar – Željezničar, Zvijezda (G) – Velež, Sarajevo - Olimpik i brojne druge. Opravdano ili neopravdano, ne znamo, ali više od medijskih naklapanja nije otkriveno. Kao što nisu otkrivene ni sumnje u poštenje bh. sudaca.

Nakon svega - ništa

Nije ništa bilo ni od “afere punac”, koji je zakuhao bivši predsjednik Slobode (sada gazda Tuzla Cityja), koji je optužio čelnike Sarajeva na čelu s predsjednikom Dinom Selimovićem da su obećali, ali ne i isplatili 20.000 konvertibilnih maraka za pobjedu Slobode protiv Mladosti VO... “Stvar” je stigla pred čelnike Nogometnog saveza BiH, ali na kraju su iz Saveza poručili: “Što se tiče optužbi za štimanje rezultata, istražili smo sve što je u našoj moći i proslijedili slučaj Tužiteljstvu BiH...” I, nakon svega nije bilo ništa. U Prvoj ligi BiH, po pričama koje kruže, godinama se namjesti čitavi niz rezultata. Bodovi se prodaju, posuđuju, daruju, igra se “tri za tri”, sucima (i kontrolorima) daje se novac za pobjedu, za bod, pa i “pošteno suđenje 50:50”! Bilo je istraga, spominju se klanovi (oraški, prijedorski, cazinski), ali nikom nije pala dlaka s glave...

“Više sam puta isticao da se u bh. omladinskim ligama igra pošteno i bez ‘štela’. Sad ni to ne mogu reći. Najbolje da pogledate rezultate nekoliko posljednjih kola juniorske Premijer lige. Bilo je tu svašta: pritisaka na suce, na klubove ‘da puste’ bodove, kako bi neki klub ostao u ligi. Bilo je i pritisaka na igrače, kojima se nakon svega zgadio nogomet, pa će ga vjerojatno prestati igrati. Vodi se istraga protiv Travnika koji je protiv Zrinjskog (1:0) u igru poslao igrača s tri kartona (Šaćir Baltić igrao pod imenom Muhamed Šiljak te Ramo Dautović, rođen 1999. (!!!), koji je igrao pod imenom Harun Kozara). Tako je Travnik ostao u ligi”, priča jedan trener. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije