Proljetno nogometno prvenstvo BiH bit će uzbudljivo i zanimljivo

Počinje Premijer liga BiH - pravi loptački festival

25.02.2023.
u 09:16

Nakon što je prošli tjedan odigrana osmina finala Kupa BiH (u kojoj su nakon ranije Sarajeva i Igmana ispali još Borac, Široki Brijeg, Sloboda i Posušje), ovog vikenda nastavlja se prvenstvo u nogometnoj Premijer ligi BiH susretima 20. kola. Zapravo, počelo je već jučer derbijem drugog i trećeg s ljestvice Borca (33 boda) i Širokog Brijega (36), koji su jedini istinski pratitelji vodećeg Zrinjskog (39 bodova i utakmica manje).

Borba za Europu

U borbi za europske pozicije još je Željezničar (29), a s Koševa poručuju da je u igri i Sarajevo koje ima samo 25 bodova. Sigurni Europljani samo su tri kluba koja na kraju sezone zauzmu tri prva mjesta na kraju prvenstva. Teorijski, u Uefina natjecanja plasirat će se i četvrti s ljestvice (ako Kup osvoji netko od triju prvoplasiranih sastava)... Treneri svih 12 premijerligaša čvrsto vjeruju (tako i izjavljuju) da je njihova momčad "spremna kao nikad", da su jači nego jesenas, da se nadaju biti bolji nego ranije itd. Neki tako stvarno misle, drugi samo "plaše konkurenciju". Koliko tko vrijedi, pokazat će rezultati... Pripreme su počele u siječnju. Sloboda je krenula s treninzima još 4. siječnja, Borac 20 dana kasnije. I prije bi, ali igračima se nije radilo dok im klub ne isplati nagomilana dugovanja. Ne prvi put, Borac je dobio "narukvicu" od dva milijuna KM od Milorada Dodika. Zapravo, iz blagajne Vlade Republike Srpske, a ne iz Milina džepa. Borcu je taman doteklo da isplati dugove i još ostane dovoljno za pripreme u Turskoj, u kojoj je Borac igrao protiv Dinama (Moskva) - 2:3, ruskog Rodina 1:1, danskog Vejlea 0:0 i latvijskog Auda 2:1. Borac je još ranije svladao Slobodu Novi Grad 7:0.

Vodeći Zrinjski u Kupu je izbacio Laktaše 4:0, a prije toga pobijedio "sve živo" u pripremama: Kruševo 10:1, Međugorje 4:0, Tomislav 5:1, Zlaté Moravce (Češka) 4:1, Vršac (Srbija) 3:0, GOŠK (Gabela) 1:0 i Jadran Luka Ploče 2:1. Zrinjski je cijele pripreme "odradio" u Međugorju. Široki se, pak, također nije micao iz Hercegovine. Igrao je prijateljske susrete protiv Zlaté Moravce 1:1, Neretvanca 2:1, Željezničara 0:1 i Igmana 0:0. U Kupu, nakon 2:2, poražen je na Pecari protiv Tuzla Cityja 6:7 nakon jedanaesteraca. I Željezničar je krenuo na pripreme na jug, ali ne u Međugorje, kao što je godinama radio, nego u Konjic. Tu je odradio pripreme i igrao većinu prijateljskih utakmica: Budućnost (Ba.) 1:0, Sutjeska Foča 9:0, Široki Brijeg 1:0, Bratstvo (Gr.) 0:0. U Kupu je Željezničar izbacio Leotar 2:1. Sarajevo je pripreme počelo u Međugorju, zatim u Turskoj boravilo 20-ak dana. U Kupu je ispalo još jesenas, protiv Čelika u Zenici. U prijateljskim susretima igralo je protiv Međugorja 4:0, Famosa 5:1, ukrajinskog Minaja 2:1, litavske Rige 1:2 i 2:0. Protiv rumunjskog drugoligaša Politehnica Iași susret je prekinut u 17. minuti kod vodstva Rumunja od 1:0. I Velež se pripremao u Antalyji, gdje je nakon utakmica kući: Neretvanac 7:0, Blagaj 1:1, Igman 0:1, u Antalyji igrao protiv: Žalgirisa (Litva), Minaja 3:1 i Vorskle Ukrajina 0:0, Baia Mare Rumunjska 1:1. U Kupu je Velež svladao Posušje 2:0. I Posušje, kao i Široki i Zrinjski, nije micalo iz Hercegovine. Igralo je prijateljske utakmice protiv: Igmana 1:3, Croatije Zmijavci 0:1 i Solina 2:2. Tuzlaci su i ove godine putovali na turski jug. Prethodno su poraženi protiv Loznice (Srbija) 0:2, a u Antalyji su igrali protiv Ordabasija Kazahstan 4:0, Metalista Ukrajina 1:0, Brašova Rumunjska 1:0. Tuzla je proljeće otvorila pobjedom protiv Širokog u Kupu BiH 2:2 (7:6). Leotar se pripremao kući i u Metkoviću te igrao ove susrete: Mornar Bar 2:2, Tomislav 0:0, Sutjeska Nikšić 0:3, Neretva Metković 1:1. Sloga je pripreme počela pobjedom protiv Čelika 5:1 te u Antalyji igrala 3:3 protiv Sogrijana iz Uzbekistana, poražena je od ruskog Arsenala Tula 0:2 i svladala je rusku Ufu 1:0. Sloboda je boravila na pripremama u Medulinu, gdje je igrala protiv Krupe 2:2, Jaruna 1:1, Kustošije 3:0, Rudara Prijedor 0:0 (4:3) te protiv Bosne Kalesija 2:2... Igman je postigao ove rezultate u pripremama: Velež 1:0, Široki Brijeg 0:0, Rudar Kakanj 6:1, Novi Sad 2:1...

Sarajevo se pojačalo

Ako se netko zimus pojačao, onda je to Sarajevo, koje je dovelo 7-8 igrača, od kojih je najzvučnije ime Marija Vrančića koji je na Koševo došao s Kantride - na posudbu. Zrinjski je doveo Antonija Ivančića iz Istre, Široki Tomislava Tomića iz Celja, Sarajevo Mersudina Ahmetovića iz Sarajeva, Željezničar Sulejmana Krpića (Turska) i Armina Hodžića (Mađarska), Sloboda Marka Pervana (Leotar), Leotar Aleksandra Milakovića (Sloga), Sloga Bakira Brajlovića (Tuzla City), a Tuzla City Irfana Hadžića (Zrinjski). Naravno, još je mnogo igrača promijenilo klupske boje, ali mi smo izabrali ova imena kao najzvučnija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije