Powerlifting

Petrović, Koturić i Mikić osvojili zlato te popravili državne rekorde

02.12.2017.
u 10:00

Powerlifting klub Adamas iz Vukovara je svoju natjecateljsku sezonu ove godine zaokružio nastupom na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u “powerliftingu”, “bench pressu” i “deadliftu” pod nazivom “Lika Rux Power 2017.” u organizaciji domaćeg kluba PLK “Rux” Gospić i Hrvatske Powerlifting Organizacije (HPO). Organizator je ovim natjecanjem odao počast svojem tragično preminulom članu Mariu Jovanoviću, a natjecanje je također imalo i humanitarni karakter u cilju pružanja pomoći udruzi “Pčelica” koja se posvetila radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Među članovima Powerlifting kluba Adamas iz Vukovara nastupali i dečki iz Bosanske Posavine: Ilija Petrović i Ivan Koturić iz Domaljevca te Igor Mikić iz Orašja. Sva trojica su u svojim težinskim kategorijama osvojili zlatne medalje, a neki su pomjerili, odnosno popravili i državne rekorde.

Teškaši Bosanske Posavine

Muški dio Adamasa okitio se medaljama u powerliftingu, a značajna potpora stigla je iz Bosanske Posavine. Ivan Koturić iz Domaljevca osvojio je zlatnu medalju među kadetima do 74 kg s čučnjem od 150 kg, “benchom” od 90 kg i “deadliftom” od 162,5 kg. Ilija Petrović, također iz Domaljevca u kategoriji kadeta do 105 kg osvojio je zlatnu medalju s čučnjem od 212,5 kg, “benchom” od 140 kg i “deadliftom” od 230 kg. Ilijin čučanj i total (582,5 kg) su novi državni rekordi među kadetima do 105 kilograma težine. Željko Đitko je osvojio zlatnu medalju među seniorima u kategoriji do 93 kg s čučnjem od 150 kg, “benchom” od 105 kg i “deadliftom” od 180 kg. Veteran Bernard Malnar je, uz Teu Stojšić, odradio najbolji nastup među powerlifterima Adamasa osvojivši zlatnu medalju u svojoj kategoriji te brončani pehar u apsolutnom poretku muškaraca: Bernard je čučnuo 210 kg, “benchao” 157,5 kg i “deadliftao” 235 kg. Bernardov čučanj i total (202,5 kg) novi su državni rekordi u Master 1 kategoriji do 105 kg.

Predstavnici Powerlifting kluba Adamas ostvarili su uistinu dobre rezultate. U powerliftingu, u ženskoj konkurenciji, Tea Stojšić je osvojila zlatnu medalju u kategoriji juniorki do 57 kg te srebrni pehar u apsolutnom poretku žena. Tea je čučnula 95 kg, “benchala” 57,5 kg i “deadliftala” 120 kg. Tein čučanj, “deadlift” i total (272,5 kg) novi su državni rekordi među juniorkama do 57 kg. Ana Maslov je osvojila srebrnu medalju u kategoriji seniorki do 72 kg; čučnula je 112,5 kg, “benchala” 50 kg i “deadliftala” 120 kg. U “bench pressu” su Adamas predstavljali Tea Stojšić, Luka Crnomarić i Igor Mikić. Tea Stojšić je osvojila zlatnu medalju u kategoriji juniorki do 57 kg i ukupna je pobjednica u “bench pressu” među ženama s benchom od 57,5 kg. Luka Crnomarić je u kategoriji kadeta do 74 kg s “benchom” od 95 kg osvojio srebrnu medalju, a Igor Mikić je u kategoriji kadeta do 83 kg s “benchom” od 112,5 kg osvojio zlatnu medalju.

Što je powerlifting?

Za manje upućene treba reći kako je powerlifting zapravo sport snage koji uključuje 3 discipline: čučanj, potisak s klupe i mrtvo dizanje. Cilj je podići što veću kilažu u sve tri discipline, pri tome poštujući jasno određena pravila i znakove sudaca. U powerliftingu se mogu natjecati i žene i muškarci, dok dobnog ograničenja gotovo da i nema. Jednako kao i u olimpijskom dizanju utega postoje težinske kategorije, gdje svaka kategorija ima točno određen raspon. Kao i svaki drugi sport, powerlifting zahtijeva volju, predanost, odricanja, kontinuitet i, što je najvažnije, ljubav prema tom sportu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije