Na olimpijskoj streljani na Mostarskom blatu održan Memorijal Miće Lasića u gađanju glinenih golubova

Orao momčadski, Pavošević pojedinačni pobjednik turnira

04.05.2022.
u 16:02

Širokobriješki sport imao je i još uvijek ima velike i zapažene sportaše

U povodu prve obljetnice smrti generala HVO-a Miljenka Miće Lasića, velikog ljubitelja sporta, posebice streljačkog, na strelištu Streljačkog kluba Široki Brijeg na Mostarskom blatu prošli je vikend održan 1. Memorijalni turnir Miće Lasića u gađanju glinenih golubova u popularnoj olimpijskoj disciplini trap, piše Večernji list BiH.

Inicijator turnira

Ovu, ubuduće tradicionalnu manifestaciju, organizirao je Streljački klub Široki Brijeg na čelu s neumornim Tomislavom Mandićem. On je bio i inicijator održavanja turnira, trudio se da svima bude ugodno, da nikome ništa ne nedostaje, vodio zapisnike, a stigao se i natjecati. Klub je inače desetljećima pojam streljačkog sporta u Bosni i Hercegovini, ali i dalje, u regiji i Europi.

- Klub je više od 15 puta bio momčadski prvak BiH u gađanju glinenih golubova u disciplini trap. Isto toliko puta osvajao je Kup BiH te brojne turnire u BiH i izvan BiH. Pojedinačno je imao isto toliko prvaka, drugoplasiranih i trećeplasiranih na prvenstvima BiH - rekao nam je Anđelko Zovko Sinđo, jedan od najboljih i najuspješnijih strijelaca SD-a Mosor.

Širokobriješki sport imao je i još uvijek ima velike i zapažene sportaše. Na Izboru sportaša godine Širokoga Brijega za najbolje momčadi i pojedince najčešće su, osobito prije 20-ak godina, gotovo uvijek pobjeđivali nogometaši i košarkaši, ali 2000. godine prvi sportaš Širokog postao je strijelac u gađanju glinenih golubova Anđelko Zovko.

- Istina je da sam imao puno raznih pobjeda, ali te sam godine ispunio normu za Olimpijske igre u Sydneyju. Normu je ispunio još jedan bh. strijelac Zoran Novaković iz Dvorova kod Bijeljine. Spremao sam se za nastup u Sydneyju, ali moj je odlazak tko zna zašto spriječio Marijan Kvesić, hrvatski član Olimpijskog odbora BiH. Novaković je ipak otišao u Sydney. Bio sam jako razočaran, kao i klupski kolege. Zašto? I ja bih to htio znati, ali sad me to više ne zanima. Utjeha je stigla nakon izbora za sportaša Širokog Brijega za 2000. godinu - rekao nam je Anđelko Zovko koji i sad često na treninzima “poubija jata glinenjaka”. Na Mićinu memorijalu bio je u sastavu prve širokobriješke momčadi s trojicom Mandića - Tomislavom, Zoranom i Vladimirom. Svaki od njih te još neki članovi SD-a Mosor osvajali su naslove bh. prvaka jednom ili više puta. Druga i treća mjesta i ne računaju...

Zanimljivo natjecanje

Pobjednik 1. Mićina memorijala je Zvonimir Pavošević, član SK-a Osijek, s 43 pogotka u finalu. Isti broj pogodaka u finalnom raspucavanju imao je drugi Tomislav Luburić, član SK-a Orao iz Čitluka. 43 goluba pogodio je i treći Jovica Marković iz SK-a Budva (Crna Gora). Najboljima su uručeni prigodni darovi i pehari. Momčadski pobjednik je SK Herceg Novi, ispred SK Orao - Čitluk, treća je Budva... Na Memorijalu je nastupilo 45 strijelaca iz 10 klubova iz Crne Gore (Budva, Primorje - Kotor i Herceg Novi), Hrvatske (Osijek) te iz BiH (Neum, Orao - Čitluk, Busovača i tri domaće momčadi: Ljuti Dolac, Široki Brijeg i Široki Brijeg 2)...

Ovaj put Širokobriježani su ostali bez prvih mjesta i postolja, s nešto slabijim rezultatima nego inače.

- Premalo smo trenirali, a doći na takvo kvalitetno natjecanje u ovako “strašnoj” konkurenciji znači da nema izgleda za dobre rezultate. Gađanje glinenih golubova je skup sport. Treba imati vrhunske puške, potrošiti na tisuće metaka na treninzima, imati sreće, po mogućnosti i trenera - kažu promatrači - navijači.

Naučili smo godinama na streljani na Blatu sretati najbolje hrvatske, što znači i svjetske strijelce, kao što su braća Anton i Josip Glasnović te Giovani Cernogoraz. Josip je osvajač zlatne medalje na OI-ju u Riju 2016., Cernogoraz je osvojio zlato na OI-ju u Londonu 2012. Moćna tročlana ekipa osvojila je još hrpu zlata, srebra i bronce na svjetskim i europskim prvenstvima, u momčadskoj i pojedinačnoj konkurenciji. Pobjede i medalje na nacionalnim, regionalnim, mediteranskim i drugim turnirima nećemo ni spominjati...

- Nažalost, ovaj put hrvatski majstori nisu mogli doći jer se u isto vrijeme održavalo natjecanje za Svjetski kup u Lonatu u Italiji, za koje su se prije prijavili. Ali, doći će već na sljedeći Mićin memorijal - rekli su nam Sinđo, Toma i društvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?