Nogometno bh. ljeto

Novi sustav natjecanja, nove neizvjesnosti

28.06.2016.
u 09:00

Europsko nogometno prvenstvo koje se odigrava u Francuskoj zasjenilo je malo događanja u bosanskohercegovačkom nogometu. Ovdašnji nogometnoljupci ipak prate ne samo događanja u klubovima za koje im srce kuca, nego i ono što radi konkurencija. Nogometni savez BiH napokon je našao formulu natjecanja u budućoj “ligi 12” u kojoj će igrati “starosjedioci”: Zrinjski, Sloboda, Široki Brijeg, Sarajevo, Željezničar, Čelik, Radnik, Olimpic, Vitez i Mladost.

Njima će se priključiti entitetski prvaci Krupa (RS) i Metelleghe (FBiH).

Pravična varijanta

Bilo je sporno kako će se nastaviti prvenstvo nakon odigrana 22 redovita kola. Osam klubova željelo je trokružno igranje, a njih četiri (Vitez, Krupa, Široki Brijeg i Željezničar) bili su za sustav Liga za prvaka i Liga za ostanak.

Činilo se da će proći prvi prijedlog, ali na kraju je Natjecateljsko povjerenstvo Nogometnog saveza BiH, uz suglasnost Izvršnog odbora NS BiH, prihvatio prijedlog da se nakon redovita 22 kola ipak igra Liga za prvaka u kojoj će nastupiti šest najboljih klubova iz redovitog dijela prvenstva, dok će ostalih šest igrati Ligu za ostanak.

Svim se klubovima u drugi dio natjecanja prenose bodovi iz prvoga dijela.

Čini se da je ova varijanta pravičnija jer klubovi imaju jednake uvjete u natjecanju, što nipošto ne znači da je ovaj sustav idealan i pravičan.

Idealnim i pravičnim pak vidimo sustav s ligom od 10 klubova. Možda nogometni oci za koju godinu uspostave baš takvo natjecanje, čiji bi plus bilo igranje derbija u (gotovo) svakom kolu, te ligu s 36 prvenstvenih kola. Pretpostavka je da bi se u toj ligi igrao kvalitetniji nogomet zbog koncentracije kvalitete u samo 10 klubova.

Klubovi u problemima

Parovi za prvi dio prvenstva već su izvučeni, prvo kolo na rasporedu je 23./24. srpnja. Nakon što se odigra prvih 11 kola, jesenas će se još igrati i sedam kola drugog dijela prvenstva (zadnje 18. kolo na rasporedu je 3./4. prosinca). Na kraju svega, iz lige će ispasti dva najslabije plasirana kluba.

“Nogometni pesimisti” već znadu koji su to klubovi: Čelik i Olimpic u takvom su jadu i košmaru da mnogi misle kako neće ni početi sezonu!

Čelik je odavno ostao bez navijača, predsjednika i uprave, a blagajna je u silnim minusima koji “jamče” da se Zeničani ne mogu izvući iz kaljuže. Neki dan zakazana Skupština kluba nije održana. Naime, ispred stadiona Bilino polje verbalno se sukobila skupina navijača Čelika s predsjednikom Nadzornog odbora Ševkom Adilovićem. Ševko je potegnuo pištolj i zapucao! Ozlijeđenih navodno nije bilo, Adilović je priveden u policiju, Skupština nije održana, a nakon svega ostavku je dao i Bruno Bojić, predsjednik Upravnog odbora...

Još ranije, Čelik su napustili gotovo svi igrači prve momčadi, ili to namjeravaju (Adilović, Karić A. Dedić, Jusić, Džidić, Grahovac, Bajraktarević, Kojić, Salčinović, Selimović, Popović, Hećo...).

Čini se da na Bilinu polju neće ostati ni domar, a odlazak je najavio i trener Beganović. U Olimpicu nije puno ljepše. Klub se spasio ispadanja “podvigom” u 30. kolu na Koševu protiv Sarajeva.

Ali, gazda, mecena i “bogibatina” vukova Nijaz Gracić digao je sidro, te sa suprugom Biserom otišao iz kluba (koji i nema navijača!).

Direktor kluba Hamdo Spahić medijima servira priču da “Olimpic pregovara s nekim investitorima i da se neće raspasti”. Daj Bože, ali u Hamdinu priču ne vjeruju ni vrane koje ponekad prelete prazne tribine na Otoci. Metalleghe i Krupa nemaju licenciju za igrati utakmice kući jer im stadioni ne ispunjavaju minimalne uvjete za Premijer ligu.

Metalleghe će domaće susrete igrati u Travniku. Krupa je željela igrati na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, ali Borac to ne dopušta! A stadion je – ponavljamo, gradski! Usput recimo da su Borčevi juniori cijelu sezonu igrali na stadionu Krupe – besplatno!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije