Kad će 12 planiranih travnjaka biti gotovo

Na 'hibridu' igrano tek 90 minuta

01.01.2023.
u 12:59

Travnjaci na kojima igraju bh. premijerligaši jedna su od "rak-rana" od kojih boluje bh. nogomet, piše Večernji list BiH. U takvom su stanju da je opće mišljenje kako su baš oni razlog što se u BiH igra možda najlošiji nogomet u Europi..., pa i u svijetu. O tome se dugo razmišljalo, pričalo i planiralo, a onda je početkom travnja prošle godine tada još "novopečeni" predsjednik NS-a BiH Vice Zeljković svečano obećao da će Savez uz veliku financijsku pomoć Uefe ambiciozno krenuti u rekonstrukciju stadiona tako da će na 12 stadiona ugraditi suvremene hibridne travnjake, kakve imaju sve razvijenije države u Europi.

Na početku zastoji

- Do kraja ljeta bit će gotovi radovi na instaliranju na četiri stadiona: u Mostaru (Vrapčići), u Sarajevu (Koševo), u Tuzli (Tušanj) i na Gradskom stadionu u Banjoj Luci. A nakon toga slijedi rekonstrukcija ostalih travnjaka - obećao je Vice.

Radovi su najprije počeli u Vrapčićima, već u lipnju, uskoro i na ostalim stadionima. No, već na početku dogodili su se zastoji, pa i prekidi radova. U Tuzli je prekid nenajavljeno trajao 15 dana. Pa su radovi opet počeli i opet prekinuti! Došao je kraj ljeta, stigla je i završila i jesen, a radovi, ni uz moljakanje klubova, nisu završeni. I pogreške su bile vidljive, a klubovi su izražavali sve veće nezadovoljstvo. Velež je trebao odigrati 2-3 utakmice u Gabeli i vratiti se "kući". Sarajevo je neplanirano dočekalo kraj jeseni u Zenici, a sad pesimisti pričaju da ni na proljeće neće odmah zaigrati na Koševu. Isto vrijedi i za Tušanj, čije dovršenje čekaju dva kluba - Sloboda i Tuzla City. Kako stvari stoje, možda će i dalje igrati na "vododerinama" u Banovićima, Gradačcu, Srebreniku... Velež je možda i mogao odigrati zadnje jesensko kolo na stadionu u Vrapčićima, ali je "premijeru" odgodio za proljeće kako bi se trava bolje primila i učvrstila... Dok su se spomenuti klubovi mučili i čekali kad će travnjaci biti spremni za igranje utakmica, ostali klubovi pratili su što se događa, osobito koliko se mora čekati da se dva milijuna KM (uz ugradnju grijanja i puno više). Pa su postali oprezni vidjevši da se rokovi ne poštuju te da kvaliteta radova nije na dogovorenoj razini. Zrinjski je jedan od tih klubova. Ljetos se nije upustio u izmjenu travnjaka jer je želio europske utakmice ipak igrati u Mostaru, ali sad je stiglo vrijeme da se renovira i travnjak stadiona pod Bijelim brijegom. No, zbog velikog probijanja rokova gradnje na četiri stadiona, Zrinjski je od izvođača radova i NS-a BiH zatražio čvrsta jamstva da će se radovi dovršiti navrijeme - do 1. ožujka, pa su iz redova aktualnog prvaka BiH zatražili sastanak (danas) s izvođačima radova i naručiteljima radova.

Travnjak navrijeme

- Želimo da što prije dobijemo travnjak na uporabu kako bismo ga mogli koristiti navrijeme. Vidjeli smo kakvi su se zastoji i kašnjenja od čak pola godine događali s drugim travnjacima i koliko su usporeni. Ne želimo da se to i nama dogodi - rekao je predsjednik HŠK Zrinjski Denis Lasić. Trava pod Bijelim brijegom već je "oparana". No, ona se i dalje planira koristiti nakon što se buseni premjeste u Rodoč na Heliodrom. Zrinjski bi tamo trenirao, a pod Bijelim brijegom nastavio s radovima, recimo gradnjom krova nad zapadnom tribinom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije