Otkazao pretkvalifikacije, ali...

Mirza Teletović se “nije” oprostio od reprezentacije

25.06.2017.
u 08:15

Za jednoga od najboljih bosanskohercegovačkih košarkaša svih vremena i člana NBA momčadi Milwaukee Bucksa Mirzu Teletovića, po svemu sudeći, protekle kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje su neslavno završile mogle bi biti i posljednji nastup u majici bosanskohercegovačke vrste.

Takvu informaciju prenijeli su pojedini bosanskohercegovački mediji nakon što je direktor reprezentacije Siniša Kovačević kazao kako o mogućnosti igranja bosanskohercegovačkog NBA dvojca (Mirza Teletović, Jusuf Nurkić) za reprezentaciju ima pozitivnih i negativnih vijesti.

Demanti Teletovića

Ubrzo se saznalo da se negativna vijest odnosi na Mirzu Teletovića. Zaključak je bio, s obzirom na njegove godine (32), a i dugogodišnje igranje za reprezentaciju BiH gdje je jednom morao doći kraj.

Na takve vijesti ubrzo je reagirao i sam Teletović demantirajući pojedine napise, a i otkrivši pojedinosti razgovora s potpredsjednikom Košarkaškoga saveza BiH Sejom Bukvom. U tom razgovoru dogovoreno je kako Mirza Teletović neće igrati pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, čime se želi otvoriti prostor mladim košarkašima.

Uz to, NBA košarkaš govorio je i svim neugodnostima koje je doživio nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Eurobasket, gdje je na kraju sve začinjeno ekscesom, a u kome je i sam Teletović sudjelovao.

Graditi igru oko Nurkića

Novom izborniku reprezentacije BiH Dušku Vujoševiću, uz Teletovića, još ranije zbog ozljede otkazali su Elmedin Kikanović, Emir Sulejmanović i Miralem Halilović. Uz to, i ime Nihada Đedovića vrtjelo se kao ime mogućeg igrača u reprezentaciji premda je uzeo njemačko državljanstvo. Izbornik bosanskohercegovačke reprezentacije Duško Vujošević na nedavnom predstavljanju medijima i sportskoj javnosti Bosne i Hercegovine kazao je kako će igru bosanskohercegovačke vrste graditi oko centra Jusufa Nurkića, kojega je, uz Teletovića, vidio kao mogućnost da se napravi bolji rezultat u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, pa i u samim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

No, bosanskohercegovačka vrsta ostala je, po svemu sudeći, bez Mirze Teletovića u igračkom smislu možda i zauvijek.

Sportski gledano, ma koliko Mirza Teletović volio svoju državu i bio simbol reprezentacije dugi niz godina, teško je povjerovati u njegov povratak, a pogotovo što ga još uvijek nešto “boli” vezano uz kvalifikacije za prošlo Europsko prvenstvo i zaista nemile scene nakon utakmice protiv Rusije te svega što se poslije događalo oko same reprezentacije gdje je spominjanje njegova imena bilo neizostavno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?