Nakon pobjeda protiv Walesa i Cipra, BiH još u igri za EP

Medunjanin junak, put do EP-a za BiH moguć kroz dodatne kvalifikacije

cip
15.10.2015.
u 06:15

BiH se uspjela plasirati u dodatne kvalifikacije za Europsko nogometno prvenstvo. “Prvi put da smo s Mešom u baražu”, kazao je slovenski pisac Cankar. Doduše nije samo ovaj izbornik zaslužan što će BiH igrati u dodatnim kvalifikacijama, ima tu “zasluga” i bivšeg izbornika što bi trebala biti neka druga sportska tema.

“Druga liga zapad”

BiH je do dodatnih kvalifikacija, može se slobodno konstatirati, dovela “druga liga zapad” jer su definitivno vrata otvorili neki igrači koji prema shvaćanju bivšeg izbornika ne bi mogli nastupati za zmajeve. Igraju ljudi u 2. ligi ili ne igraju nikako za svoje klubove, što je opet, složio se netko ili ne, pitanje moralnog statusa njihovih trenera. Već smo prije dva-tri dana pisali, a nije korektno sebe citirati, da Harisu Medunjaninu treba dati priliku, i izbornik Baždarević nije poslušao naš savjet, ali je ostvario svoju taktičku zamisao i riješio nas muka na najbolji mogući način. Utakmicu u Nikoziji završio je u sjajnom stilu prodavši i Cipranima svoj “fazon” sa zagrijavanjem kapitena Edina Džeke, dok “druga liga” i Lulić trpaju loptu u mrežu. Opet ćemo nešto kazati o Medunjaninu jer vrijedi pričati o igraču kojeg su mnogi otpisivali. Onaj digitalno precizan šut s distance vrijedilo je vidjeti uživo i najiskrenije zavidim onoj skupini od 500-tinjak bh. navijača koji su bili svjedoci ove pobjede i sjajnog pogotka Harisa Medunjanina. Loptu je “kucnuo” onako šmekerski. Otvorio je navijačima na vrijeme Medunjanin oči da se imaju čemu nadati u Nikoziji. Pojavio se ponovno Medunjanin “kao dobri duh Casper” na mjestu Višće, koji je opet sebe tražio da udari iz drugog reda, i završio posao za BiH jer je već bilo sve jasno da BiH odgovara i remi zbog rezultata susreta u Belgiji. Onda se ponovno pojavljuje Milan Đurić kojemu samo treba dobaciti loptu visoko i u takvoj igri se odlično snalazi.

Mogući protivnici

Bila je to posljednja kvalifikacijska utakmica za Euro 2016., pobijeđen je Cipar, ali nije to kraj muka i iskušenja za nogometaše BiH. Zmajevi su uspjeli izboriti dodatne kvalifikacije i pred njima je sada izvlačenje parova koje je planirano za nedjelju, 18. litopada, u 11 sati. Mogući protivnici su Slovenija, Irska, Danska i Norveška, a BiH bi baš po mjeri bila “bratska Slovenija”, ili u neku ruku Danska. Navijačima i zmajevima bi bilo lijepo ponovno se okupiti na ljubljanskim Stožicama, kako zbog podrške navijača tako i blizine, jer lijepo je igrati u susjedstvu. Dvije najavljene utakmice dodatnih kvalifikacija igrat će se od 12. i 17. studenoga, a Bosna i Hercegovina je jedan od četiri nositelja utakmica dodatnih kvalifikacija. - Bila je ovo izuzetno teška utakmica s puno nervoze, pogotovo s naše strane. Vjerojatno su važnost utakmice i umor utjecali na to, ali nismo iskoristili priliku da meč okrenemo u našu korist nakon 1:0 i poslije je bilo teško. Mislim da je pobijedio tim koji je želio više, koji se borio što je i odlučilo utakmicu, a najvažnije je bilo ostvariti pobjedu. Zamjena s Milanom Đurićem se pokazala kao uspješna pa smo odlučili sačuvati Edina da se što prije oporavi i vrati u reprezentaciju, rekao je izbornik BiH Mehmed Baždarević nakon utakmice. - Ovo što smo napravili je veliko. Kada sam došao u reprezentaciju to je izgledalo nemoguće, ali smo napravili odličan posao. U prvom redu igrači su to ostvarili, došli smo do dodatnih kvalifikacija i sve čestitke reprezentativcima. Pred nama je još jedan težak zadatak, ali ekipa je kroz kvalifikacije rasla i pokazala da može pobijediti i jače timove od posljednja dva protivnika, istaknuo je Baždarević.

Popravlja se ozračje

Pobjeda zmajeva u Nikoziji i sjajno ozračje na dvije posljednje utakmice dobro je primljena u većini susjednih zemalja. O bh. reprezentaciji na službenoj stranici UEFA-e navodi se da su “izabranici Mehmeda Baždarevića zaradili play off i tako oživjeli nade za odlazak na svoj prvi Euro”. BiH nastavlja svoj let prema Parizu, u nedjelju ih u Nyonu očekuje ždrijeb i ime protivnika za dvije utakmice. Doduše u svemu tome treba biti i miljenik sreće, a nakon slabog starta u kvalifikacijama, ona se reprezentaciji BiH i nasmiješila koji put u posljednjim utakmicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije