Ovog vikenda počinje 22. nogometno prvenstvo u 1. ligi Federacije BiH

Među 16 klubova čak sedam bivših premijerligaša, puno je favorita za vrh ljestvice, dok o ispadanju (zasad) svi šute...

10.08.2023.
u 09:50

Očekuje se da prvenstvo bude kvalitetnije i uzbudljivije te neizvjesnije nego ikad, a sve utakmice 1. kola igraju se u subotu i nedjelju, 12. i 13. kolovoza

Nakon završetka proljetne sezone izgledalo je kao da su se federalni nogometni prvoligaši negdje poskrivali. Iako je riječ o drugome jakosnom natjecanju u BiH (uz Prvu ligu Republike Srpske), iz klubova Prve lige Federacije BiH bilo je malo vijesti, a i bh. mediji jedva su ih spominjali, piše Večernji list BiH.

Nije to neko posebno iznenađenje jer u svakoj stanci, kako ljetnoj tako i zimskoj, klubovi i njihovi nogometaši iz Prve lige Federacije BiH naviknuti na povremeni (kampanjski) rad, negdje uživaju u debeloj hladovini.

Zasukali rukave

Trajalo je to dosta dugo, a onda su ipak treneri "federalaca" zasukali rukave i obavili prozivke te počeli s treninzima. Većina ih je dvaput dnevno trenirala momčadi, a uskoro su klubovi počeli igrati utakmice. Pojedine ekipe odigrale su ih dosta, jer su bile u prigodi lako naći protivnike, kao, primjerice, Tomislav, koji je blizu Kupresa, na kojem se pripremalo šest klubova, tj. polovina njih iz Premijer lige BiH. Dodajmo i to kako Tomislav egzistira u povoljnim klimatskim uvjetima te ima još i kvalitetan travnjak.

Tomislav je odigrao sedam-osam jakih utakmica, a njegov trener Duško Vranešević tvrdi da će momčad u prvenstvo ući dobro spremna te da se "nikog ne boji". Ovo bi trebalo značiti da će Tomislav nizati rezultate slične proljetnima kada je redom "brao" bodove i kući i u gostima.

Za razliku od većine "federalaca", Tomislav je i ljetos, kao i godinama unatrag, sređivao stadion i ostalu infrastrukturu. Dio glavne tribine sada je natkriven. No, većina klubova nema sredstava ulagati u infrastrukturu jer "jedva preživljavaju". Recimo, to je stalna situacija u Zvijezdi Gradačac, Goraždu, Jedinstvu Bihać...

Neki prvoligaši uopće nemaju stadion koji ispunjava uvjete za prvoligaško prvenstvo, kao BFK Simm-Bau, koji se kroz prošlo prvenstvo "snalazio" igrajući na tuđim stadionima u Maglaju, Tešnju... Novak u ligi, Gornji Rahić pak ima posve solidne uvjete na svom stadionu, a klub koji puno ulaže u infrastrukturu i nije "sirotinja" jest Stupčanica.

Zanimanje za nogomet u Olovu veliko je, klub je gotovo profesionalan. Tako Olovljani već nekoliko godina zimi obavljaju pripreme u turskoj Antalyji, a na ljeto su se pripremali u Sloveniji, na Rogli. U stadion se također stalno nešto ulaže pa je za očekivati da Olovo uskoro dobije i reflektorsku rasvjetu, što većina klubova ni ne sanja.

Malo smo "čačkali" i "snimili" vrijednost prvoligaških klubova, koja je, u usporedbi s klubovima ovog stupnja natjecanja u susjednim zemljama, pogotovo u bogatoj Europi, naprosto - smiješna. Jer, ukupna vrijednost 16 premijerligaša po Transfermarktu je 12,170.000 KM ili nešto više od 6,000.000 eura.

"Najskuplju svlačionicu" ima bivši premijerligaš Sloboda iz Tuzle – 1,600.000 KM, slijedi Stupčanica, čiji igrački fond vrijedi 1,410.000 KM, potom Bratstvo – 1,200.000 KM te Budućnost - 1,090.000 KM. Svi ostali klubovi vrijede manje od jednog milijuna. Najmanju vrijednost ima novak Gornji Rahić – 435.000 KM, Čelikova svlačionica vrijedi 475.000 KM, slijedi Jedinstvo s 480.000 KM... Najstariji trener u ligi, bivša Željina legenda, Nikola Nikić (67 godina) nakon godine stanke, opet je sjeo na klupu gračaničkog Bratstva:

- Moj predsjednik Nusret Helić, koji je i (grado)načelnik Gračanice više od 25 godina, traži od mene da osvojim prvo mjesto i izborim Premijer ligu. A ja želim i moram slušati (grado)načelnika, koji godinama sve čini da klub i igrači redovito primaju plaću i dobiju sve obećano. Istina, Bratstvo je proljetos gotovo ispalo iz lige, ali sad smo se dobro pripremili i idemo u potjeru za Premijer ligom. Konkurencija nikad nije bila jača, ali nemam straha.

Uz Bratstvo, kandidati za prvo mjesto su Sloboda,Čelik, Goražde (?) Zvijezda (?), Stupčanica, Jedinstvo (koje se "diglo") te Tomislav, koji ima odličnu momčad, dobru organizaciju kluba i vrhunskog trenera Vraneševića... A možda iskoči još koji kandidat, jer ima tu potencijala i iskustva igranja u Premijer ligi: Gradina, Mladost, Budućnost, Rudar - govori uvijek duhoviti Nikić, trener s ogromnim iskustvom.

On je najstariji u ligi, a većina ostalih trenera mlađa je od 50 godina: Nihad Kazić (Radnik - 46), Duško Vranešević (Tomislav – 42), Denis Mujkić (Budućnost – 39), Mirnes Buza (Mladost – 50), Bećir Mehanović (Rudar – 40), Samir Smajlović (TOŠK – 50), Nebojša Đekanović (BFK Simm-Bau - 43), Mensur Dedić (Gornji Rahić – 48), Jasmin Moranjkić (Gradina – 39), Mato Neretljak (Zvijezda – 44), Armin Duvnjak (Čelik – 33), Dženan Zajmović (Stupčanica – 49), Admir Adžem (Goražde – 50) i Elvir Šušnjak (Jedinstvo – 41).

Bilo kako bilo, očekivati je da prvenstvo bude kvalitetnije i uzbudljivije te neizvjesnije nego ikad. Samo... Samo da suci budu koju nijansu bolji i objektivniji nego dosad, jer otkada je Prve lige FBiH, oni su "rak rana" svih prvenstava...

Svi susreti od 17 sati

U 1. kolu, u subotu 12. kolovoza, sastaju se: Jedinstvo - BFK Simm-Bau, Sloboda – Rudar, Budućnost – TOŠK, Gradina – Bratstvo, Zvijezda – Tomislav i Radnik – Gornji Rahić. Preostale dvije utakmice igraju se u nedjelju, 13. kolovoza: Mladost – Goražde i Stupčanica – Čelik.

Svi susreti (u subotu i nedjelju) počinju u 17 sati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?