Rukomet

Liga prvaka za bh. klubove samo je san

03.04.2019.
u 09:30

Rukometni klubovi u Bosni i Hercegovini nalaze se na europskom dnu, a rezultati u europskim natjecanjima to najbolje dokazuju. Iako je banjolučki Borac došao do četvrtfinala Challenge Cupa, čime je ponovio najveći rezultat nakon rata u BiH (igrali 2004./05. istu rundu), dojam je da je pao na prvoj ozbiljnijoj prepreci. Slična situacije bila je i ranije.

Borba za preživljavanje

Razloga za propadanje ovog sporta ima mnogo. Prvi je odlazak mladih talentiranih igrača veoma rano u inozemne klubove. Zatim, tu je i činjenica da se Savez u posljednjim godinama bori za golo preživljavanje i da su ekipe prepuštene same sebi. Neslaganja, optuže, blokirani računi... sve to guši sport. O plasmanu u Ligu prvaka klubovi iz BiH ne mogu razmišljati, a san su postale i skupine Kupa EHF-a. Trener Borca Mirko Mikić bio je iskren nakon što ih je eliminirao CSM Bukurešt.

- Mi smo daleko od razine na kojem igra CSM. Rumunji su napravili sjajnu ligu u kojoj je svaka utakmica “na nož”, nema favorita. Kod njih možeš dovesti stranog igrača samo ako ima više od 20 nastupa u reprezentaciji. Naravno da ta ulaganja moraju donijeti rezultat. Nemamo novac, a moramo još više raditi. Za nas su ove utakmice bile veliko iskustvo i ne mogu nešto zamjeriti igračima. Borili su se, ali kvaliteta se na kraju dokazala. Moramo usvajati što više modernih stvari i raditi s mladima. Treba biti strpljiv, ništa se ne može postići preko noći - istaknuo je Mikić.

Europa - veliki trošak

S njim se slaže i direktor Vladimir Branković. Za većinu klubova u BiH svako kolo u Europi predstavlja veliki trošak, dok rivali raspolažu većim sredstvima. - Naš posljednji rival u Challenge Cupu CSM ima proračun oko 2,5 mil. eura. Tako je već nekoliko sezona i na popisu rukometaša imaju više od 20 igrača. Mi im se trebamo suprotstaviti s 300.000 kad se odbiju dugovi koje vraćamo. To pokazuje u kojem je smjeru otišao europski rukomet. Svjesni smo da ne možemo na tu razinu, ali se nadamo da će postignuti rezultati biti pokretač i da će klub već iduće sezone moći napraviti jaču ekipu za Europu - rekao je Branković.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije