Premijerligaški tereni još nespremni, Porezna uprava muči blagajnike

Kup-susreti igraju se sedam dana prije nastavka prvenstva u Premijer ligi BiH, ali su se Sarajevo i Igman tog “balasta” riješili već jesenas

09.02.2023.
u 20:05

Davno je bio 4. siječnja, kada je prozivku pred početak priprema prvi izvršio trener Slobode Adnan Jahić i kad su Tuzlaci krenuli s treninzima. Onda su to učinili i treneri ostalih premijerligaša, piše Večernji list BiH. Borac je jedini “otegao” s početkom rada jer se nogometašima “nije treniralo” dok im ne sjednu plaće, ugovorne rate i ostali dugovi. U pomoć su priskočili Vlada Republike Srpske i predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji su na račun Borca uplatili dva milijunčića. Lijepa svotica za bh. prilike. Problem je samo što je najveći dio toga iznosa brzo “ispario”, pa će Borac opet “u mlinicu s pojedenim”... Ipak, nije došao u pitanje odlazak u Antalyju, gdje su, uz Banjolučane, još otputovali Sarajevo, Tuzla City, Velež i Sloga Meridian.

Uigravanja

Svi su oni odigrali niz pripremnih susreta u Antalyji, redom protiv jakih protivnika. Tako je Sarajevo igralo protiv ukrajinskog Minaja (2:1), danas igra protiv Šahtara Donjeck, a na povratku (12. veljače) igrat će protiv latvijske Rige.

Borac je odigrao protiv moskovskog Dinama (2:3), danskog Vejlea (0:0)... Velež se ogledao protiv ukrajinskog kluba Vorskla Poltava (0:0), rumunjskog Baia Mare (1:1), uzbekistanskog Olimpik (1:2)... litavskog Žalgirisa (1:0), a pred povratak će još igrati s ukrajinskim Minajom. Tuzla City igrao je u Turskoj utakmice protiv kazahstanskog Ordabasyja (4:1), ukrajinskog Metalist Harkiv (1:0), rumunjskog Brašov (1:0), dok je novak u Premijer ligi dobojska Sloga poražena protiv ruskog Arsenala Tula (0:2), a rusku Ufu svladala (1:0). Protiv uzbekistanskog Sogdiana Sloga je odigrala 3:3... Prije puta u Tursku Sarajevo je igralo protiv Međugorja (4:0) i Famosa (5:1). Borac je odigrao utakmicu protiv Slobode Novi Grad (7:0), Sloga porazila Čelik (5:1), dok je Velež igrao protiv Blagaja (1:1), Neretvanca (7:1), Igmana (0:1)... Tuzla je City pak poražen protiv srpske Loznice (0:2)... Bh. klubove iznenadio je i malo uplašio katastrofalni potres na istoku Turske i sjeveru Sirije, ali svi su oni, srećom, dosta udaljeni od epicentra... Željezničar je pak trenirao blizu Sarajeva, odmah s druge strane Igmana - u Konjicu. Tamo se ogledao protiv Budućnosti iz Banovića (5:1), Sutjeske iz Foče (9:0) i Širokog Brijega (1:0), sve na zamrznutoj plastičnoj podlozi. Trebao bi Željezničar odigrati i susret protiv Posušja, ali s Grbavice “nešto spominju” odgodu utakmice... Sloboda je, nakon uvodnih priprema u Tuzli, “skoknula” u Istru i u Medulinu igrala 2:2 protiv Krupe, 1:1 protiv Jaruna (Zg.) i 3:0 protiv Kustošije (Zg.)... Tuzlaci su jučer trebali igrati i još protiv Rudara (Pr.), a čeka ih i susret protiv Zvijezde (Gr.) na Tušnju... Posušje je do sada odigralo samo tri utakmice: Igman (1:3), Croatia Zmijavci (0:1) i Solin (2:2). I Široki je igrao samo tri puta: slovačke Zlate Moravce (1:1), Neretvanca (2:1) i Željezničara (0:1). Barbarićevu momčad još čeka dogovoreni susret protiv Igmana 9. veljače. Leotar je igrao protiv Mornara iz Bara (2:2), Tomislava (0:0) te jučer u Metkoviću protiv Neretve (1:1). Prije nastupa na turniru u Gabeli Zrinjski je upisao pobjede protiv Kruševa (10:1), Međugorja (5:0), Zlate Moravce (4:1), Tomislava (5:1), Vršca (3:0)... Inače, Mostarci će svoje prve proljetne susrete igrati na stadionu Brotnja u Čitluku (koji nije u baš sjajnom stanju...). Kad će biti spreman travnjak pod Bijelim brijegom, ne zna se. Ne zna se ni hoće li Sarajevo ugostiti Zrinjski na Koševu u 20. kolu jer tamo je travnjak i dalje nespreman. Eh, ti izvođači radova! Gdje li ih samo nađoše “stručnjaci” iz NS-a BiH? Izvođači radova obećali su travnjake “srediti” do kraja kolovoza 2022.! Možda im uspije, ali do kraja kolovoza 2023... Možda Sarajevo bude domaćin na travnjaku (više oranici) u Doboj/Kaknju jer više ne može igrati na Bilinu polju u Zenici (tamo se travnjak čuva za utakmice reprezentacije BiH u ožujku). Prije početka prvenstva (25./26. veljače) na programu su susreti osmine finala Kupa.

Igraju samo prvenstvo

Tog “balasta” jesenas su se riješili Sarajevo i Igman te ispali, pa se mogu posvetiti samo prvenstvu. Sarajevo “lovi” Europu, Igman će pokušati pobjeći s posljednjeg mjesta i izbjeći ispadanje... Čelik je izbacio iz Kupa Sarajlije, ali ni on neće igrati na Bilinu polju, nego u Vitezu... Čelik je zbog dugova davno ispao iz Premijer lige, ali Porezna uprava objavila je da joj je dužan 6,000.000 KM (3,8 milijuna glavnica, 2,2 milijuna kamata). Željezničar duguje 3,7 milijuna (2,3 glavnica,1,4 kamata). Slijedi Sloboda - 3,3 milijuna (2,3 - 935.000) te Zrinjski s 1,1 milijun (752.000 glavnica). Dug Sarajeva (379.000), Širokog (243.000) i Veleža (122.000), s obzirom na “sitne iznose”, mogu se voditi kao “tekući troškovi”...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije