sutra bih protiv Lihtenštajna

Kodro i Džeko: Reprezentacija BiH vrijedi puno više i može igrati puno bolje

07.09.2023.
u 19:26

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, predvođena novim izbornikom Mehom Kodrom, sutra će na Stadionu “Bilino polje” u Zenici protiv Lihtenštajna igrati meč 5. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine u okviru grupe J (20.45 sati).

Kodro je ovog ljeta preuzeo tim od Faruka Hadžibegića, pod čijim su vodstvom bh. igrači osvojili samo tri boda i postigli tri, a primili sedam golova u četiri meča. BiH s Islandom, kojeg su jedinog i porazili u domaćem susretu u Zenici (3:0), ima po tri boda, ali Island ima pozitivnu gol razliku od plus dva gola.

BiH je, uz to, u negativnoj seriji od čak tri poraza i bez postignutog gola- u gostima Slovačka 0:2 i Portugal 0:3 te u posljednjem kvalifikacijskom meču, 20. lipnja na domaćem terenu u Zenici protiv Luksemburga s 0:2.

Kodro je na pres-konferenciji na Stadionu Bilino polje u Zenici kazao kako je iza njega nekoliko dana dobrog rada s igračima u Sarajevu te da su igrači prihvatili njegove ideje.

-Sutra ćemo izaći ofanzivno. Znamo da neće biti lako, oni igraju u sustavu 3-5-2, gdje su linije uske i neće lako biti to probiti.

Ali, vjerujem u kvalitetu naših igrača i mi, jednom dobrom organizacijom, možemo podići na puno veću razinu našu igru. Ne trebamo bježati od uloge favorite. Jeste da je to odgovornost, ali se ne možemo postaviti drugačije - istaknuo je Kodro, koji je svjestan da ga sutra očekuje protivnik koji će se braniti.

On je dodao kako je plan da se ide od utakmice do utakmice, jer želi svu energiju usmjeriti na sutrašnji duel.

-Uvjeren sam da ova ekipa može igrati puno bolje. Mi ćemo nastojati osloboditi ih grča da igraju svoju igru…Jako mi je teško shvatiti da imamo samo tri boda - kazao je Kodro.

Na novinarsko pitanje može li doći do pomirenja s Anelom Ahmedhodžićem, koji se nije odazvao na ove pripreme, a Savez ga je, unatoč njegovom objašnjenju da je ozlijeđen, suspendirao, Kodro je ponovno kazao da razmišlja samo o sutrašnjem duelu u Zenici.

-Ja ne bih o toj temi danas pričao. Imamo utakmicu koju igramo sutra, imamo protagoniste o kojima želim pričati. Volio bih puno više da o tome pričamo - kazao je Kodro, te najavio kako će puno više o toj temi  pričati nakon gostujuće utakmice protiv Islanda, ističući da je otvoren za razgovor o svakoj temi.

Kapetan Edin Džeko naglasio je kako mu je drago da je Meho Kodro preuzeo bh. tim i da je uvjeren da im može dati dobre savjete, ali mu je žao i što je smijenjen bivši izbornik Faruk Hadžibegić. Dodao je kako i igrači snose dio odgovornosti za slabe igre.

- Nismo očekivali da ćemo se naći u ovakvoj situaciji, da nakon četiri kola imamo tri boda. Nakon dobre utakmice u Portugalu, izgubili smo od Luksemburga kući, koji je bio bolji… Ali, ova ekipa vrijedi za puno više od ta tri boda - uvjeren je Džeko, koji je najavio da će, možda, njihovo gostovanje kod Islanda biti i ključno u nastojanju da završe šanse za plasman na EURO.

Lihtenštajn je posljednji u grupi bez bodova i s gol-razlikom 0:14. U međusobnim duelima, bh. tim slavio je u sedam posljednjih mečeva (gol razlika 31:2), a samo je jednom, upravo prvi međusobni susret ove dvije selekcije okončan bez pobjednika i bez golova (1999. godine).

Grupa J: Portugal 12, Slovačka 10, Luksemburg 7, Island 3, BiH 3 i Lihtenštajn 0 bodova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije