Ženski rukomet

Klubovi najavili pa onda odjavili prekid igranja

08.10.2017.
u 08:00

Gdje će stati dopisivanje neformalne Udruge ženskih rukometnih klubova i Rukometnog saveza BiH, ne bi otkrila ni vidovita Vanga, a kamoli novinari koji povremeno ili sustavno prate bh. rukometnu priču.

Završnica nije ni odigrana

Ustvari, rukomet se u BiH ne može ni pratiti, jer se u njemu, izuzev traljavih prvenstava, ništa drugo i ne događa. Koliko je moćan i organiziran Rukometni savez svjedoči, primjerice, podatak da prošle sezone u ženskoj konkurenciji završnica rukometnog kupa nije ni odigrana?! Kako onda govoriti o ženskom rukometu, iako ni u muškom nije bajna situacija? Ženska rukometna reprezentacija već 9 godina nije imala nastupa. Sada kada su se javili klubovi, oni što povremeno prate rukometna zbivanja, jer naveli smo – malo je zanimanja za redovito praćenje, samo je jedno pitanje – što su dosad čekali? Takvog maćehinskog odnosa kao što je u BiH jedan sportski savez ispoljavao prema ženskom sportu valjda nema nigdje na svijetu. Klubovi su godinama trpjeli i šutjeli, plaćajući troškove službenih osoba. Pri tome su sve teže kamčili novac, jer za sport u kojem ne postoji reprezentacija, malo je voljnih izdvojiti novac. Rukometni čimbenici u proteklih 20-ak godina uspjeli su ženski rukomet u BiH dovesti skoro na razinu rekreativnog. Pripremajući ovaj prilog, od predstavnika jednog od boljih klubova čuli smo da jako opada zanimanje mladeži. To je jedna strana medalje, druga je spor između Udruge ženskih rukometnih klubova i Rukometnog saveza BiH. Još jednom ističemo, Udruga je neformalna jer se netko, valjda zadovoljan stanjem, dosjetio odredbe Statuta urediti tako da se ne mogu osnivati udruge klubova? Utješno, nema što. Podsjećamo, prema najnovijoj prepisci, dakle neformalna Udruga se obratila Upravnom odboru RS-a BiH i povjerenici natjecanja Arijani Vojić sa zahtjevom za smanjenje troškova, kao i poboljšanje statusa ženskog rukometa u BiH. Kako odgovor nije stizao, klubovi su se oglasili:

- Nezauzimanjem stava oko naših zahtjeva od 26. rujna, nastavlja se dugogodišnje ignoriranje i diskriminacija ženskog rukometa i ženskih rukometnih klubova u BiH.

Dobili na vremenu

Ignoriranje naših zahtijeva za smanjenjem troškova natjecanja, i to kroz ograničenje troškova klubova za službene osobe na 500 KM po utakmici i oslobađanje od plaćanja kotizacije za ženske klubove za sezonu 2017./2018, samo je pokazatelj da ne postoji ni minimum razumijevanja niti dobre volje da UO RS-a BiH uradi išta čime bi pomogao i olakšao rad ženskih rukometnih klubova, navodi se, između ostalog, u priopćenju Udruge ženskih rukometnih klubova.

Nakon tako odlučnog stava klubova, očitovalo se čelništvo Rukometnog saveza, tražeći dovoljno vremena da se sazove i održi sjednica Upravnog odbora RS-a BiH, na kojoj bi se razmatrali zahtjevi neformalne Udruge ženskih rukometnih klubova.

Takav razložan stav, bar privremeno, odledio je odnose unutar rukometne obitelji, pa je novi stav da će se u subotu i nedjelju utakmice redovitog trećeg kola ipak igrati.•   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije