Konferencijska liga: Povijesna utakmica u Mostaru za povijesni rezultat: Zrinjski - AZ Alkmaar 4:3

Gubili 0:3, a onda je uslijedila kanonada Plemića... Nizozemci u nevjerici otišli poraženi

21.09.2023.
u 20:53

Zrinjski je pokazao karakter u utakmici 1. kola Konferencijske lige protiv AZ Alkmaara. Mostarci su bili na dnu, a na kraju su kreirali nevjerojatan preokret i najveću pobjedu u povijesti svog kluba. Bila je to fantastična noć za mostarski klub i navijače Zrinjskog. Zrinjski je pobijedio AZ s rezultatom 4:3 iako je gubio 3:0... Plemići su pokazali nevjerojatan karakter i mentalitet, priredili su svojim navijačima noć za pamćenje.

Konačno se i to dogodilo u Bosni i Hercegovini. Hrvatski športski klub Zrinjski postao je prvi bh. klub koji je odigrao jednu utakmicu grupne faze nekog UEFA-ina natjecanja. Mostarci su postigli uspjeh koji su ranije sanjali svi drugi bh. klubovi. Zrinjski posljednjih godina dominira na domaćoj sceni i nekako se od ovog kluba iščekivao i taj rezultatski iskorak, ali kada je taj san konačno postao stvarnost, u neku je ruku bilo čudno gledati momčad poput AZ Alkmaara pod Bijelim brijegom. Samo zbog te činjenice svi u klubu i oko njega trebaju biti ponosni, tim više što su Plemići svih ovih godina prošli kroz trnje i kamenje kako bi došli na jednu razinu kada su i u europskom nogometnom smislu relevantni. Iako je Zrinjski prvi put grupnu fazu igrao u Konferencijskoj ligi, najslabijem UEFA-inu natjecanju, mostarski je klub opet otišao na višu razinu za nogometne bh. prilike, uspio je nešto što prije njega nije uspio ni jedan drugi klub. Kada je na stadionu Zrinjskog zasvirala himna Konferencijske lige, gledatelji su redom izvadili mobitele kako bi snimili povijesni trenutak za bh. nogomet. Europski štih na travnjaku pred njima mnoge je ostavio i s kojom suzom radosnicom u oku. Prije samog susreta održana je minuta šutnje za žrtve potresa u Maroku i žrtve poplava u Libiji.

Početnom postavom iznenadio je i trener domaćih Krunoslav Rendulić, koji je od 1. minute na teren poslao dva debitanta - Stipu Radića i Andriju Balića, igrače s određenim pedigreom koji do sada nisu konkurirali za početnu postavu. Gosti su počeli napadati od 1. minute, a Zrinjski je imao sreće u 6. minuti. Šutirao je netko od igrača AZ-a, lopta se odbila o blok, zamalo prevarila vratara Marića, koji ju je krajnjim naporom obranio. Zabio je zatim AZ u 10. minuti susreta. Pukla je lijeva strana obrane Zrinjskog, Memija nije uspio zaustaviti svog igrača. Uslijedio je ubačaj, a na drugoj vratnici pribran je bio Van Brederode, koji je lijepo završio akciju. U 15. minuti Ćuže je pokušao nakon kornera, ali bio je to preslab udarac. U 20. minuti stadion Zrinjskog je eksplodirao i nakon situacije koja nije ni bila prava prilika. Balić je šutirao u blok, a opet je publika skočila na noge... AZ je u prvom dijelu uglavnom diktirao tempo, publika je mogla vidjeti kako izgleda jedna ozbiljna momčad u trenucima kada ima loptu ili igra bez lopte. U 30. minuti za Zrinjski je pokušao Ćuže i bio je to udarac u okvir gola te obrana vratara Ryana. Ipak, svemu je prethodilo zaleđe. AZ je novi gol zabio u 32. minuti. Strijelac je bio Mijnans. Golu je opet prethodila loša reakcije Memije pa ostatka obrane Zrinjskog. Prvi je šut obranio Marić, ali je Mijnans iz drugog plana bio pribran i rutinski je zabio za 2:0. U 44. minuti Zrinjski je primio i treći gol. Mostarci su protivniku pustili da im kroz nekoliko dodavanja kroz sredinu dođe pred gol. De Wit se pojavio pred golom Zrinjskog i rutinski pogodio suprotni vratarev kut.

Na početku drugog dijela trener Rendulić je izvadio indisponiranog Balića, uveo je Kožulja, igrača koji također dugo nije bio na terenu. Upravo je Kožulj u 48. minuti izveo vrhunsku majstoriju, zabio je vjerojatno i najljepši gol koji je pao u 1. kolu grupne faze Konferencijske lige. Tribine su to popratile s oduševljenjem. Kožulj je lukavo izveo jedan slobodnjak, prevario je vratara Ryana. Vjerojatno je i vratar AZ-a očekivao ubačaj, no igrač Zrinjskog šutirao je na gol. U 52. minuti iskazao se vratar domaćih Marić, koji je obranio šut Clasiea. Koji trenutak kasnije vratar Zrinjskog opet je bio na mjestu nakon kornera... AZ je nakon toga preuzeo konce igre, vršio je pritisak te izveo nekoliko opasnih napada. Ipak, došla je 69. minuta i početak ludila. Zrinjski je preko Ćorluke smanjio na 2:3. Bek Zrinjskog prvi je put dobro izišao u napad, prebacio je loptu na lijevu nogu, ubacio. Kao da mu je lopta malo prešla preko noge, a onda je završila u golu. Gosti su bili zbunjeni, a domaći su burno slavili. Šok je potrajao nekoliko minuta. Hrvanović je tek ušao u igru kod Zrinjskog, a krilu Mostaraca ukazala se strašna prilika koju je iskoristio. Na semaforu je u 71. minuti bilo 3:3... Publika se maksimalno uključila i ostala je stajati na nogama ostatak utakmice. Zrinjski je do vodstva došao u 81. minuti. Vrhunski je potez napravio Kiš, koji je proigrao Hrvanovića koji je pogodio vratnicu. Ipak, u nastavku akcije Kožulj je bio pribran i rutinski je u mrežu spremio odbijenu loptu. Na stadionu Zrinjskog nastupio je delirij. Publika je utihnula u 87. minuti kada je Palavidis glavom promašio veliku priliku. Kako je utakmica odmicala, domaći su navijači pogledavali na semafor. Nakon posljednjeg sučeva zvižduka svi na stadionu svjedočili su povijesti..

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?