Europa, izmjene pravila, (K)VAR i Varešanović..., nogometno ljeto prolazi, treneri "nabacuju posljednju šminku"

VAR
26.07.2023.
u 10:27

Nogometno ljeto prolazi, a treneri svih klubova "nabacuju posljednju šminku" u pripremnom razdoblju na igrački profil svojih momčadi i sustav koji će igrati te redom govore otrcane fraze o "nikad uspješnijim pripremema". U subotu, dakle, počinje 22. zajedničko prvenstvo koje se igra na području cijele BiH u ligi zvučnog imena - Premijer liga BiH. Bez obzira na kronično slabu kvalitetu nogometa u ovoj ligi, navijači su privrženi svojim klubovima i njihovim igrama pa se očekuje bolji posjet nego u prošloj sezoni, piše portal Večernjeg lista BiH.

Koeficijent 7750

Kad govorimo o vrijednosti lige, kažimo da je Premijer liga BiH na 40. mjestu vrijednosti u Europi s koeficijentom 7750. Da ne spominjemo Lige petice ni ostale jake lige diljem "Uefina teritorija" (Portugal, Nizozemska, Belgija, Poljska, Hrvatska, Ukrajina, Srbija, Slovenija, Rumunjska, Grčka...) Recimo da su bolje od Premijer lige BiH rangirane (čak) i lige Kazahstana, Gruzije, Moldavije, Kosova, Lihtenštajna... Jedna od nada da će se ubuduće u BiH igrati bolji nogomet su travnjaci, koje NS BiH u suradnji s Uefom i klubovima renovira više od godinu dana.

Samo – sporo to ide pa su do sada urađeni tek travnjaci na Tušnju, Koševu, Banjoj Luci, Vrapčićima i pod Bijelim brijegom. Nedostataka i kašnjenja je puno, kao na Koševu, gdje su uz travu nikle gljive! Puno je primjedbi na izvedene radove, posebice na brzinu kojom se travnjaci rade. Jedan od onih koji dugo čeka da na njemu počnu radovi je stadion Pecara. Prođe ljeto, a tamo još ništa nije ni taknuto, a "ka'će, ne zna se".

Ne zna ni tko je kriv i zašto radovi "stoje", ne samo na Pecari nego i u Posušju, Konjicu, Doboju, Ugljeviku, Trebinju. Čelnici NS-a BiH skloni su čestim izmjenama Pravilnika o natjecanju, piše portal Večernjeg lista BiH.

Najnovije izmjene neke su obradovale, druge samo iznenadile. Tako je donesena odluka da igrači s prostora bivše države od nove sezone nemaju više status stranaca, ali imaju isti tretman kao igrači rođeni u BiH. Ovo ne vrijedi za igrače iz (recimo) Brazila, Argentine, afričkih i azijskih država ili europskih država izvan područja bivše Jugoslavije. Ne vrijedi ni za igrače koji stižu iz Kosova. Objašnjenje za Kosovo iz NS-a BiH nije poslano u javnost.

Tako Zvijezda 09, novak u ligi (povratnik), ima samo osam igrača s bh. papirima (uz nekoliko onih koji imaju dvojno državljanstvo). Zvijezda 09 ima osmoricu igrača s "čistim bh. državljanstvom, Široki sedmoricu, Posušje tek šestoricu, a Sarajevo čak 19"... Ima jedna vijest koja će obradovati pojedine klubove: predsjednik NS-a BiH Vico Zeljković najavio je "uvođenje VAR tehnologije u skoroj budućnosti".

U klubovima koji su često oštećeni sumnjivim odlukama sudaca ova je vijest primljena "razdragano", dok oni kojima je muljanje išlo na ruku nisu baš obradovani.

Spomenimo da Zeljkoviću ovo nije prva najava "skorog uvođenja VAR-a"... i da se do sada ništa nije dogodilo. Recimo i da je Elvedin Begić, bivši predsjednik NS-a BiH, "bacao u javnost slična obećanja" odmah nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, sada davne 2018. godine. Naravno, ništa se nije dogodilo. Šapnuli su mi neki dobro upućeni u suce i suđenje da suci nisu baš oduševljeni uvođenjem VAR-a. A i zašto bi bili oduševljeni? Kao prvo: oni sve znaju, kao drugo VAR je skup i kompliciran! Dodao bih, onako u "ozbiljnoj" šali: Uvede li se VAR, neki će suci ostati bez dodatnih prihoda koji im "cure" u džepove od darežljivih klubova. Barem tako kažu obaviješteni! Bilo kako bilo, u Etno selu Stanišići održan je seminar za suce Premijer lige na kojem su obrađivane teme iz VAR tehnologije.

Glavni predavač bio je Srbin Igor Radojičić, ugledni stručnjak – instruktor.

On je razgovarao sa sucima o brojnim primjerima oko unapređenja suđenja te o praktičnoj primjeni VAR tehnologije.

Hoće li bh. sucima, koji su u prošlom prvenstvu Premijer lige "pravili čuda" kod donošenja odluka, što ostati u sjećanju s ovog seminara, tek ćemo vidjeti.

No, Vico Zeljković već je "vidio" i izjavio da je uvođenje VAR tehnologije "jedan od ključnih projekata NS-a BiH". E, baš nam je drago. A u Vici Zeljkoviću čelnici Uefe vide veliki potencijal za budućnost jer su ga imenovali za dopredsjednika Odbora nacionalnih udruga u mandatnom razdoblju 2023. – 2027.

Izmjene

Zeljković je zahvalio čelnicima Uefe na suradnji i pomoći, posebice na realizaciji infrastrukturnih projekata u BiH, kao npr. izgradnja hibridnih travnjaka na bh. stadionima...

Već smo pisali da je IO NS BiH napravio neke izmjene u natjecanjima u sljedećoj sezoni. Ponovimo da će se u finalu Kupa BiH opet igrati dvije utakmice. Očito su shvatili da "modus jedna utakmica na neutralnom terenu" nije dobar način igranja finala Kupa. Promjena je i "skraćenje" jesenskog dijela natjecanja s 19 na 18 kola. To znači da će prvenstvo, umjesto 16. prosinca, završiti susretima 18. kola 9. prosinca.

Euronatjecanja

Zrinjski, Sarajevo, Željezničar i Borac počeli su (Sarajevo već završilo) euronatjecanja. Zrinjski i Željezničar u neprilici su jer im nedostaje ulaznica sukladno zanimanju njihovih pristaša.

Zrinjski je sretno i spretno dobio armenski Urartu, slijedi mu novi, već "treći rat" sa slovačkim Slovanom. Dva je puta gubio pa se nadati trećoj sreći. Prođe li Slovake, ide na boljeg iz sudara Sheriffa (Moldavija, također dužnika) i Maccabija Haifa iz Izraela... Ne uspije li, ostaje u Europi, a tamo bi ga mogli čekati Breidablik (Island) ili Kopenhagen, Helsinki ili Molde (Norveška), Rakow (Poljska) ili Qarabag (Azerbajdžan) te Želgiris (Litva) ili turski Galatasaray, piše portal Večernjeg lista BiH. Željezničar je "sredio" Dinamo (Minsk), sad treba "srediti" Neftchi (Azerbajdžan), pa bi išao na boljeg iz susreta Bešiktaša (Turska) i Tirane (Albanija).

Borac će u srijedu, 3. kolovoza, ugostiti Austriju (Beč). Uzvrat u Beču bit će 9./10. kolovoza. Izbori li treće pretkolo, Borac ide na boljeg iz okršaja Ordabasyja (Kazahstan) i Legije (Poljska).

Već smo spomenuli ispadanje Sarajeva od gruzijskog Torpeda (Kutaisi). A Sarajevo je u medijima glavnog grada BiH isticano kao veliki favorit. Uprava kluba dala je otkaz treneru Mirzi Varešanoviću. Nasljednik se još ne zna, a spominju se brojna imena. Posljednji spomenuti je bivši trener Dinama Ante Čačić...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?