Od subote do ponedjeljka igraju se susreti 11. kola Premijer lige BiH

Dvotjedna reprezentativna stanka prolazi, ljubitelji nogometa ponovno se okreću premijerligaškoj pozornici

19.10.2023.
u 19:43

Po završetku utakmica 10. kola Premijer lige BiH svi su klubovi dobili "voljno". "Voljno" je kod nekih potrajalo dan-dva, najviše tri, ovisno o rezultatima i bodovnome učinku u prvih 10 kola ili volji njihovih trenera.

Najmanje odmora imali su nogometaši s Pecare, koji su krenuli na put u Slavoniju, gdje su u Vukovaru deseti put nastupili na Memorijalnome turniru Blage Zadre, junaka Domovinskoga rata. Široki je osvojio osam pehara pobjednika na tom turniru.

Realan izgled ljestvice

Brojka osam ostala je i nakon ovog turnira koji je "uzeo" HNL-ov prvoligaš Varaždin. Široki je treći, a baš ga je Varaždin svladao u polufinalu (2:0). U borbi za treće mjesto Širokobriježani su popravili dojam i svladali Osijek (4:0). Osijek je igrao u pomlađenom sastavu, ali ni Široki nije bio kompletan. U 11. kolu Premijer lige BiH Široki u subotu (21. listopada, 13.30) igra u gostima kod Sloge u Doboju.

Zrinjski i Velež jučer su Pod Bijelim brijegom igrali svoj zaostali gradski derbi 3. kola, Borac i Sarajevo zaostali susret 2. kola. Dobro se što prije "riješiti" tih zaostalih susreta, tako da prvenstvena ljestvica poprimi realni izgled. Zrinjski je u stanci stigao odigrati prijateljski susret protiv Željezničara u Rodoču. Plemići su slavili s 1:0 golom nedavno pristiglog Antona Maglice. Neodrađen ostaje još samo susjedski derbi 6. kola Zrinjski – Široki Brijeg. Ima i nekoliko odgođenih utakmica šesnaestine finala Kupa BiH.

Jučer je nadoknađen jedan od njih, nakon što su svoj zaostali susret u Derventi odigrali Tekstilac i Tuzla City. U Foči će 29. studenoga (16 sati) igrati prvoligaš RS Sutjeska i Široki Brijeg. Termini utakmica Čelik – Zrinjski u Zenici te Radnik – Borac u Hadžićima još nisu određeni.

GOŠK u 11. kolu igra u gostima kod Posušja u subotu, 21. listopada na Mokrom docu (18.30). Gabeljani su jedan od rijetkih klubova koji su u stanci igrali prijateljski susret u Nikšiću u Crnoj Gori i svladali domaćina Sutjesku (2:0). Golove za Lavove zabili su Faruk Gogić i Marko Musulin.

Uz utakmice u Doboju i Posušju, u subotu će u 11. premijerligaškome kolu još igrati Željezničar i Zvijezda 09 na Grbavici (20.45).

Dan poslije (nedjelja, 22. listopada) na programu su dva susreta, i to u Konjicu Igman – Sarajevo (13) te u Banjoj Luci Borac – Zrinjski (19.45). Preostali susret posljednjeg kola jeseni igrat će na Tušnju, gdje Tuzla City dočekuje Velež u ponedjeljak, 23. listopada (14.30). Kao što vidite, teško je naći dva ista termina igranja jer termine, umjesto Nogometnoga saveza BiH, diktira televizija. No, tako je to u BiH...

Klubove posebice zanima tko će im suditi utakmice, ali, kao što vidite, suci 11. kola još nisu određeni. Što se suđenja tiče, puno klubova i njihovih čelnika, posebice trenera, ogorčeno je dijeljenjem (ne)pravde, ali mudro šute. I da ih suci "ogole" do boli, ne smiju komentirati suđenje. Inače... inače ih čekaju teške kazne, obično "knock-out udarci" po džepu.

Znaju se povlašteni klubovi, a klubovi i mediji tu spominju banjolučki Borac. Nedavno smo pisali o "smiješnom" broju žutih kartona koje su dobili igrači Borca, a taj je broj nekoliko puta manji od ostalih klubova. Ovaj smo put "iskopali" odnos kartona Borca i klubova protiv kojih je Borac igrao.

Od prvog do 10. kola odnos je ovaj: Borac - Široki 1:4; Borac – Željezničar 1:3; Borac – Igman – 0:3; Borac – Sloga 0:0; Borac – Zvijezda 0:2; Borac – Posušje 1:5; Borac - Tuzla City 2:4; Borac – Velež 1:2 i Borac – GOŠK 2:3. Ukupni je rezultat 8:26 "žutića" u "korist" protivnika Borca!

Kad su u pitanju crveni, Borac nema ni jedan, a njegovi protivnici su dobili tri (Posušje dva, Velež jedan). Procijenite je li realno da Borčevi protivnici igraju toliko grubo i bezobrazno, a Borac "dječje i svileno". Ili je možda sve ovo slučajno...

Navodno sudačko povjerenstvo NS BiH analizira sva suđenja, ponekad izrekne kazne, ali teško se sjetiti da je ikad itko od sudaca kažnjen zbog naklonjenosti Borcu. Zato se šest godina spominje loše suđenje Antonija Bandića na susretu Radnik – Zrinjski. Mirza Kazlagić jako se "isticao" sudeći Borcu, kao i Aleksandar Njegomirović, Sabrija Topalović, Admir Musić, Haris Halkić...

Juniori Sarajeva u prvoj su utakmici europske Lige prvaka mladih odigrali 1:1 protiv ukrajinskog Ruch Lviva. Igralo se u Poljskoj na stadionu ZKS Stal – Stalova Wola. Uzvrat u Sarajevu na Koševu je 25. listopada (16 sati). Ulazak je slobodan.

Traže se pojačanja

Prijelazni je rok davno prošao, ali bh. klubovi još kupuju igrače "čistih" papira. Dva najlošije poredana kluba s ljestvice, Tuzla City i Zvijezda 09, grozničavo traže pojačanja. Tuzla je kupila Stefana Mihajlovića (29), napadača koji je nekad igrao u Crvenoj zvezdi.

Zapravo, pokušavao igrati, kao i u još 5-6 srpskih klubova. Njegova glavna "referencija" je: sin je bivšeg Dinamova "centarfora" Radmila Mihajlovića. Ugovor je sklopljen do kraja aktualne sezone. Možda momak "bljesne", tko zna.

A Zvijezda 09 kupila je iskusnog braniča (26) Stefana Šapića, bivšeg člana Partizana i Čukaričkog, u posljednje vrijeme moskovskog Torpeda. Šapić je odmah stekao pravo nastupa pa će (možda) igrati u subotu protiv Željezničara na Grbavici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?