Svi premijerligaši pripremaju se za nastavak sezone. Svi osim Borca, koji će početi u subotu

Dodik oplemenio banjolučku nogometnu blagajnu

14.01.2023.
u 15:47

Nakon što je još u srijedu, 4. siječnja trener Slobode Adnan Jahić obavio prozivku igrača, zasukao rukave i održao prvi ovogodišnji trening s nogometašima Slobode, isto su ovih dana učinili i ostali treneri bh premijerligaša, piše Večernji list BiH.

Borac kasnio s pripremama

Svi osim Vinka Marinovića, trenera Borca, koji je prozivku planirao za 11. siječnja, ali je ona odgođena. Razlog je isti kao za razne druge odgode, svađe, odustajanja, nesporazume, negodovanja i ostale probleme (te tu i tamo poneku radost) – novac! Novac kojeg u bh. nogometu nikad nije bilo dovoljno, a teško je reći hoće li ga ikad biti. Dakle, Borcu su "na blagajnu sjeli" poreznici, treneri, zaposlenici kluba, prijevoznici, hotelijeri, trgovci, a najviše nogometaši, kako sadašnji tako i bivši. Ovi bivši u velikom su broju tužili klub te uz pomoć Sindikata nogometnih profesionalaca i stroge Fife otvorili sudske procese, koje su uglavnom dobili. Borac je dobio sudska rješenja kad i koliko novca treba uplatiti na račune svojih nogometaša. Dobro, Borac nije jedini jer isti problemi muče sve prvoligaše.

Tarik Trbić, glavni tajnik Sindikata nogometnih profesionalaca u BiH, kaže:

- Samo Posušje nikad nije imalo sporova s bivšim nogometašima, svi ostali jesu. Neki više, neki manje. Najviše Čelik, nekadašnji premijerligaš, koji je izgubio 43 spora sa svojim igračima - kazao je Trbić.

Puno su sporova izgubili Olimpik, Sloboda, Željezničar... Sindikat i njegovi odvjetnici (njih čak 13) uz pomoć Fife imaju mehanizme kako naplatiti dugove i riješiti sporove. Recimo, klubovi će ostati bez licencije za međunarodna natjecanja ako izbjegnu platiti dugovanja igračima. Borac je zimus (pa i jesenas tijekom prvenstva) ostao bez većine igrača prve momčadi. Spomenimo Melega, Ćorića, Andrića, Spremu, Gajića, Piščevića, Zakarića, Begića, Ninčevića... I, osim toga, iz Banje Luke stižu optimistične izjave da će se Borac boriti za naslov prvaka, u najgorem slučaju za Europu. Dopredsjednik kluba Bogoljub Zeljković priznao je kako klub nema "ni prebijene pare" te da nisu isplaćene plaće igračima, trenerima i ostalim zaposlenicima još od srpnja! To je bio glavni razlog zašto klub ne funkcionira, igrači odlaze, a stižu (bez)brojni zahtjevi za plaćanje dugovanja.

No, Zeljković se "snašao". Otišao je i zamolio predsjednika Milorada Dodika da "odnekud" uplati dva milijuna na Borčev račun, što je (čini se) Dodik i učinio. Pa će Borac platiti najnužnije obveze i moći će početi s pripremama. Za prvu pomoć bit će dovoljno, ali to je daleko od trajnog rješenja problema.

U subotu bi Borac trebao otputovati na pripreme u tursku Antalyju. Tamo će odigrati nekoliko utakmica. Uz ostalo, protiv ruskog velikana Dinama iz Moskve. Time će klub iz Platonove prekršiti "smjernice" Uefe da klubovi pod njezinom nadležnošću ne smiju igrati utakmice protiv ruskih (plus bjeloruskih) klubova. Hm, i to će valjda Dodik srediti.

U Antalyju će ići i Tuzla City, Sarajevo, Velež..., možda i Sloboda ako negdje "oplemeni" blagajnu. Željezničar ove zime neće na turski jug. Neće jer ne može, također zbog financijskih neprilika. Na Grbavici se hvale da su (opet!) postigli sporazum s Poreznom upravom Federacije BiH o odgodi plaćanja poreza. Tri kluba s hrvatskim predznakom iz Hercegovine – Zrinjski, Široki Brijeg i Posušje također neće u Antalyju (iako je Posušje imalo namjere tamo "skoknuti" koji dan). Zrinjski će u Međugorje (Posušje također), dok će Široki Brijeg cijele pripreme obaviti u svom kampu "Musa – Karačić". Ovi su klubovi već ugovorili neke prijateljske oglede. Trener Zrinjskog Kruno Rendulić izjavio je kako već zna protivnike, ali ima još dva nepopunjena termina. Slično je sa Širokim i Posušjem.

Tuzla City će ostati kući do 25. siječnja, onda leti za Antalyju. Leotar ima i u Trebinju vrhunske uvjete za pripreme, a "okolo" je lako pronaći protivnike za prijateljske oglede. Široki će 18. siječnja održati godišnju skupštinu i izabrati novo rukovodstvo. Već ranije klub je "otkrio" buduće sponzore, koji su već dostavili značajna sredstva. Iste su to tvrtke i pojedinci koji su i ranije pomagali klubu pa zastali. Očito je sve opet pokrenuo povratak bivšega dugogodišnjeg predsjednika kluba Mije Jelića. Sve se kreće u smjeru bivših vremena kada je Široki vrijedio kao "najorganiziraniji" i najuređeniji klub u BiH. Puno smo već pisali o Sarajevu i "tektonskim poremećajima" na Koševu. Razlog svemu su loši jesenski rezultati, pa je ceh platio trener Emir Obuća. On je "nogiran", a navijači nikako da prihvate novog-starog učitelja Mirzu Varešanovića. On navijače nije mogao utješiti ni superoptimističnom izjavom "da će se Sarajevo plasirati u Europu". Zamislite, ne vjeruju mu! Onda su iz kluba počeli pričati slatke priče o pojačanjima, ali nisu pomogla ni imena kao Matej Pavlović, Emir Duraković itd. Došao je tek izvjesni Brazilac Oliveira i "još izvjesniji" Crnogorac Ilija Martinović, a iz kluba tvrde kako "samo što nije potpisao" Almedin Ziljkić, bivši napadač Borca (sada član Olimpije).

Horde zla najavile bojkot

Nište ne pomaže: Horde zla najavljuju bojkot i traže ostavke klupskih čelnika u "roku odmah"! Igman je lampaš na ljestvici, ali Konjičani su uvjereni kako će ih s dna iščupati novi trener Husref Musemić. U klubu nisu htjeli izdati ispisnicu napadaču Mirsadu Ramiću (10 golova jesenas, kao i Bilbija) te desnom beku Emiru Durakoviću, koji je želio prijeći na Koševo. Još su zapeli iz Sarajeva dovesti Mersudina Ahmetovića, koji bi s Ramićem tvorio "najjači napadački par u ligi"... I dok igrači na sve strane mijenjaju sredinu, čelnici Saveza još nisu učinili ništa kako bi odredili datume početka i završetka zimskog prijelaznog roka. Nema veze, klubovi će se snaći i bez kao rak sporih čelnika Nogometnog saveza BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije