Doping u BiH

Dini Hodžiću četiri godine zabrane igranja

23.07.2016.
u 08:00

U uzorku urina Dine Hodžića, bivšeg košarkaša Čelika iz Zenice, Cibone, Bosne, a prošle sezone Sparsa iz Sarajeva, Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine pronašla je benzoylecgonin, odnosno metabolit zabranjene supstance kokain, koji je svrstan u skupinu S6 kao netipični stimulans. Prisutnošću zabranjene tvari u uzorku sportaša prekršen je Svjetski antidopinški kodeks. Uzorak za analizu prikupljen je 13. veljače ove godine u Sarajevu na košarkaškoj utakmici između Sparsa i Varde. Košarkaš je obaviješten o pravu na analizu B uzorka, kojeg se odrekao pisanim putem. O ovom prekršaju također je obaviješten Košarkaški savez Bosne i Hercegovine koji je nadležan za vođenje postupka i izricanje mjera za kršenje antidopinških pravila iz Svjetskog antidopinškog kodeksa. Zbog korištenja zabranjene tvari Dino Hodžić kažnjen je s četiri godine zabrane igranja košarke. Slučaj Dine Hodžića nije prvi kada je riječ o košarkašima, bilo u Bosni i Hercegovini ili nekoj drugoj zemlji, koji su uzimali nedopuštena sredstva ili ih dilali kao što je bio slučaj u susjednim zemljama. Dopinške kontrole u BiH intenzivno se provode od 2010. godine i od tada do danas provedeno je više od 1400 kontrola. U prošloj godini četiri sportaša bila su pozitivna uzimajući marihuanu i amfetamin.

Riječ je kajak-kanu sportašu, boksaču, a treneru dizača utega Vladimiru Jerkoviću izrečena je doživotna suspenzija. Prošle godine u urinu košarkaša Igokee Amerikanca Jordana Raileyja pronađena je nedopuštena tvar amfetamin i Igokea je odmah iz momčadi odstranila američkog košarkaša, a cjelokupan slučaj procesuiranja preuzela FIBA.

Pomalo je zaboravljen slučaj bosanskohercegovačkog košarkaškog reprezentativca Elmedina Kikanovića, sada igrača Albe iz Berlina, koji je 2010. godine igrajući za Crvenu zvezdu bio suspendiran na godinu dana. Zanimljivo je da se u BiH još uvijek ne provode kontrole krvi već samo urina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?