Noćna mora na Maksimiru, Bernauer tragičar Modrih

Dinamo protiv Viktorije nije opasno ni zaprijetio - Česi kući pjevajući

26.10.2023.
u 23:31

Iako je slovio za favorita, Dinamo je poražen (0:1) od Viktorije iz Plzena. Sad su izgledi za prolazak skupine dodatno umanjeni, iako teoretski Plavi još mogu ostvariti taj cilj.

Okolnosti pred utakmicu Dinama i češke Viktorije Plzen bile su "zamršene". Naime, Dinamo je uoči početka natjecanja u ovoj skupni Konferencijske lige vrijedio kao apsolutni favorit, ne samo za prolazak dalje nego i za prvo mjesto. Još je veći favorit bio pred prvo kolo protiv kazahstanske Astane, u kojoj su igrali Hrvati Marin Tomasov i Stjepan Lončar. Dinamo je lako "sredio" slabašne Kazahstance s 5:1 (očekivano jer s njima je igrao i u pretkolu i oba puta bio uvjerljiv, 2:0 i 4:0). Očekivalo se kako će još lakše "pomesti" poluanonimni Ballkani iz Suve Reke (Kosovo), ali Kosovari su napravili podvig i isprašili u Prištini Plave s Maksimira s uvjerljivih, sigurnih i zasluženih 2:0. E, onda se sve zakuhalo. Uoči utakmice Čeha i Zagrepčana Viktoria je imala šest bodova, Dinamo je bio drugi s tri, a isti broj bodova imali su Kosovari. Na dnu je bila Astana s dva poraza. U 3. kolu Astana je pomalo neočekivano slavila protiv Ballkanija u Prištini (2:1) te se tako i sama uključila u borbu za daljnje natjecanje. Dinamu je preostalo samo jedno: svladati Čehe iz grada gdje se (navodno) proizvodi najbolje pivo na svijetu, Plzena. Imao je Dinamo još neke "papirnate" prednosti koje su mu "jamčile" laku pobjedu. Igrajući protiv Viktorije u 1/16 Europske lige 2019. godine, Zagrepčani su, doduše, izgubili prvu utakmicu u Plzenu s 1:2 (dva pogotka Ludeka Pernice za domaće, Dani Olmo za Dinamo). U uzvratu su Zagrepčani "polomili" Čehe s visokih 3:0 (Mislav Oršić, Haris Dilaver i Bruno Petković). Nije to bilo tako davno, ali iz sastava i jednih i drugih "preživjeli" su samo Bruno Petković i Sadegh Moharrami iz tabora Dinama te vratar Viktorije Jindrih Stanek, kao i igrači u polju Milan Havel, Radim Reznik, Tomas Chory i Ludek Pernica. Osim Moharramija u Dinamu i Choryja u Viktoriji, svi su ostali bili izvan sastava – uglavnom zbog ozljeda. Dinamu je osobito nedostajao reprezentativac Petković, koji sigurno neće igrati ni protiv Viktorije u Plzenu (9. studenoga), a gostima vratar Stanek, češki reprezentativac. Njega je trebao mijenjati Marian Tvrdon, ali na njemu je "krivnja" za subotnji teški poraz u češkom prvenstvu protiv Slovana iz Libereca (0:3) jer je bio izravni krivac za dva pogotka. Pa se na vratima pojavio mladi i neiskusni (18 g.) Viktor Baier. I Dinamo je u subotu poražen u (pri)gradskom derbiju protiv Gorice, koji je Plavima bio treći u četiri posljednja nastupa (Hajduk 0:1, Ballkani 0:2 i Gorica 1:2). Četvrti poraz bio bi "smak svijeta", pa je Dinamo jednostavno morao pobijediti. Uostalom, po čuvenom i jedinom "mjerodavnom" Transfermarktu, momčad iz Maksimira ukupno je vrijedila 80,30 milijuna eura, dok je "svlačionica" crvenih iz Plzena imala više nego upola manju vrijednost – 29,18 milijuna. Sam Martin Baturina procijenjen je na 15 milijuna, a najvrjedniji eksponat Viktorije, Nigerijac Rafiu Durosinmi, vrijedi dva milijuna eura.

Od prve minute plavi lavovi krenuli su prema češkim vratima, u želji što prije ih otključati. Činilo se kako je to lako izvedivo, ali Dinamova nadmoć nije donijela nikakvu prednost, sve do 26. minute. Tada je Marko Bulat gotovo s kornera gađao izravno vrata. Prevario je neiskusnog vratara Baiera, ali lopta se odbila od vratnice. Dvije minute poslije novi pokušaj Bulata, ali lopta je za malo promašila cilj... Do odmora još jači pritisak Dinama pa su Martin Baturina, Mahir Emreli te opet Baturina i Bulat natjerali plave navijače da malo čupaju kosu. Bulat je u 44. minuti još jednom tresao gredu, a uz aut-liniju trener Sergej Jakirović samo je nemoćno poskakivao žaleći zbog promašaja svojih pulena.

Na početku nastavka obojica trenera ostavila su u igri istu jedanaestoricu. Dakle, ništa novo, osim što je (opet) počelo kišiti. A Dinamo je krenuo još odlučnije, pa su se u prve dvije minute nastavka stvorile dvije obećavajuće situacije iz kojih se ništa nije "rodilo", ako ne računamo razočaravajuće uzdahe s tribina jer su Baturina i Bulat bili blizu pogotka, ali nisu uspjeli uputiti završni udarac. Onda je u 53. minuti sijevnuo protuudar gostiju. Iz trka je zaprijetio Gabrijel Vidović nakon smislenog dodavanja Maximea Bernauera. Iz svega nije se dogodilo ništa. Zatim je Erik Jirka pao "pred vratima" Dinamova 16-erca nakon dvoboja s Dinom Perićem. Nakon VAR provjere, na sreću plavog tabora, Perić je samo "požutio" iako su se domaći pobojali da ne "pocrveni". U 69. minuti ipak 0:1 s 11 metara nakon što je Bernauer "blago" srušio Lukasa Kalnacha, a sudac Jones pokazao na bijelu točku. Tomas Chory jakim je udarcem pokidao mrežu iza modrog vratara Ivana Nevistića. Ostatak utakmice Dinamo je smušenim napadima pokušavao barem izjednačiti, ali bliže su Česi bili drugom pogotku nego Jakirovićeve trupe izjednačenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije