SITUACIJA JE OZBILJNA

Davor Šuker otkrio zašto bi Hrvatska mogla biti izbačena s Eura

Davor Šuker
Igor Kralj/PIXSELL
22.07.2015.
u 13:29

Platini: Prije četiri godine poslao upozoravajuća pisma državnim tijelima.

Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, otputovao je s Dinamovim nogometašima u Luksemburg na uzvratni dvoboj 2. pretkola kvalifikacija za ulazak u Ligu prvaka protiv Fole Esch. Uoči leta u zagrebačkoj zračnoj luci Šuker je na pitanje novinara kakvu Uefinu kaznu očekuje zbog poljudske svastike kratko odgovorio:

– Moguće je čak i da nas izbace s Eura!

Uefa tražila pomoć države

Nije tada objasnio te riječi, no u popodnevnim smo satima telefonski razgovarali s njim i upitali ga što je želio reći, zašto je uoči izricanja kazne u četvrtak ponudio tu, najgoru inačicu?

– Nisam defetist ni pesimist, nego samo pokušavam realno sagledatikako stvari stoje. Najprije želim istaknuti da ja kao član Izvršnog odbora Uefe nemam baš nikakvog utjecaja na članove Disciplinske komisije, ta je komisija apsolutno neovisno tijelo – rekao je Šuker i potom naglasio:

– Pogledajmo što se događalo posljednjih godina! Koliko se sjećam,Michel Platini prije četiri godine poslao je upozoravajuća pisma ondašnjoj predsjednici Vlade Republike Hrvatske Jadranki Kosor i predsjedniku RH Ivi Josipoviću, a prije tri godine pismo istog sadržaja dobio je i sadašnji premijer RH Zoran Milanović. U tim je pismima navedeno da će Uefa isključiti iz međunarodnih natjecanja hrvatsku reprezentaciju i klubove ne pomognu li državni organi HNS-u poduzimanjem hitnih mjera u borbi protiv nasilja i huliganizma! Upozoreno je, podsjećam, da se te mjere moraju odmah početi provoditi. A što je napravljeno? Stanje je loše, možda čak i lošije nego što je bilo jer se žmirilo u nekim situacijama, kad je bilo sasvim jasno da huliganižele napakostiti Savezu i reprezentaciji – kaže Šuker.

Aludirate li na nerede u Milanu?

– Naravno! Dan-dva huligani su bili krivci, a onda se oglasio bivši predsjednik Ivo Josipović i amnestirao je huliganizam, a napao je vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza! Mislite li da sve to ne znaju u Nyonu? Znaju, i te kako dobro znaju da HNS nema potporu državnih organa u toj borbi. K tome, kad se zna da je HNS u zadnjih sedam godina platio čak 425.000 eura kazni Uefi, a da je Hajduk u tom razdoblju Uefin rekorder s plaćenim novčanim kaznama od 720.000 eura – a najmanje je igrao! – jasno je zašto sam iznio mogućnost i da nas izbace s Eura!

Poslano 38 preporuka

Kako komentirate pismo Zorana Milanovića predsjedniku Uefe Michelu Platiniju, može li to pomoći HNS-u?

– Disciplinska komisija Uefe je, ponavljam, neovisno tijelo... A kad smo već kod toga, reći ću samo da je Vijeće Europe poslalo 38 preporuka što sve hrvatska država mora učiniti u borbi protiv huliganizma! Ne znam što je od toga učinjeno – kaže Šuker koji će iz Luksemburga otputovati u Rusiju na subotnje izvlačenje kvalifikacijskih skupina za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine.

>>Šuker: Moguće je i da izbace Hrvatsku s Europskog prvenstva

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije