us open

Čilić se nakon Wimbledona ide ‘penjati na novu planinu’

27.08.2017.
u 21:42

Ukupni nagradni fond US Opena za ovu godinu iznosi 50,4 milijuna dolara, što ga čini najbogatijim fondom u povijesti tenisa

Čini mi se posve nerealnim da sam Grand Slam prvak, sanjao sam o ovome cijeli život i iznenada se sve počelo mijenjati – kazao je to Marin Čilić prije tri godine kada je u New Yorku osvojio prvi “veliki” trofej. U finalu US Opena svladao je Japanca Keija Nishikorija sa 6-3, 6-3, 6-3 i nakon tih sat i 54 minute igre život mu je postao drugačiji. Odjednom je njegova priča obišla svijet, svi su ga povezivali s Gospom, Međugorjem, čudima, ali ne... Nije on nikakvo čudo. On je jednostavno igrao tenis. Dobar tenis koji ga je i doveo na vrh.

Jean King se izborila za žene

Raširio se tada po terenu stadiona “Arthur Ashe”, gledao u nebo i vjerojatno se sjetio kako mu godinu dana prije nisu dopustili igrati zbog greške za koju nije bio kriv. “Dopinški skandal” pauzirao mu je karijeru koja je nakon toga postala samo bolja. – Nikad ne znaš sto se nalazi iza sljedećeg brda. Kada teški trenuci dođu, uvijek se zbunjeno pitaš “zašto se to događa baš meni”. No kada sve to prođe, shvatite da neki lijepi trenuci postanu još dragocjeniji – rekao je Čilić u jednom intervjuu za Guardian nakon što je slavio na posljednjem teniskom Grand Slam turniru sezone. Taj trijumf pred 22 tisuće gledatelja u Nacionalnom teniskom centru “Billie Jean King” bio je daleko najveći u njegovoj karijeri, a smjestio ga je tik do sada mu bivšeg trenera Gorana Ivaniševića koji je do tada, uz Ivu Majoli, bio jedini hrvatski tenisač sa seniorskim pojedinačnim naslovom na Grand Slam turnirima. – Bila mu je te druga prilika i uzeo ju je. Zaslužio je to i od sada se svašta može dogoditi. Taj lik, kada on igra ovako – to je pravi tenis. Ova je pobjeda došla u savršenom trenutku, sada samo može ići prema gore – sretan je bio Ivanišević nakon Marinova slavlja u Americi. A nakon tog trofeja Čilić je malo postio. Sve do ovogodišnjeg finala Wimbledona. Ali nije mogao protiv Federera na londonskoj travi. No sada se vraća na svoj teren. Mogao bi trenutačno sedmi igrač na ATP ljestvici imati želju popraviti taj gorak okus u ustima, a tu je i pozamašni nagradni fond koji za ovu godinu iznosi 50,4 milijuna dolara, što ga čini najbogatijim fondom u povijesti tenisa, s rekordom od 3,7 milijuna dolara za muške i ženske pojedinačne prvake. Turnir je to koji je prvi počeo davati jednaki iznos novčane nagrade za muškarce i žene. Zaslužna je za to Billie Jean King koja se 1973. godine odbila vratiti u SAD ako plaća nije jednaka. Stoga će Marin imati motivacije, baš kao i ostali hrvatski predstavnici koji su otputovali “preko Bare”. Trojica tenisača i četiri tenisačice pokušat će živjeti taj famozni američki san. Čilić će tako u prvom kolu igrati protiv Gillesa Simona, s kojim je do sada na teren ulazio šest puta, a čak pet puta slavio je Francuz. Jedinu pobjedu Marin je ostvario 2014. godine baš na US Openu kada je slavio u susretu 4. kola. Ivo Karlović pak ide na Amerikanca Bjorna Fratangela, dok Bornu Ćorića očekuje meč protiv Jirija Veselyja.

Hrvati i u parovima

Ženska posada doputovala je na čelu s Anom Konjuh koja u turnir kreće protiv Australke Ashleigh Barty. Mirjana Lučić-Baroni igrat će protiv olimpijske pobjednice Monice Puig, Donnu Vekić očekuje Brazilka Beatriz Haddad Maije kojoj je ovo prvi US Open, dok će Petra Martić igrati protiv Agnieszke Radwanske. Imat će Hrvatska predstavnike i u parovima. U New Yorku su i Ivan Dodig, Mate Pavić, Franko Škugor i Nikola Mektić. A s najviše motivacije ipak dolazi prvi nositelj i prvi igrač svijeta, Španjolac Rafael Nadal koji na početku turnira igra protiv Srbina Dušana Lajovića. – Volim ovu energiju koja je u New Yorku, navijači su odlični, daju mi taj elektricitet, tu strast za igranje – rekao je Nadal.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije