Na terenima Teniskog centra Đulić

Čilić i Dodig bili 
skupljači lopti na meču Ivanišević – Muster!

11.12.2018.
u 09:35

Teniski centar Đulić u Širokom Brijegu utemeljio je Ivo Čuljak Đulić 1994. godine. Sve je počelo s jednim zemljanim terenom, a danas taj teniski raj ima osam terena – četiri vanjska (jedan s tvrdom, a tri sa zemljanom podlogom) i četiri terena u dvorani s tepihom kao podlogom. Na ovim teniskim terenima igrala su i trenirala brojna znana teniska imena, među kojima i Marin Čilić i Ivan Dodig, članovi hrvatske teniske reprezentacije, osvajači Davisova kupa 2018.

- Na ideju da izgradim prvi teniski teren došao sam još kao student 1967. godine. Tog ljeta 1967. radio sam u Njemačkoj kao student i tada sam kupio prvi reket te pomislio kako bi bilo lijepo da jednog dana kada se oženim i budem imao djecu napravim im tenisko igralište. I moj brat Gojko jako je volio tenis pa mi je to značilo kao poticaj u ostvarenju te moje želje. Ljeti bismo tu na obližnjem betonskom igralištu širokobriješke gimnazije postavili “špagu” (konac) i preko nje prebacivali tenisku lopticu te sanjali pravi teniski teren. Prvo igralište na obiteljskom imanju izgrađeno je 1994. godine, drugo već sljedeće godine i tako redom. Prvi treneri u ovom teniskom centru bili su dr. Srećko Vučina i ing. Šimunović koji su najprije trenirali moju djecu i djecu mojih prijatelja, a potom je u centar kao trener stigao Željko Dževlan. Ico Humić iz Zagreba počinje u ovom teniskom centru voditi teniski kamp, a treneri su bili Tvrtko Bulić iz Mostara i Romano Kristić iz Dubrovnika. Polaznici tog teniskog kampa bila su gotovo sva djeca iz čitave Hercegovine koja su imala teniski talent i volju. Među njima bili su Marin Čilić i Ivan Dodig. Kasnije su tu dolazili braća Brkić, Raspudić, Raguž, Mara Zovko, dvije djevojčice Milas, Smoljan, Stojić, Marinčić, Begić, Bešlić... Zahvaljujući tenisu, Smoljan i Bešlić dobili su priliku studirati u SAD-u. Kasnije su s mladim talentima radili moj sin Marko i Marjan Pančevski - Pančo. Svi koji smo gledali Marina Čilića vjerovali smo da bi mogao daleko dogurati u svijetu tenisa. On je s 12 godina pobjeđivao one s 15, vidjelo se kako je u tim godinama daleko ispred svih – prisjeća se Ivo Čuljak Đulić.

Već 1996. i 1997. godine TC Đulić u suradnji s Goranom Prpićem organizira teniske turnire s nagradnim fondom od 10.000 dolara, na kojima nastupaju najbolji hrvatski tenisači kao što su Ivica Šarić, Lovro Zovko, Ivan Cinkuš, trenutačno Čilićev trener Željko Krajan, sada trener hrvatske teniske reprezentacije... U organizaciji Međunarodne teniske asocijacije, u ovom teniskom centru održavani su ženski teniski turniri s nagradnim fondom od 10.000 dolara, na kojem su nastupale tenisačice s prostora bivše države i drugih europskih zemalja, uz izravni televizijski prijenos BHT1. Tih godina zimska državna prvenstva održavana su u Teniskom centru Đulić jer je jedini ispunjavao sve uvjete koje zahtijeva jedno takvo tenisko natjecanje. Tu se održava niz turnira na razini Hercegovine, a teniski entuzijast Zlatko Šoše organizirao je zahtjevne turnire uz nastup tenisača iz šireg okruženja. Rafael Mikulić, teniski entuzijast iz Gruda, često organizira teniske turnire na terenima TC-a Đulić.

Ivo Čuljak Đulić rado se prisjeća srpnja 1997. godine kad je na impresivnom prostoru TC-a Đulić upriličen ekshibicijski meč između Thomasa Mustera i Gorana Ivaniševića, tada drugog i trećeg tenisača na ATP ljestvici.

- Na montažnim tribinama našlo se tri tisuće gledatelja, među kojima brojni uglednici iz političkog i javnog života BiH i Hrvatske. Meču je nazočio Vlatko Mateša, tadašnji premijer Republike Hrvatske, Gojko Šušak i drugi ministri Matešine Vlade. Taj ekshibicijski meč odigran je u humanitarne svrhe. Ostvarena je čista dobit od 263.000 KM, do čega je sto tisuća KM izdvojeno za gradnju dviju crkava u Mostaru, a 163.000 KM izdvojeno je za djecu poginulih hrvatskih branitelja ZHŽ-a. Zanimljivo je da su među skupljačima loptica na tom meču bili Marin Čilić i Ivan Dodig, sada perjanice hrvatskog tenisa. Montažne tribine su razmontirane i na tom prostoru podignuti su hotel Đulić i sportska dvorana s dva malonogometna igrališta i četiri teniska terena. Brojni tenisači i tenisačice svih uzrasta iz Hercegovine dolazili bi u zimskom razdoblju tu dvoranu trenirati i igrati tenis jer drugdje nije bilo teniskih terena u zatvorenom prostoru.

Đulić se također rado prisjeća i humanitarnog, ekshibicijskog meča parova između Gorana Ivaniševića i Zvonimira Bobana s jedne strane i Ive Majoli i tada 15-godišnjeg Marina Čilića s druge strane, upriličenog 2002. godine na zemljanom terenu, a na kamenim tribinama, jedinstvenim u svijetu tenisa, bilo je 1500 gledatelja.

- Ovaj humanitarni teniski meč parova bio je pod nazivom “Bolest ne bira” za tada Kliničku bolnicu Mostar. Pobijedio je par Majoli - Čilić, ali to nije bilo ni važno. Ostvarena dobit od 100.000 KM namijenjena je za Kliničku bolnicu Mostar. Tko je tada mogao misliti da će Marin Čilić kasnije, uz trenersku pomoć Gorana Ivaniševića, osvojiti US Open i s hrvatskom reprezentacijom osvojiti Davisov kup – naglašava Đulić.

Teniski centar Đulić posjetili su mnogi, ne samo iz svijeta tenisa, i bili više nego impresionirani ovim jedinstvenim teniskim rajem. Prije dvije godine u okviru ovog teniskog centra utemeljena je Teniska akademija Set u kojoj je od 35 do 40 polaznika, prednatjecatelja, dečki i curica. Treniraju ih Marko Čuljak, Đulićev sin, i Nikolina Cvitković iz Mostara. Marko ističe kako tri dječaka od samo osam-devet godina pokazuju talent koji bi ih mogao odvesti do znatnog uspjeha u svijetu “bijelog sporta”.

- Teniska akademija Set organizira turnire iz kalendara Tenis Europe mladih tenisača do 12 godina. U ovom teniskom centru ITF (Međunarodna teniska federacija) organizira juniorske teniske turnire. U tijeku su pripreme za juniorski turnir koji će se ovdje održati u siječnju sljedeće godine u organizaciji ITF-a, uz sudjelovanje tenisača iz čitave Europe i dijela Azije. Tijekom sljedeće godine u organizaciji ITF-a i Teniske akademije Set bit će održan još jedan turnir – kaže nam Marko Čuljak.

U impresivnim prostorima TC-a Đulić održavane su razne kulturne manifestacije, snimani spotovi, reklame... No, TC Đulić zaštitni je znak hercegovačkog tenisa koji rađa pobjednike! •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije