Doping afera u Riju:

Bugarska atletičarka suspendirana, Kineskinja pala na testu

RIO
Foto: Reuters
12.08.2016.
u 13:45

Bugarska atletičarka Silvija Danekova, koja trči na 3.000 m s zaprekama, objavila je danas da je bila pozitivna na antidoping testu na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru, međutim odbacuje svaku mogućnost da je svjesno koristila doping.  

- Saznali smo da je moj četvrti test pozitivan. Šok koji sam doživjela je nevjerojatan - izjavila je za bugarsku televiziju BNT Danekova koja je prva atletičarka koja je pozitivna na doping na ovim Igrama.

Danekova (33) je privremeno suspendirana, a kako javlja televizija BNT i uzorak B je bio pozitivan na EPO.

- Sigurna sam da je to nemoguće. Test je ponavljan nekoliko puta zbog sumnje u metaboličke ostatke te tvari. Jedino objašnjenje su dodaci prehrani koje uzimam - kazala je Danekova.

- Nisam prekršila pravila. Ne osjećam sekrivom i ovo je ponižavajuće - dodala je napominjući kako su od četiri testa kojima je bila podvrgnuta "tri bila negativna". 

Kineska plivačica Chen Xinyi pozitivna na doping

I kineska plivačica Chen Xinyi bila je pozitivna na doping na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru, pišu kineski mediji pozivajući se na Kineski plivački savez (CSA). 

Chen (18) je bila pozitivna na diuretik hidroklorotiazid koji se koristi kao tvar za prikrivanje korištenja dopinga. Ona je zatražila saslušanje pred Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO), prenosi agencija Xinhua, a CSA je zatražila od Chen da surađuje u istrazi. 

"Ako se pokaže da je Chen koristila doping, CSA će provesti antidopinška pravila u skladu sa zakonom", objavio je CSA.

Chen je bila četvrta u finalu na 100m leptir u nedjelju i trebala bi se danas natjecati na 50 m slobodno.

Plivačka natjecanja na ovim Igrama obilježila je dopinška kontroverza nakon što je Australac Mack Horton nazvao svog suparnika i osvajača zlatne medalje na 200 m slobdono Kineza Sun Yanga "prevarantom", dok je Amerikanka Lily King kritizirala Ruskinju Juliju  Efimovu, dva puta suspendiranu zbog dopinga.

Prije dvije godine otkriveno je da je Sun tajno odslužio tromjesečnu suspenziju zbog korištenja zabranjene tvari. On je tvrdio da je to bio lijek kojeg uzima zbog srčanih problema i da lijek nije djelovao na njegove rezultate. 

Efimovoj je dopušten nastup na ovim Igrama nakon što joj je prihvaćena žalba na prijašnju suspenziju zbog korištenja dopinga. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije