na Stadionu “Bilino polje”

BiH danas protiv Lihtenštajna u okviru 5. kola kvalifikacija za Euro 2024

reprezentacija bih
NSBiH
08.09.2023.
u 07:33

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, predvođena novim izbornikom Mehom Kodrom, danas će na Stadionu “Bilino polje” u Zenici protiv Lihtenštajna igrati utakmicu 5. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine u okviru grupe J (20.45 sati).

Kodro je ovog ljeta preuzeo tim od Faruka Hadžibegića, pod čijim su vodstvom “Zmajevi” osvojili samo tri boda i postigli tri, a primili sedam golova u četiri utakmice. BiH s Islandom, kojeg su jedinog i porazili u domaćem susretu u Zenici (3:0), ima po tri boda, ali Island ima pozitivnu gol razliku od plus dva gola.

BiH je, uz to, u negativnoj seriji od čak tri poraza i bez postignutog gola - u gostima Slovačka 0:2 i Portugal 0:3 te u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici, 20. lipnja na domaćem terenu u Zenici protiv Luksemburga s 0:2.

Kodro je sinoć na pres-konferenciji na Stadionu Bilino polje u Zenici kazao kako je iza njega nekoliko dana dobrog rada s igračima u Sarajevu te da su igrači prihvatili njegove ideje.

Kapetan Edin Džeko naglasio je kako mu je drago da je Meho Kodro preuzeo bh. tim i da je uvjeren kako im može dati dobre savjete, ali mu je žao i što je smijenjen bivši izbornik Faruk Hadžibegić. Dodao je kako i igrači snose dio odgovornosti za slabe igre.

- Nismo očekivali da ćemo se naći u ovakvoj situaciji, da nakon četiri kola imamo tri boda. Nakon dobre utakmice u Portugalu, izgubili smo od Luksemburga kući, koji je bio bolji… Ali, ova ekipa vrijedi za puno više od ta tri boda - uvjeren je Džeko, koji je najavio da će, možda, njihovo gostovanje kod Islanda biti i ključno u nastojanju da završe šanse za plasman na EURO.

- Imamo dvije teške gostujuće utakmice pred nama, jer nakon BiH imamo i susret sa Slovačkom. Što se tiče BiH, novi trener će sigurno dati nove impulse u njihovoj igri, ali za nas je važno da damo sve od sebe i da ispunimo sve zacrtano - kazao je izbornik Konrad Funfstuck sinoć na pres-konferenciji, koji je nacionalni tim preuzeo 1. čipnja ove godine.

Lihtenštajn je u dvije utakmice pod njegovim vodstvom poražen kući od Slovačke s 1:0 te u gostima kod Luksemburga s 2:0, ali su pokazali i bolju igru nego u prva dva meča. Na otvaranju ovih kvalifikacija u gostima su očekivano poraženi od Portugala s 0:4, ali su nakon toga na svom terenu poraženi od Islanda s visokih 0:7, nakon čega je smijenjen austrijski trener Rene Pauritsch.

- Nije nam važan samo rezultat, nego da svi budu uključeni u igru i da steknemo poštovanje protivnika - kazao je njemački stručnjak Funfstuck, koji je naglasio kako tek trebaju profilirati novi identitet Lihtenštajna.

Lihtenštajn je posljednji u grupi bez bodova i s gol-razlikom 0:14. U međusobnim duelima, bh. tim slavio je u sedam posljednjih mečeva (gol razlika 31:2), a samo je jednom, upravo prvi međusobni susret ove dvije selekcije okončan bez pobjednika i bez golova (1999. godine).

Grupa J: Portugal 12, Slovačka 10, Luksemburg 7, Island 3, BiH 3 i Lihtenštajn 0 bodova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije