Stjepan Lončar igra sve bolje, trese mreže, na pripremama Ferencvaroša dao tri gola

Ako me Milošević pozove u bh. reprezentaciju, rado ću se odazvati

Stjepan Lončar
20.01.2024.
u 14:46

Odavno je Stjepan Lončar (26) u središtu zanimanja brojnih nogometnih kibicera u BiH, ali i Hrvatskoj, Mađarskoj, Belgiji, Kazahstanu... Nedavno se Lončar vratio iz dalekog Kazahstana, gdje je jednu polusezonu boravio na posudbi iz mađarskog Ferencvaroša u Astani, prvaku te velike azijske države (2,724.000 četvornih kilometara), devete po površini na svijetu, ali bez izlaza na more, piše Večernji list BiH.

Posudba u Kazahstan

- Ne samo što je Kazahstan velik nego je i iznimno lijep pa mi je žao što ga nisam bolje upoznao. Možda jednoga dana... Kazahstan ima relativno malo stanovnika u odnosu na površinu (19,500.000). Igrao sam za prvaka Astanu i živio u istoimenome glavnom gradu (1,350.000 stanovnika). Ranije je glavni grad bio Almati ili Alma Ata s otprilike isto stanovnika kao Astana. Nogomet je jako popularan, liga dosta kvalitetna. Puno se ulaže u sport, u nogomet posebno. Astana je igrala protiv Dinama u skupini Konferencijske lige i dvaput je poražena (2:0, 5:1), prije toga i u pretkolu Lige prvaka (2:0, 4:0). Igrao sam oba susreta Konferencijske lige. Loše smo prošli, ali malo me tješi što su treneri moj učinak ocijenili dobro - priča Stjepan.

Lončar je u prošloj sezoni uvršten u kazahstansku momčad jeseni. To je lijep podatak, ali kad je ugovor o posudbi u Astanu prošao, morao se vratiti u Ferencvaroš, najbolji i najpopularniji klub u Mađarskoj.

- Ugovor s Ferencvarošem traje još godinu i pol. Konkurencija za prvi sastav je "strašna" jer je u svlačionici mađarskog prvaka trenutačno oko 40 nogometaša. Ali, ne bojim se. Trener, Srbin Dejan Stanković, dao mi je mjesto na središtu travnjaka, malo bliže golu. To mi savršeno odgovara. Inače, iz BiH u klubu igra puno igrača (uz mene, tu su i Eldar Čivić, Muhamed Bešić, Amer Gojak...). Svi smo stalni ili povremeni bh. reprezentativci - kaže Lončar koji je prije A nogometne reprezentacije igrao zapaženo za mlade bh. vrste. No, jesenas je Lončar izjavio kako "jedno vrijeme nije voljan odazivati se na reprezentativne pozive".

- Istina, bilo je nekih nesporazuma, ali to je prošlost. Sad su prilike drukčije - rekao nam je Lončar.

Shvatili smo kako bi se rado odazvao pozivu aktualnoga izbornika Save Miloševića.

Ferencvaroš se trenutačno nalazi na osmodnevnim pripremama na jugu Španjolske, na obali Sredozemnog mora, u La Mesiji blizu Valencije. Gotovo svakodnevno klub igra prijateljske oglede i "teše" formu za nastavak prvenstva.

- Igrali smo dvije utakmice, protiv mađarskog Mezőkövesda i dobili utakmicu s 2:0, u drugoj smo svladali poljski Piast, također s 2:0. Od ta četiri pogotka zabio sam tri, jedan Mađarima, dva Poljacima. Prije povratka igrat ćemo još protiv češke Viktorije Plzen te jednog ukrajinskog prvoligaša. Golovi koje sam zabio u Španjolskoj dijelom su rezultat toga što me je trener "pomaknuo" bliže protivničkim vratima - smatra Lončar i dodaje kako se nada da će i u mađarskom prvenstvu na proljeće tresti mreže. Ta, tresao ih je i dok je igrao za Široki, Rijeku, Kortrijk i Astanu. Ima precizan i "razoran" udarac.

Prema Transfermarktu, Ferencvaroš vrijedi 54,180.000 eura i najskuplji je mađarski klub. Mađari ne štede kad ulažu u nogomet. Pročitali smo negdje da je klub platio Rijeci 5,000.000 eura kada je otkupio Lončara.

- Mediji su malo pretjerali. Nije pet, nego "samo" četiri milijuna - smije se Stjepan...

U Belgiji sve derbiji

Ni toliki iznos nije bio dovoljan da Ferencvaroš prošle godine ne posudi Lončara belgijskom Kortrijku.

- Igrao sam u Belgiji, u ligi koja je po kvaliteti blizu Ligama petice. Sve su utakmice pravi derbiji, nogomet je vrhunski. Ma, tamo je teško zakazati, dok si u igri, "letiš", daješ sve od sebe. Tamo sam pobrao vrijedna iskustva. Ne žalim što sam boravio u Belgiji iako sam nerado iz Ferencvaroša otišao na posudbu... •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije