PROSLAVLJENI TRENER

Aco Petrović vodio je Brazil i upozorava vatrene: To bi bilo ravno samoubojstvu

Brazil
Carl Recine/REUTERS
08.12.2022.
u 07:45

- Kada je o SP-u riječ, cilj im je samo jedan, osvojiti naslov, sve ostalo je za njih razočaranje. Čak nije dovoljno samo pobijediti već morate i igrati dobro. Ako pobijedite a niste igrali dobro, opet ćete biti izloženi valu kritika.

Nije puno nedostajalo da Aleksandar Petrović i danas bude izbornik košarkaške reprezentacije Brazila. Naime, premda nije uspio izboriti s Brazilom nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, imao je ponudu da ostane izbornik reprezentacije te najveće južnoameričke zemlje, ali je nije prihvatio. 

A da jest, u petak bi se našao u neobičnoj situaciji jer bi nogometna reprezentacija njegove domovine Hrvatske igrala protiv reprezentacije zemlje u kojoj zarađuje plaću. Suvišno ga je i pitati za koga bi u tom slučaju navijao. 

- Dakako, navijao bih za Hrvatsku. Nema tu baš nikakvih dvojbi.

Cilj je samo jedan - zlato 

A kako bi to objasnio svojim poslodavcima? 

- Naravno da oni imaju poštovanja prema meni i mojoj pripadnosti. Vidim to i po porukama koje sam dobio nakon naše pobjede nad Japanom. Odmah su mi se čestitkama javili predsjednik Košarkaškog saveza Brazila, direktor Saveza i mnogi drugi njegovi zaposlenici. 

Petrovićev mandat košarkaškog izbornika Brazila trajao je od 2017. do 2021. 

- Moram priznati da sam bio košarkaški izbornik u ne baš sretno vrijeme za brazilski nogomet. Kada su oni te 2018. ispali u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva porazom od Belgije bio je to veliki šok, zemlja je bila blokirana. Na nekoliko dana sve je stalo. 

Je li četvrtfinale za Brazil neki minimum s kojim se reprezentacija može vratiti sa Svjetskog prvenstva u zemlju? 

- Kada je o SP-u riječ, cilj im je samo jedan, osvojiti naslov, sve ostalo je za njih razočaranje. Čak nije dovoljno samo pobijediti već morate i igrati dobro. Ako pobijedite a niste igrali dobro, opet ćete biti izloženi valu kritika. Izbornik Tite najavio je odlazak već i nekoliko mjeseci prije SP-a i možda je time htio smanjiti pritisak. Možda je htio poručiti javnosti da ionako odlazi pa da u slučaju lošeg ishoda nemaju razloga razapinjati ga. 

Koliko je Brazil trusno područje za njihove nogometne zvijezde. Oprašta li se njima? 

- Kako njih jako puno, možda i 90 posto, ne živi u Brazilu, kada se dogodi neuspjeh svi oni potraže oazu spasa u svojim klubovima, a gadno prođu oni rijetki koji igraju u brazilskim klubovima. 

U velikoj većini zemalja nogomet je prvi sport, no u Brazilu je i nešto izvan toga. 

- Nogomet za Brazilce nije najvažnija sporedna stvar na svijetu nego najvažnija stvar na svijetu! Nakon nogometa dugo, dugo nema ni jednog sporta, a tek potom slijedi odbojka, u kojoj su Brazilci jako uspješni. 

I kod njihovih susjeda je nogomet na razini religije. 

- Nigdje se na sport ne gleda kroz prizmu nogometa kao u Južnoj Americi. Nakon nogometa, u Argentini je drugi sport košarka jer su bili i olimpijski pobjednici. Mogu samo zamisliti kako bi izgledao finale SP-a između Brazila i Argentine, to bi bio potres najveće moguće snage. Tresla bi se Južna Amerika.

Tresti bi se mogao i Brazil ako ga u petak Hrvatska izbaci iz natjecanja. Kakav imate osjećaj uoči te utakmice? 

- Kao nogometni laik, držim da bi ostaviti Brazilu otvoren teren bilo ravno samoubojstvu. Ne smijemo se previše otvarati, već moramo strpljivo čekati da nam se ukaže kakva prilika. Uostalom, i trenerski znalac Van Gaal kaže da postoje načini kako takve tehnički jake momčadi limitirati. I zato mi je pala na pamet utakmica Dinamo - Chelsea i taktika koju je tada pripremio dinamov trener i iznenadio Engleze.

Svaka je pobjeda velika 

Mnogi kažu da bi Hrvatska i četvrtfinalom trebala biti zadovoljna. Jeste li vi zadovoljni dosad viđenim? 

- Svaka pobjeda i svaki bod na Svjetskom prvenstvu za Hrvatsku su velika stvar, a kada prođete skupinu a potom i osminu finala nitko više ne gleda jeste li briljirali i nekoga pobijedili s 4:0 ili otišli dalje na penale. Sve je to veliki uspjeh. Mogu reći da su Brazilci 2018. bili fascinirani činjenicom da je u finalu SP-a igrala reprezentacija zemlje koja nema ni četiri milijuna stanovnika, a da reprezentacija Brazila, zemlje od 215 milijuna stanovnika, nije mogla otići dalje od četvrtfinala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije