Naslovnica

Spomenik udovicama

Autor idejnog rješenja spomenika majkama udovicama je akademski kipar Stjepan Skoko
15. veljače 2012. u 11:01 0 komentara 162 prikaza
spomenik
Foto: Ivan Kaleb

U sklopu obilježavanja Dana općine Ljubuški u Gradskoj vijećnici upriličeno je predstavljanje idejnog urbanističko-likovnog rješenja spomenika majkama udovicama II. svjetskog rata i poraća iz općine Ljubuški.

Poštivanje žrtava

Događaj je privukao razmjerno velik broj posjetitelja, što je pokazatelj veličine žrtve i tragedije majki udovica II. svjetskog rata i poraća, koju ljubuška javnost s velikim pijetetom i uvažavanjem doživljava, poštuje i ne zaboravlja. Nositelj projekta je ljubuška Udruga potomaka udovica II. svjetskog rata i poraća, a zamisao o postavljanju spomenika potekla je od njezina predsjednika Ante Milasa, čija je majka Anica 1945. godine ostala ratna udovica s osmero djece. O spomeniku i temi stradanja te životne drame i žrtve majki udovica, koje su ih pratile cijeli život, govorili su predsjednik OV-a Ljubuškog Vice Nižić, predsjednik UO-a Udruge Jerko Artuković, član Udruge prof. Ivan Matić i autor idejnog rješenja spomenika, akademski kipar Stjepan Skoko. Nakon II. svjetskog rata i poraća u općini Ljubuški ostalo je 716 udovica i 2227 djece siročadi, čiji su muževi i očevi poginuli kao pripadnici rodova i postrojbi tadašnje hrvatske vojske. Cijela sela u općini su desetkovana.

Težak život

- Ovdje se radi samo o općini Ljubuški, a gdje su još i druge općine, čitava Hercegovina, čitava Bosna, čitava Hrvatska. Teško siromaštvo, samozatajnost i trpljenje bili su njihova stvarnost. S brojnom djecom, same u crnini, hrabro su odolijevale svim patnjama i nedaćama i sačuvale dostojanstvo obitelji. Na ovaj način želimo izraziti poštovanje i zahvalnost za sve ono što su podnijele, propatile i izdržale. To smo im dužni, s velikim poštovanjem moramo se prema njima odnositi, a spomenik je najmanje što im možemo priskrbiti, rekao je Jerko Artuković. Spomenik koji čine majka i troje djece bit će visok 240 cm, planirano je da se postavi u središtu grada ispred zgrade općine, a postavljanje i otkrivanje bi se trebalo dogoditi u svibnju 2013. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.